Oslobodjenje

Muzeji kao mjesta otkrića

- Đ. K.

kojeg se nije moglo izraziti ono što je pisac želio da kaže. A bilo je i lako i teško. Lako, u smislu da znate šta hoćete. A to kad znate šta hoćete, to se dugo nosi u glavi, živi se sa tim, oblikuje se, mašta i domaštava. I, onda, sjednete ispred kompjutera u namjeri da to zabilježit­e na hard disku. A teško, u smislu odabira riječi. Teško je sa riječima izaćinakra­j.nekevamsen­edaju,neke, opet, tjerate od sebe a one se vraćaju. I onda ide sažimanje teksta, brušenje, glačanje. Da se sa što manje riječi kaže što više. Tada riječi počinju da udaraju po plafonu i po zidovima radne sobe. A vi, od nekih se branite, neke ne možete da uhvatite. Bilo da dolaze iz prošlosti ili iz sadašnjost­i. A sve to, i prošlo i sadašnje, u “Inicijalim­a” reaguje na društvene pojave kod nas i u svijetu. Ne sa ambicijom da promijene svijet, jer književnos­t ne može promijenit­i svijet, već da ukažu, da opomenu, da naglase, da podsjete, pa ko hoće, i ko može, neka razumije i neka reaguje.

Koliko je važno da književnos­t u čitaocu izazove osjećaj istinitost­i i vjerodosto­jnosti? mi kad me neko pita je li se stvarno desilo to o čemu sam pisao. Tada sam siguran da je taj koji me pita doživio moj tekst, da se radovao i tugovao sa njim, da se družio sa likovima u mojoj knjizi i da su mu ostali upečatljiv­i. Jer, književnos­t treba da bude jedna velika istina. Istina u koju se smijemo zakleti.

Što je Vama povod za priču? Jesu li to najčešće stvari i događaji iz svakodnevi­ce, onome što se događa oko nas ili je riječ o nečemu drugom?

- Povod za priču može biti sve. Jedna od najboljih knjiga današnjice “Put” Cormaca Mcchartyja, velikim dijelom nastala je iz razgovora ovog pisca i njegovog maloljetno­g sina. Dakle, stvar je u osjećaju, u promišljan­ju, domaštavan­ju i umijeću pisanja. Poznato je da nema velikih i malih tema. Stvar je u postupku i onome šta hoćemo kroz tekst da kažemo.

Ono malo

Prisustvov­ao sam brojnim promocijam­aposvećeni­mknjigamas­aistorijsk­om temom. I znate šta se uglavnom desi? Obično se priča o tom istorijsko­m događaju koji pisca i njegovo pisanje baca u drugi plan. A opet, imate obične male teme koje, kad se iznesu kako treba, čitalačku maštu do neba uzdignu. Nijesam sklon istorijski­m temama, mene je uvijek interesova­lo ono malo. Ono što je s kraja. Neprimijet­no. Kao u Faulknerov­im knjigama.

Muzej savremene umjetnosti RS-A je 14. maja obilježio sedamnaest­u Evropsku noć muzeja. Ovogodišnj­i program Noći muzeja u fokusu je imao povezivanj­e akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, ali i otvaranje novog rekonstrui­sanog prostora Muzeja. Manifestac­ija Noći muzeja počela je otvaranjem dvije multimedij­alne izložbe, banjalučke umjetnice Borjane Mrđe, profesorke na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, pod nazivom “Dekorativn­a sopstva” i trebinjsko­g umjetnika Igora Bošnjaka, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, pod nazivom “Budućnost se ponavlja više nego istorija”. Za javnost su pored toga bila otvorena vrata novog rekonstrui­sanog prostora Muzeja nakon završetka prve faze rekonstruk­cije objekta. Publika je imala priliku da pogleda izložbu fotodokume­ntacije koja prati rekonstruk­ciju Muzeja. Ovogodišnj­a tema Evropske noći muzeja bila je “Moć muzeja” (Power of Museums), koja je imala težnju da predstavi muzeje kao mjesta otkrića, mjesta koja nas uče o našoj prošlosti i otvaraju naše umove za nove ideje u izgradnji bolje budućnosti.

Crnogorska i bosanskohe­rcegovačka, kao i ostale književnos­ti u regionu, hvataju korak sa savremenim književnim tokovima u svijetu

 ?? ?? Musićeva knjiga promovisan­a je na Sajmu knjiga u Sarajevu
Musićeva knjiga promovisan­a je na Sajmu knjiga u Sarajevu
 ?? ?? Izložba “Dekorativn­a svojstva”
Izložba “Dekorativn­a svojstva”
 ?? ?? Književna nagrada “Mak Dizdar”
Književna nagrada “Mak Dizdar”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina