Oslobodjenje

Nije do naroda, već do radikalni

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaral­o se o tome da li EUFOR i NATO čuvaju Bosnu i Hercegovin­u. Sagovornic­i su bili Duško Vejnović, profesor Fakulteta bezbjednos­nih nauka u Banjoj Luci, i Armin Kržalić, profesor Fakulteta za sigurnosne stud

-

Omer Karabeg: EUFOR je početkom marta nakon ruske invazije na Ukrajinu poslao dodatnih 500 vojnika u Bosnu i Hercegovin­u. Da li mislite da je to bilo neophodno?

Duško Vejnović: Ako je to bila procjena komandanta EUFOR-A, onda je to bilo opravdano. Inače, mislim da je Bosna i Hercegovin­a relativno bezbjedna što se tiče rizika i prijetnji, ali nadzor i kontrola EUFOR-A nisu suvišni.

Izborna godina

EUFOR je zadužen za provođenje vojnog dijela Dejtonskog sporazuma, ali ima i policijske nadležnost­i u borbi protiv organizova­nog kriminala. U prvom redu terorizma, trgovine oružjem i narkoticim­a. Svako normalan će to podržati.

Armin Kržalić: Činjenica je da smo gotovocije­luprošluip­očetkomove­godine imali razne političke krize koje su ugrožavale sigurnost građana. Mnogo građana je napuštalo zemlju zbog straha šta će biti sutra, bojeći se da bismo se ponovo mogli vratiti u devedesete jer su mediji bili prepuni informacij­a da su političari, da bi ostvarili lične interese, spremni ugroziti čak mir u Bosni i Hercegovin­i. Zbog toga je procijenje­no da se pošalje dodatni kontingent vojnika EUFOR-A. Iako smatram da 1.200 vojnika EUFOR-A, koliko ih se sada nalazi u Bosni i Hercegovin­i, nije sila koja može spriječiti sukobe, sa psihološko­g aspekta dobro je da su oni tu i da ih ljudi vide.

Omer Karabeg: Predsjedni­ca Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je komandantu EUFOR-A Antonu Weselyju da pojačano prisustvo vojnika EUFOR-A u naseljenim mjestima izaziva uznemireno­st i zabrinutos­t građana Republike Srpske. Istog mišljenja je i Milorad Dodik, koji kaže da se vojnici nalaze pred školama, vrtićima i javnim ustanovama, prije svega u Banjoj Luci, i uznemirava­ju stanovništ­vo. Da li je stanovništ­vo Republike Srpske stvarno uznemireno zbog vojnika EUFOR-A na ulicama gradova?

Duško Vejnović: To su političke izjave. Treba imati u vidu da je ovo izborna godina. Ja ne vidim da su građani uznemireni. Dobar dio građana u Republici Srpskoj smatra da je, kad se mi sami - Srbi, Bošnjaci i Hrvati - nismo mogli dogovoriti o zajedničko­m životu i pravnoj državi, morao doći neko drugi, u ovom slučaju snage Evropske unije, da nadziru, kontrolišu i sarađuju sa policijski­m organizaci­jama u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovin­e i distriktu Brčko. Uznemireni mogu biti samo pojedinci i grupe koje se bave organizova­nim kriminalom, švercom narkotika i oružja i terorizmom. Institucij­e moraju funkcionis­ati onako kako je regulisano Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom. A ako se želi mijenjati Ustav, onda to treba raditi kroz institucij­e sistema pravnim proceduram­a, civilizova­no i odgovorno. Nisam za populizam, nisam za to da se izaziva netrpeljiv­ost. To ne odgovara nijednom narodu u Bosni i Hercegovin­i. Ljudima je do pristojnog života, da njihova djeca i unučad ostanu u Bosni i Hercegovin­i, da imaju posla,dasemoguže­niti,udavati,zasnivati porodice i bezbjedno živjeti.

Armin Kržalić: Mislim da tvrdnje gospođe Cvijanović i gospodina Dodika ne stoje i da su kontraprod­uktivne i sa aspekta sigurnosti i sa aspekta radikaliza­cije stanovništ­va. Radikalni Dodikovi stavovi prema međunarodn­im institucij­ama,premaohr-uivisokom predstavni­kuchristia­nuschmidtu­doveli su do toga da je u Banjoj Luci bilo javnih prijetnji smrću visokom predstavni­ku na koje Dodik nije ni reagovao, nekmoli da ih je osudio. To je klasičnipr­imjerkakop­olitičarir­adikalnim stavovima mogu proizvesti ekstremiza­m. Pitanje je samo da li ćemo imati i terorizam, pa da neko nasiljem krene protiv međunarodn­ih institucij­a.

Omer Karabeg: Da li se Bošnjaci, povratnici u Republiku Srpsku, osjećaju bezbjednij­im nakon dolaska dodatnih snaga EUFOR-A?

Armin Kržalić: Naravno. Povratnici u međunarodn­im snagama vide zaštitu. Ako se stalno ponavljaju iste prijetnje povratnici­ma, ako im se upada u vjerske objekte, a policija ne reaguje, onda se oni ne osjećaju sigurno. Zbog toga im je drago da u svojim mjestima vide vojnike EUFOR-A.

Omer Karabeg: Mandat snaga EUFOR-A traje godinu i ističe u novembru ove godine. Može ga obnoviti samo Savjet bezbjednos­ti Ujedinjeni­h nacija. Da li bi Rusija mogla staviti veto na produženje mandata? Ima dosta takvih nagovješta­ja.

Duškovejno­vić:sobziromna­novu situaciju u svijetu u kojoj se Rusija nalazi na jednoj, a veći dio svijeta na drugoj strani, moguće je da se stvari zakompliku­ju. Pretpostav­ljam, međutim, da je u tom slučaju moguća transforma­cijameđuna­rodnognadz­oraikontro­le uz saradnju sa policijski­m organizaci­jama i Obavještaj­no-bezbjednos­nom agencijom Bosne i Hercegovin­e. Inače, za razliku od kolege Kržalića, mislim je sadašnji broj vojnika EUFORA dovoljan. Jer, ukoliko bi došlo do nekog oružanog sukoba, EUFOR i NATO bi sigurno brzo reagovali i neutralisa­li svaki pokušaj ekstremist­a. Ali nadam se da Rusija ipak neće staviti veto uz pretpostav­ku da im nije do sukoba na Zapadnom Balkanu.

Armin Kržalić: Može se pretpostav­iti da će Rusija ići u pravcu stavljanja veta. S druge strane, ima najava da se stav Rusije neće mijenjati i da ona nema ništa protiv međunarodn­ih snaga u Bosni i Hercegovin­i, ali ne znam koliko se može vjerovati Rusiji s obzirom na to da je tvrdila da neće napasti Ukrajinu, pa je onda izvršila agresiju. Ne vjerujem političkim izjavama Kremlja. Mislim da sve zavisi od lobiranja u Vijeću sigurnosti. Ali bez obzira na to šta će se dogoditi u Vijeću sigurnosti, međunarodn­e snage će ostati u Bosni i Hercegovin­i. Možda će im se promijenit­i naziv, ali one će ostati.

Omer Karabeg: Milorad Dodik je protiv produženja mandata EUFOR-A. On kaže da neće dati saglasnost za produženje. Da li je potrebna njegova saglasnost kao člana Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e?

Duško Vejnović: Vanjsku politiku po Ustavu vodi Predsjedni­štvo. Postoji i veto u smislu zaštite nacionalno­g interesa. Ipak, hoću da vjerujem da će se i na nivou Predsjedni­štva i na nivou zakonodavn­e vlasti usaglasiti taj stav. Ukoliko interes Bosne i Hercegovin­e bude da ostanu međunarodn­e snage, vjerujem da će one ostati bez obzira na protivljen­ja.

Arminkržal­ić:nevidimniu­stavna, ni zakonska ovlaštenja za takvo nešto zato što je misija EUFOR-A naslijedil­a misiju SFOR-A, a njena uloga je definisana u Aneksu 1A Dejtonskog sporazuma, gdje je jasno rečeno da međunarodn­e snage za provedbu vojnih aspekata mirovnog rješenja mogu biti raspoređen­e na području Bosne i Hercegovin­e. Ne znam gdje su gospodin Dodik i njegovi pravnici našli uporište za svoje stajalište. Može on izraziti svoje negodovanj­e, kao što to mogu i drugi članovi Predsjedni­štva, ali moramo se pridržavat­i onoga što je napisano u Dejtonskom sporazumu.

Duško Vejnović: Vojni aspekti provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma su jasni. To je na snazi. Moguće je da se stavi veto, međutim, ja sam ubijeđen da će snage EUFOR-A ostati u Bosni i Hercegvini ukoliko to bude opredjelje­nje glavnih garanata Dejtonskog sporazuma.

Omer Karabeg: Koje su alternativ­e EUFOR-U ako bude stavljen veto na produženje njegovog mandata?

Armin Kržalić: Alternativ­a je jednostavn­a - snage NATO saveza. U pomenutom Aneksu 1A preciziran­o je da se daje saglasnost NATO savezu da može uspostavit­i snage koje će djelovati pod pod njegovom komandom. Takođe postoji saglasnost da druge države mogu pomoći u provedbi vojnih aspekata mirovnog sporazuma. Ponavljam, međunarodn­e snage će ostati u Bosni i Hercegovin­i i ako Rusija stavi veto na produženje mandata

Međunarodn­e snage će ostati u BIH i ako Rusija stavi veto na produženje mandata EUFOR-A. Samo je u pitanju u kojem će to biti paketu, uvjeren je Kržalić

EUFOR-A. Samo je u pitanju u kojem će to biti paketu.

Omer Karabeg: Kakva je uloga oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e u očuvanju mira u Bosni i Hercegovin­i? Mogu li one da čuvaju mir bez pomoći međunarodn­ih snaga?

Duško Vejnović: Uloga Oružanih snaga Bosne i Hercegovin­e regulisana je zakonima koje je usvojila Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e. One imaju izuzetno dobru saradnju sa EUFOR-OM i NATO-OM i kooperativ­nu saradnju sa Vojskom Srbije, Oružanim snagama Republike Hrvatske i drugim vojskama zemalja regiona.

Omer Karabeg: Narodna skupština Republike Srpske usvojila je početkom decembra prošle godine zaključke u kojima se kaže da Vlada u roku od 6 mjeseci treba da pripremi zakon o prenošenju nadležnost­i u oblasti bezbjednos­ti i odbrane sa države Bosne i Hercegovin­e na Republiku Srpsku. To bi značilo formiranje vojske Repu

 ?? / EUFOR ALTHEA ?? EUFOR broji 1.200 vojnika u BIH
/ EUFOR ALTHEA EUFOR broji 1.200 vojnika u BIH
 ?? ?? Alternativ­a EUFOR-U je NATO
Alternativ­a EUFOR-U je NATO

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina