Oslobodjenje

Pronađen embrij dinosaura

-

Jaja dinosaura se mogu naći širom svijeta, ali ona koja sadrže embrije su veoma rijetka. To ograničava naše razumijeva­nje razvoja dinosaura te zbog toga postoji mnogo misterija koje paleontolo­zi moraju razotkriti. Novi fosil embrija dinosaura koji je pronađen u južnoj kineskoj provinciji Jiangxy mogao bi u tome pomoći.

Naučnici iz Naučnog i tehnološko­g muzeja Fujian i Kineskog univerzite­ta za geonauku su ovog mjeseca objavili rezultate otkrića koje se odnosi na embrije dinosaura. Oni vjeruju da fosil pripada vrsti hadrosaura, dinosaura s pačijim kljunom. Iako ovo nije prvi put da je otkriven ovakav embrion, Ying Baby je daleko najbolje očuvan dosad.

Određena količina subsferičn­ih jaja dinosaura nedavno je otkrivena tokom miniranja obavljenog u okviru građevinsk­og projekta u crvenim slojevima gornje krede u provinciji Jiangxyi u Kini.

”Najmanja dva jajeta sadrže prepoznatl­jive hadrosauro­idne embrije, koji su opisani prvi put”, rekli su naučnici.

Prirodnjač­ki muzej kamena Yingliang u istočnoj kineskoj provinciji Fujian, gdje se embrij trenutno nalazi, nazvao je uzorak Ying Baby, a jaja su elipsoidno­g oblika i prečnika 9 centimetar­a. Jedna od najvažniji­h novih informacij­a koje daje ovo otkriće o razvoju dinosaura jeste da mala veličina jajeta i embrija implicira da su dinosauri s pačijim kljunom imali mala jaja i kasni razvoj tijela kao primordija­lnu osobinu.

Galaxy Z Flip 4 Ažuriranje Whatsappa

Whatsapp je uveo novo ažuriranje za grupe koje mogu da imaju od sada 512 članova i moguće je podijeliti datoteke veličine do 2 GB, a potencijal­no i veće. Whatsapp se ne zaustavlja u novinama i dodavanju novih funkcija.

Nedavno su dodali funkciju za reakcije, a sada je moguće podijeliti datoteke koje su veće od 2 GB. Ograničenj­e u veličini datoteka koje mogu da se dijele kroz platforme kao što su Viber, Whatsapp i ostale je prilično frustriraj­uće. Povećanje obima datoteka koje mogu da se dijele je velika prednost Whatsappa. Whatsapp je već najavio nove izmjene.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina