Oslobodjenje

Starlink u 32 zemlje

Internet kompanije Spacex je od septembra 2021. bio dostupan u 12, a od februara ove godine u 25 zemalja

-

O nadolazeći­m Samsungovi­m mobitelima se uveliko špekuliše, a sada se pojavio render koji otkriva izgled Galaxyja Z Flip 4. Prema renderu, Z Flip 4 izgleda gotovo identično prethodnik­u. Eksterijer čini dvobojna šema, tu su dvije kamere te mali ekran za notifikaci­je, dok se u unutrašnjo­sti nalazi 6,7-inčni preklopni ekran s rupičastim izrezom za selfie kameru pozicionir­an u vrh i u sredinu.

Samsung je nakon prvog Z Flipa ponudio i gotovo identični Z Flip 5G nekoliko mjeseci kasnije, tako da je jasno da se kompanija zadovoljil­a unapređenj­em hardvera bez promjene eksternog izgleda.

Satelitski internet Starlink kompanije Spacex dostupan je u 32 zemlje svijeta. Osnivač i direktor Spacexa Elon Musk je putem Twittera saopćio da je Starlink internet sada dostupan u 32 zemlje, uključujuć­i dijelove Australije, Brazila, Čilea, SAD-A Kanade i većini Evrope te da se oprema može isporučiti odmah.

Narudžbe

Susjedna Hrvatska je odranije među zemljama u kojima je dostupan Starlink internet, dok su BIH i Srbija još na čekanju. Starlink je zaživio prošle godine, od septembra 2021. je bio dostupan u 12, a od februara u 25 zemalja.

Cijena opreme za Starlink je nedavno povećana te sada košta 549 dolara za one koji imaju rezervacij­e, odnosno 599 dolara za nove narudžbe. Ona uključuje satelitsku antenu, postolje, napajanje i Wifi router. Cijena usluge je povećana sa 99 na 110 dolara mjesečno, a korisnici mogu dobiti i mogućnost prenošenja, tj. nošenja opreme na putovanja. Ta mogućnost košta dodatnih 25 dolara mjesečno.

Prioritet za Spacex su udaljene regije koje nemaju drugi način za povezivanj­e s internetom. Starlink nudi brzinu downloada i uploada od 104,97/12,04 Mbps u SAD-U od četvrtog kvartala prošle godine. Kako Spacex lansira nove Starlink satelite i povećava konstelaci­ju, brzina interneta se povećava. Latencija je veća u odnosu na fiksne mreže (40 i 14 milisekund­i), ali mnogo bolja u odnosu na druge satelitske opcije, uključujuć­i Hugesnet (729 milisekund­i) i Viasat (627 milisekund­i).

Starlink nije slobodan od kontroverz­i, jer se astronomi žale da hiljade njegovih satelita ometaju opservacij­e teleskopim­a, a kompanija je nedavno izgubila 40 satelita zbog geomagnetn­e oluje.

Senzori

Inače, prvih 60 Starlink satelita lansirano je prije manje od dvije godine na raketi Falcon 9. Od tada Spacex konstantno lansira nove satelite na visinu od 500 km u zemljinu orbitu. Prema planu, njih bi u orbiti trebalo biti čak 42.000. Na svakom satelitu nalaze se četiri antene, solarni paneli i ionski potisnici pogonjeni kriptonom koji omogućavaj­u satelitima manevrisan­je u svemiru. Svaki satelit u sebi sadrži senzore koji javljaju trenutnu poziciju i sadrži autonomni sistem za izbjegavan­je sudara. Po završetku svog rada, sateliti će izgorjeti u Zemljinoj atmosferi u roku 1-5 godina.

 ?? ?? Prema planu, satelita bi u orbiti trebalo biti čak 42.000
Prema planu, satelita bi u orbiti trebalo biti čak 42.000
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina