Oslobodjenje

Okeani gube pamćenje

-

Kako se klima na Zemlji mijenja, svjetske vode se također pomiču, a abnormalno­sti su očite ne samo u temperatur­i okeana već i u njihovoj strukturi, strujama,pačakiboji.manifestir­anjem tih promjena, obično stabilno okruženje okeana postaje sve nepredvidl­jivije i neredoviti­je, a na neki način taj fenomen je sličan tome kao da okean gubi pamćenje,sugeriraju­naučniciun­ajnovijoj studiji objavljeno­j u časopisu Science Advances. Okeansko pamćenje, postojanos­t okeanskih uvjeta, glavni je izvorpredv­idljivosti­uklimatsko­msistemu izvan vremenskih ljestvica. Predviđa se da će pamćenje okeana, mjereno postojanoš­ću anomalija temperatur­e morske površine iz godine u godinu, u nadolazeći­m desetljeći­ma stalno opadatiuve­ćemdijelus­vijeta,objašnjava­ju naučnici predvođeni klimatskim istraživač­em Huijem Shijem s Instituta Farallonuk­aliforniji.očekujesed­aćepad memorije okeana znatno otežati predviđanj­e nadolazeće okeanske dinamike, smanjujući pouzdano vrijeme za sve vrste predviđanj­a vezanih uz temperatur­e površine mora. To će ometati našu sposobnost da projiciram­o monsune, morske toplinske valove i razdoblja ekstremnih vremenskih prilika, izmeđuosta­log,ističuamer­ičkinaučni­ci.

Premium telefon

Honor Magic4 Pro je najnoviji flegšip, koji kineska kompanija donosi na globalno tržište, a uređaj je prvi put predstavlj­en u februaru tokom MWC sajma.

Prvo tržište van Kine na kojem se Honor Magic4 Pro pojavljuje jeste Velika Britanija. Tokom zvanične objave, predstavlj­eni su i Watch GS 3 pametni sat, kao i Earbuds 3 Pro slušalice.

Neke od premijum funkcija, koje krase Honor Magic4 Pro, uključuju Snapdragon 8 Gen 1 čipset, 6,81-inčni LTPO OLED displej i podrška za 100 W punjenje. Telefon koristi Magic UI 6.0, preko Androida 12, a ima i podršku za Google servise.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina