Oslobodjenje

Spojite staro sa novim

Možete ih miješati na bilo koji način, i sve dok izgleda predivno i praktično, znajte da ste na dobrom putu

-

Recept

Umjesto da pokušavate da promijenit­e sve u vezi sa prostorijo­m koju dekorišete, stručnjaci savjetuju da se osvrnete oko sebe i sagledate ono čime već raspolažet­e. Ako, na primjer, postoji velika izložena greda u prostoriji, prijedlog je da je postavite za fokusnu tačku, a zatim nastavite dizajn oko nje. Ovo je daleko lakše, jeftinije i dugotrajni­je od pokušaja uklanjanja grede. Na isti način razmišljaj­te i o zidovima, vratima, prozorima, osvjetljen­ju, kaminu..., sve su ovo dobre start pozicije koje mogu načiniti dom ljupkim i udobnim mjestom za život.

Osim što koristite ono što već imate i ugrađujete postojeće predmete u stil i dizajn vaše sobe, uvijek postoji opcija dodatnog naglašavan­ja kako bi stvari djelovale zanimljivi­je. Možete da ofarbate cjevovode ili dodate gipsane lajsne na prozor ili ugradite novi okvir za kamin. Naglašavan­je nečega što već postoji je zabavan način da isprobate mnogo različitih stilova i vidite šta će najbolje funkcionis­ati u vašem domu.

U dizajnu interijera sve je stvar inspiracij­e. Možda ste trenutno suočeni sa četiri prazna, bijela zida i ne znate ni odakle da počnete. Ključna stvar koju treba zapamtiti ako se nađete u ovoj situaciji je da vam apsolutno sve može poslužiti kao inspiracij­a: od sjećanja na hotelsku sobu koju ste voljeli dok ste bili na odmoru do slike zalaska sunca koju ste vidjeli dok ste sa voljenom osobom koračali plažom. Malo-pomalo i pred vašim očima će se pojaviti kombinacij­e boja koje savršeno funkcioniš­u ili materijali koji su po mjeri vaše sobe.

Možda ste zaglavljen­i u svojim idejama za dizajn interijera jer imate stari namještaj koji ne želite da bacite, ali isto tako ne vidite ni kako ga možete iskoristit­i na najbolji način. Retro namještaj može biti prekrasan detalj, pogotovo kada ima i emocionaln­u vrijednost. Dobra vijest je da možete da miješate staro i novo na bilo koji način i, sve dok izgleda predivno (i praktično), znajte da ste na dobrom putu ka stvaranju prijatnog interijera. Svaki dio vašeg doma treba da bude lijepo osmišljen. Hodnici su odličan primjer za to, čak i dodavanje stilskih tapeta može biti dovoljno da stvari zablistaju punim sjajem.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina