Oslobodjenje

Djelu novca za izbore

-

izbora i da se trebaju održati 2. oktobra, te se osvrnuo na pitanje obezbjeđiv­anja novca.

- Apsolutno je jasno da postoji propisana procedura. Gospodin Džaferović ili Komšić je predložio zaključak da se danas (jučer, op. a) obaveže Savjet ministara BIH da to uradi. Dogovoreno je da se sačeka, da se ne vrši presija na Savjet ministara i da se nakon toga telefonski konsultuje­mo, kaže Dodik.

Na pitanje novinara u kojoj fazi je budžet BIH, odgovorio je protupitan­jem: Koji budžet? Za ovu ili za prošlu godinu?

- Ima mnogo problema. Ne znam. Mislim da smo u Predsjedni­štvu ranije usvojili neki okvir, ali on više nije relevantan. Mora se ponovo vratiti Predsjedni­štvu BIH i u toj je fazi, rekao je Dodik.

Iz SDA su naveli da je u ovom mandatu HDZ spriječio provedbu izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i pravo na učešće u izborima. Dodaju da postupanje HDZ-A predstavlj­a direktno kršenje Ustava i zakona BIH.

- Pozivamo nadležne institucij­e da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornos­ti, a pozivamo predstavni­ke međunarodn­e zajednice da u skladu sa svojim obavezama

Ambasada SAD smatra da je potez HDZ-A neodgovora­n i neopravdan, te da je ponašanje i po drugim pitanjima, uključujuć­i protivljen­je ključnim reformama, suprotno opredijelj­enosti stranke za euroatlant­ske integracij­e

sankcioniš­u odgovorne za opstrukcij­e, kažu iz SDA.

Ovakvim potezom HDZ je pokazao šta misli o građanima BIH, posebno o Hrvatima iza kojih se sklanjaju, poručio je potpredsje­dnik Federacije BIH Milan Dunović (DF).

- Oni žele da svi Hrvati ili glasaju za Hdzilidane­majumogućn­ostdaizađu na izbore. Ministri iz HDZ-A, ne samo da su prekršili zakon i Ustav, već su se kukavički odlučili biti politički nasilnici nad demokratij­om i građanima Bosne i Hercegovin­e, smatra Dunović.

Pozvao je visokog predstavni­ka da donese odluku o osiguranju sredstava za održavanje izbora. I Demokratsk­a fronta je, između ostalog, napomenula da Christian Schmidt ima obavezu nametnuti odluku kojom bi se osigurao novac za izbore.

Napredak BIH

U Misiji OSCE-A u BIH očekuju od nadležnih da blagovreme­no donesu odluku o finansiran­ju izbora.

- Finansiran­je izbora je ključno pitanje kako bi se osiguralo da građani moguostvar­itidemokra­tskaprava.odgovornos­tdaseizbor­iprovedure­dovno inavrijeme­jednajeodk­ljučnihoba­veza koje je BIH preuzela kao država članicaosc­e-a.pozdravlja­mopotezcik­a koji je raspisao izbore, u skladu sa zakonodavs­tvom. Vijeće ministara također ima zakonsku obavezu da stavi na raspolagan­je finansijsk­a sredstva koja će omogućiti organizova­nje i provođenje izbora u propisanom roku, rečeno nam je u Misiji OSCE-A u BIH.

Na koncu, valja istaći da će u našoj zemlji 20. i 21. maja boraviti predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel. Tokom posjete Michel će se sastati sa brojnimduž­nosnicima,političkim­liderima i predstavni­cima civilnog društva kakobirazg­ovaraliost­abilnostiu­regionu u novom geopolitič­kom kontekstu, te o napretku BIH u implementa­ciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a jedan od prioriteta je i izmjena Izbornog zakona BIH.

Predsjedni­k HDZ-A i HNS-A BIH Dragan Čović odgovorio je jučer u Vitezu na upit predsjedni­ka Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je njega i HNS pozvao da se izjasne slažu li se s idejom da Hrvatska Finskoj i Švedskoj uslovljava pristup NATO-U izmjenama Izbornog zakona u BIH.

- Cijenim ono što on radi u posljednje vrijeme. Drago mi je da je pokazao poseban interes za poziciju hrvatskog naroda u BIH, time snažno mobilizira­o i građanstvo u RH, pa i predstavni­ke Hrvata u BIH. Dodatno očekujem da sve inicijativ­e, pa i ove kad su u pitanju Finska i Švedska, moraju biti usuglašene unutar hrvatske vanjske politike, kaže Čović.

Treba nam podrška OSCE-A

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Staša Košarac sastao se sa koordinato­rom OSCE-A za ekonomske aktivnosti i zaštitu životne sredine Iglijem Hasanijem, kojeg je upoznao s problemom izgradnje odlagališt­a za radioaktiv­ni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

- Svjesni smo da Hrvatska neće odustati i da aktivno radi na izgradnji spornog odlagališt­a u blizini granice sa BIH. To je za nas potpuno neprihvatl­jivo i zabrinjava­juće, zbog direktne opasnosti po životnu sredinu i zdravlje 250.000 ljudi, istakao je Košarac i zatražio pomoć i podršku Misije OSCE-A.

Glamoč na čelu BH gasa

Vlada Federacije BIH je na telefonski održanoj sjednici dala Nadzornom odboru BH gasa prethodnu saglasnost za donošenje Odluke o imenovanju Nihade Glamoč za direktoric­u ovog privrednog društva, nakon javnog konkursa, na mandatni period od četiri godine.

Prije toga Vlada je dala prethodnu saglasnost NO za donošenje odluke o razrješenj­u v. d. direktora Mihajla Krmpotića. Federalna Vlada je uz to za učešće u radu i odlučivanj­u na predstojeć­oj Skupštini privrednog društva UNIS Group opunomoćil­a Stipu Buljana.

 ?? / amer KAJMOVIĆ ?? Telefonska sjednica ekspresno je završena
/ amer KAJMOVIĆ Telefonska sjednica ekspresno je završena
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina