Oslobodjenje

Mjesto rasipanju energije Jače sankcije Rusiji

-

Iz SDP-A navode da niti Otvoreni Balkan ima jasnu podršku EU, niti ima podršku svih zemalja regiona na koje bi navodno inicijativ­a trebalo da se odnosi. Iz Bošnjačke stranke, koja je takođe dio nove vlasti, organi, koji su inače u nekim slučajevim­a anonimnih pretnji upućenih ljudima iz vrhuške na vlasti mnogo efikasniji, nisu baš nikog od pošiljalac­a identifiko­vali, ukazuje da se prijave emituju u interesu vlasti. Da se to radi kako bi se pažnja javnosti skrenula sa stvarnih problema i narod pred opasnošću spolja homogenizo­vao”, uveren je Šabić.

Tek, činjenica je da već dva meseca nadležne službe ne daju nikakve informacij­e o tome ko zastrašuje građane Srbije, a ne treba sumnjati da će oni koji šalju ovakve stati sve dok ne bude otkriven njihov identitet. poručuju da inicijativ­a neće dobiti bjanko podršku ni u Vladi ni u parlamentu, dok iz DPS-A, koji se ranije protivio inicijativ­i, nisu odgovorili Vijestima.

Upakovani srpski svet

Demokrate poručuju da je Otvoreni Balkan u suprotnost­i sa interesima Crne Gore i predstavlj­a, kako navode, samo ljepše upakovanu formu srpskog sveta koja bi Crnu Goru svela na 27. izbornu jedinicu. Iz Demokratsk­og fronta odgovor nije stigao, a ranije su podržali da Crna Gora postane dio te priče.

Otvoreni Balkan pokrenuli su 2019. predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Kosovo, Bosna i Hercegovin­a i Crna Gora odbili su pristupiti.

Vlada Kosova, sa premijerom Albinom Kurtijem na čelu, pojačala je jučer sankcije Rusiji kako bi se uskladili sa sankcijama koje su toj zemlji uvele SAD i EU nakon što je 24. februara započela agresiju na Ukrajinu. Paket novih sankcija uključuje i Bjelorusij­u, a obuhvata ekonomske i finansijsk­e mjere.

Pored ostalog, Vlada Kosova je uvela restriktiv­ne mjere Wagner grupi, koju čine plaćenici sa sjedištem u Rusiji.

- Pojedinci, koji se nalaze na listi EU, uključeni su u ozbiljna kršenja ljudskih prava, uključujuć­i mučenje i ubijanja, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova i dijaspore Kosova Krešnik Ahmeti na sjednici.

Wagner grupa je privatna vojna kompanija, ali se smatra bliskom ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu. Ova jedinica, prema pisanju medija, sačinjena je od obučenih plaćenika, spremnih da učestvuju u ratovima širom svijeta. Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Wagnerovu grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoa­fričkoj Republici, prenosi RSE.

 ?? / epa ?? Dritan Abazović je za Otvoreni Balkan
/ epa Dritan Abazović je za Otvoreni Balkan
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina