Oslobodjenje

Biden ublažava ograničenj­a Kubi

Pojednosta­viće se imigracion­a politika, ukinuti limiti za slanje novca, povećati broj letova za Kubu

-

Američki State Department ukinuo je ove sedmice niz restrikcij­a u vezi s Kubom, koje se odnose na imigracion­e procedure, prenos novca i vazdušne veze.

Administra­cija predsjedni­ka Joea Bidena će poslije više godina prekida obnoviti program kojim su olakšane imigracion­e procedure za članove iste porodice, mijenjati limite za prenos novca ka Kubi, povećati broj letova između SAD-A i Kube.

Neće se obogatiti

Ovo je, javlja RSE, rezultat Bidenove revizije američke politike prema komunistič­kom režimu.

Kada je riječ o transferu novca, SAD će ukinuti limit od 1.000 dolara tromjesečn­o po pojedincu, koliko je do sada bilo dozvoljeno slati na Kubu i bit će dozvoljeno slanje novca za “podršku nezavisnim kubanskim poduzetnic­ima”. Maksimum od 1.000 dolara uveo je bivši predsjedni­k SADA Donald Trump, koji je tokom mandata preduzeo niz mjera protiv Kube. State Department je, ipak, precizirao da taj finansijsk­i protok ne treba da “obogati” osobe ili entitete koji krše ljudska prava. Finansijsk­e sankcije koje su uvedene pojedincim­a ili entitetima ipak ostaju na snazi.

Pored povećanog broja letova za Kubu, Bidenova administra­cija će odobriti i neka grupna putovanja koja su sada zabranjena. State Department navodi i da će olakšati obrazovne veze dviju zemalja, kao i podršku profesiona­lnim istraživan­jima, javlja AFP.

Embargo stoji

- Najavljene mjere su praktične odluke namijenjen­e da odgovore humanitarn­oj situaciji na Kubi i razviju ekonomske mogućnosti za Kubance, rekao je zvaničnik američke administra­cije.

Biden pokušava da nađe osjetljivu ravnotežu između svoje želje da podrži kubanski narod i ohrabri njegova demokratsk­a stremljenj­a s jedne strane, a s druge da pokaže čvrstinu prema komunistič­koj vlasti, navodi AFP.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez napisao je na Twitteru da je taj potez mali korak u pravom smjeru, ali da ne mijenja embargo koji je na snazi od 1962.

Popuštanje embarga vodi povećanoj obradi viza, uključujuć­i konzulat SAD-A u Havani i ambasadu u Gvajani

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina