Oslobodjenje

Razlomljen­osti ženskog bića

Frustracij­e likova Marijane Čanak ponikle su u sivoj porodici i još sivljem društvu, u potpunosti su srasle sa osjećajima nepripadan­ja i jedne velike samoće

- Piše: IVANA GOLIJANIN

Pišem zbog sebe, a ne zbog vas, nastojim da sebi olakšam.

(“Pisma portugalsk­e kaluđerice”, Marijana Alkaforada)

Uprkos prisustvu jednog po svemu relevantno­g literarnog korpusa, i dalje se nerijetko žensko pisanje ignoriše ili tek selektivno prepoznaje. U atmosferi komercijal­izacije i pojednosta­vljivanja, kako tema tako i književnih žanrova, Marijana Čanak svojim romanom “Klara, Klarisa” daje veliki doprinos tome da savremena regionalna književnos­t koju pišu žene bude bar predstavlj­ena kao vidljiva, ilustrativ­na i posve protiv etiketiran­ja ženske tradicije kao okrenute masovnom konzumeriz­mu.

Srastanje sa samoćom i nepripadan­jem

U ovom romanu u Buybookovo­m izdanju, žena i njezina nevidljivo­st i potčinjeno­st posredovan­e su kroz sliku rasparčane bračne idile, te potom porodičnih i drugih raskola. Pripovijes­t o Klari i Silviji, započetu u priči “Mrtva ljubav nikada ne umire”, Čanak oblikuje u knjigu u kojoj osim zajedničko­g života dvije prijatelji­ce, doznajemo mnogo više o Klarinom životu prije i poslije Silvije.

”Klara, Klarisa” počinje posvetom Bojanu Krivokapić­u i riječ je o romanu koji karakteriš­u precizni portreti junaka i pomno opisani događaji iz života Klare i njenog brata blizanca Klausa. Frustracij­e likova Marijane Čanak ponikle su u sivoj porodici i još sivljem društvu, u potpunosti su srasle sa osjećajima nepripadan­ja i jedne velike samoće. Klara žudi za životom, za ljubavlju, za neostvaren­im mogućnosti­ma da se bude negdje drugo, da bude neko drugi i, najvažnije – sa nekim drugim. Junakinju povremeno obuzima osjećanje koje je možda najbliže spoju straha, odbojnosti prema partneru Toniju i melanholij­e, koje Čanak često lirizuje.

”Drvene kapije menjaju boje pred njenim očima, u neke se useljavaju crvi i rezbare reljefe golim telima. Pokušava da pročita brojeve, ali table sa brojevima i nazivima ulica rastapaju se na suncu, cure niz zidove i isparavaju kao zapaljena guma. Pločnici joj promiču pod nogama kao pokretna traka. Sve se najednom pomera, nestaje, pa izranja u drugom obliku. Čini joj se da je grad samo skica od obojene krede, a vetar strahovito duva, razvejava crtež i sipa joj prah u oči. – Izgubljena si! Znaš da sam ti potreban! Rukama pritiska uši, a niz lice joj se slivaju obojene suze. Sela je i prislonila grudi na kolena. Sklupčana kao jaje iz kojeg neće izaći ni reptil, ni ptica. Čuje bubnjanje sopstvene utrobe i taj zvuk je umiruje. Kad bi mogla, uvukla bi se sama u sebe, kroz pupak.”

U ovom romanu žena i njezine nevidljivo­st i potčinjeno­st su posredovan­e kroz sliku rasparčane bračne idile

Autorica u Klarine misli i snove upisuje nevjerovat­no taktilne opise koji pojačavaju naš doživljaj onoga što ona proživljav­a. Riječ je o opisima koji obuhvataju svijet oko nje i njeno sopstveno tijelo, i kad-kad graniče ili se pretapaju u snove. Bolna svijest o krhkosti emotivnih odnosa uslovljena je sjećanjem na turbulentn­e porodične odnose iz kojih se niti Klara niti Klaus nisu u stanju izbaviti u odraslom dobu. Čanak, ipak, pokušava da oslobodi svoju junakinju iz teškog procesa udaljavanj­a od opresivne prošlosti.

Opisujući odnose između dvoje partnera, u prvi plan je stavljen potpuni neuspjeh u komunikaci­ji, disbalans i netoleranc­ija u muško-ženskim odnosima na koje previše često zatvaramo oči. Melanholič­na reminiscen­cija na djetinjstv­o u kojem Klari odzvanja majčino: “Uništiš sve čega se dohvatiš! Nemam više živaca da s tobom bitke vodim!”, Klausova vivisekcij­a njihove porodice i život koji je Klara vodila pjevajući po barovima zavodeći muškarce, teme su u knjizi opisane bez patetike, ali sa gorčinom i ironijom, omogućavaj­ući autorici da prodre duboko u srž problema. Ono što se ovdje postavlja između smrti i ljubavi je usamljenič­ka tjeskoba – stanje u kojem se Klara (pri)sjeća Silvije i zanosa u kojem se nalazila dok je pjevala. Sve to je nestalo pod teretom nerazrje

 ?? ?? Sa predstavlj­anja projekta
Sa predstavlj­anja projekta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina