Oslobodjenje

Računarski čip od algi

-

Naučnici s Cambridgea su uz pomoć algi uspjeli čak šest mjeseci pokretati računarski čip niske energije. Riječ je o koloniji cijanobate­rija više poznatih kao plavo-zelene alge koje su naučnici zapečatili u metalno kućište veličine AA baterije. Kućište je ostavljeno na prozoru gdje su alge vršile fotosintez­u, stvarajući mali tok struje koji je pokretao čip ARM Cortex-m0+.

Sistem je dokaz koncepta, no tvorci se nadaju da će ovu tehnologij­u moći primijenit­i u uređajima u internetu stvari. Prednost korištenja algi je, kažu, manje zagađenje prirode i potencijal­no - kontinuira­no napajanje.

- Sve veći internet stvari traži sve više energije, a mi vjerujemo da će ta energija doći od sistema koji je sami mogu proizvesti, rekao je profesor Christophe­r Howe, autor studije. Uređaj koji koristi fotosintez­u ne radi na isti način kao ostale baterije zato jer kontinuira­no koristi svjetlo kao izvor električne energije.

Čipom su naučnici odradili niz osnovnih izračuna tokom kojih je u jednom satu potrošeno 0.3 μw energije, piše New Scientist. Premda razni računari troše različite količine energije, ovakvo napajanje ne bi moglo zadovoljit­i zahtjeve modernog računara kakvog veliki broj ljudi ima u kući - za takvo što trebalo bi oko 333 miliona baterija od algi.

Riječ je o naučnom području koje nastoji sakupiti snagu bioloških mikroorgan­izama koji pretvaraju svjetlo u energiju pomoću fotosintez­e.

Whatsapp grupni chatovi WD disk od 26 TB

Western Digital diskovi od 26 TB će se dopasti uglavnom poslovnim korisnicim­a, zbog čega će biti dostupni samo pod Ultrastar banerom. Za više potrošački­h linija kompanije WD ima novi disk od 22 TB. Izbacivanj­e tih dodatnih 4 terabajta omogućilo je Western Digitalu da koristi konvencion­alno magnetno snimanje (CMR) za veći kapacitet i brže performans­e. Ovi uređaji će se pojaviti kao proizvodi Ultrastar, WD Red Pro (NAS), WD Purple (nadzor) i WD Gold (server). Svi novi čvrsti diskovi biće dostupni ovog ljeta, ali cijene još nisu objavljene.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina