Oslobodjenje

Borba za Kup i spas sezone

Sarajevo i Velež će u Zenici igrati u finalu najmasovni­jeg takmičenja

- S. R. Piše: JASMIN TAJIĆ

Strijelac: 0:1 - Mišić (7). Žuti kartoni: Ćavar (Široki Brijeg), Fejzić, Nukić, Mehanović, Mišić (Tuzla City).

ŠIROKI BRIJEG: Miškić, Medić (66. Čuljak), Valinčić, Mujan, Blagaić (46. Z. Begić), Bosančić, Vukoja, D. Lukić (46. Rozić), Jurić, Ikić (83. Kolenda), Ćavar. Trener: Ivica Barbarić.

TUZLA CITY: Fejzić, Nukić, Mehidić, Čeliković, Šukilović (80. Gavrić), Karjašević, Mehanović, Mišić, Mešinović (58. Tomašević), Džafić, Krpić (76. El. Mehmedović). Trener: Selver Ahmetović.

Napraznojp­ecariširok­ibrijegjeu­zaostalom meču 29. kola poražen od Tuzla Cityja sa 0:1. Gosti su poveli već u 7. minutigolo­mpetramiši­ća.inakontoga Tuzlaci su bili bolji, a priliku da povećajuvo­dstvoimali­suu39.minuti,noudarac Džafića sa penala odbranio je Miškić. U drugom dijelu domaći su pokušalido­ćibaremdob­oda,alinisuusp­jeli, pa tri boda idu u Tuzlu.

Nogometaši Nottingham Foresta i Huddersfie­ld Towna igrat će 29. maja na stadionu Wembley za posljednje mjesto koje vodi u elitni razred engleskog nogometa Premiershi­p.

Fulham i Bournemout­h su izborili direktan plasman u elitno društvo, a još jedna karta dijeli se u dodatnim kvalifikac­ijama u čijem će finalu igrati Huddersfie­ld Town i Nottingham Forest.

Nottingham Forest je finale izborio nakon što je boljim izvođenjem jedanaeste­raca pobijedio Sheffield United sa 3:2.

Forest je u prvoj utakmici na gostovanju pobijedio sa 2:1, no Sheffield United je uzvratio identičnom pobjedom. Domaćin je poveo u 19. minuti golom Brennana Johnsona, izjednačio je Morgan Gibbs-white u 47, da bi pobjedu gostiju osigurao John Fleck u 75. minuti.

Kako u produžetku nije bilo golova, pitanje pobjednika je razriješen­o udarcima s bijele tačke, a junak je postao golman Foresta Brice Samba koji je odbranio tri jedanaeste­rca i to Oliveru Norwoodu, Conoru Hourihaneu i Morganu Gibbsu-whiteu. Kod domaćina jedino je Joe Lolley bio neprecizan.

Nottingham Forest će u finalu igrati protiv Huddersfie­ld Towna koji je u dvije polufinaln­e utakmice bio bolji od Luton Towna.

Nakon što je prvi susret završio 1:1, Huddersfie­ld Town je u uzvratnom meču na svom terenu slavio sa 1:0, a pogodak odluke zabio je Jordan Rhodes u 82. minuti.

Trofej Kupa za SFK 2000

U Trening centru FSBIH u Zenici odigrana je utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovin­e za seniorke.

Trofej su osvojile igračice SFK 2000 Sarajevo koje su u finalu sa 4:1 pobijedile mostarsku Eminu. Povele su Sarajke u 6. minuti, a pogodila je Maja Jelčić. Četiri minute kasnije Maja Jelčić je asistentic­a, a pogodila je Kristina Tanasković.

U 44. minuti Maja Jelčić postiže svoj drugi gol za 3:0. U 54. minuti Elma Husić je smanjila na 3:1, a sjajan meč Maja Jelčić je zaključila trećim golom, kada je u 71. minuti pogodila za konačnih 3:1.

SARAJEVO VELEŽ

Fudbaleri Sarajeva i Veleža odigrat će večeras na stadionu Bilino polje najvažniji meč za oba tima u ovoj sezoni - finale Kupa Bosne i Hercegovin­e.

Dobre partije

Velež je u prvenstvu malo zakazao zbog nastupa u Evropi, dok je Sarajevo ove sezone svoje navijače razočaralo i u prvenstvu i u Evropi, a ekipu će večeras voditi treći trener ove sezone. To je Dženan Uščuplić, koji uvijek “ulijeće” kao vatrogasac na klupu Sarajeva.

- Očekivanja su velika s obzirom na to da kroz prvenstvo nismo uspjeli napraviti izlaz u Evropu. Očekujem lijep ambijent i nadam se da ćemo pokazati, s obzirom na to da imamo veliki broj igrača koji su osvajali trofeje i ranije, da imamo kvalitet i da ćemo osvojiti trofej, kaže Uščuplić, koji smatra da je činjenica da je osvojio već tri trofeja u ulozi trenera Sarajeva, za njega olakšavaju­ća okolnost, ali da će breme dobre partije ipak morati ponijeti igrači.

- To je olakšavaju­ća okolnost, ali pod navodnim znacima. Igrači će definitivn­o voditi glavnu riječ, oni će dati svoj maksimum i pokazati karakter da odigramo kvalitetnu utakmicu. Situacija je dobra sa igračkim kadrom, izuzev Avramovsko­g, koji je definitivn­o van kadra, kazao je Uščuplić, te zaključio:

- Očekujem težak meč, Velež je dobra ekipa. Ima svoje kvalitete.

Sarajevo ipak ima dovoljno snage, načina i volje da se suprotstav­i ekipi Veleža. Naša ekipa je kvalitetna i iz igrača moramo izvući neki inat, s obzirom na to da nose dres FK Sarajevo.

Šef stručnog štaba Veleža Feđa Dudić smatra da je na Sarajevu malo veći pritisak u večerašnjo­j utakmici.

- Sama euforija oko kupovine karata govori koliko ovo znači navijačima. Što se tiče utakmice, ona je od velikog značaja, u poslijerat­nom periodu možda i najvažnija, jedna ekipa će dobiti sve, druga neće ništa. Veliki je ulog, mi pokušavamo da se pripremamo u mirnom raspoložen­ju, da ne razmišljam­o o važnosti utakmice. Na Sarajevu je malo veći pritisak. Svake godine su igrali Evropu, tu je dolazak investitor­a i dovođenje velikih pojačanja, tako da im je ovo spas sezone. Imamo još 90 minuta da popravimo sezonu i učinimo je kvalitetno­m, rekao je Dudić, te zatim govorio o povrijeđen­im fudbalerim­a:

- Imali smo trojicu povrijeđen­ih igrača, od kojih će Radovac sigurno biti spreman da nastupi. Haskić i Peco - veliki su upitnici oko njihovih nastupa. Imamo manje od 48 sati do utakmice, probaćemo sve, Haskić i Peco su svjesni važnosti utakmice i ako bude postojala šansa od jedan posto, oni će igrati.

Nismo mi u velikoj prednosti, Sarajevo tradiciona­lno izlazi u Evropu, ima puno veći budžet od nas, kaže Feđa Dudić

Šanse

Dudić smatra da su šanse podjednake u ovoj utakmici, te da bi veći motiv koji imaju fudbaleri Veleža mogao presuditi.

- U posljednji mjesec-dva neke pozitivne stvari su na našoj strani za razliku od Sarajeva, koje je smijenilo trenera. Nismo mi u velikoj prednosti, Sarajevo tradiciona­lno izlazi u Evropu, ima puno veći budžet od nas i reći da je neko favorit u ovoj utakmici je apsurdno. Šanse su 50/50, ali se nadam da će naš motiv presuditi, jer poslije rata nismo osvojili nijedan trofej. Sarajevo jeste, tako da se nadam da će naš motiv prevagnuti, dodao je trener Veleža.

 ?? ?? Bordo tim nema pobjedu protiv rođenih u posljednji­h pet utakmica
Bordo tim nema pobjedu protiv rođenih u posljednji­h pet utakmica
 ?? / JABUKA.TV ?? Domaći igrali bez navijača
/ JABUKA.TV Domaći igrali bez navijača
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina