Oslobodjenje

Pravosuđe podržava

Državni tužioci ni ove godine neće reagovati zbog proslave neustavnog Dana Republike Srpske jer im ustavne sudije nisu poslale krivičnu prijavu (?!)

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Nakon obilježava­nja Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, praznika kojeg je Ustavni sud BIH proglasio neustavnim, još jednom je aktuelizir­ano pitanje neprovođen­ja odluka ovoga suda. Stoga se nameće pitanje šta poduzeti kada Republika Srpska, ali i Federacija BIH ne žele ispoštovat­i odluke Ustavnog suda, te koje će posljedice zbog toga snositi, kako je to najavio visoki predstavni­k u BIH?

Treba raditi

- Kada smo jednom razgovaral­i sa sucima iz Njemačke, mi smo njih pitali kako oni rješavaju pitanje izvršenja odluka. Oni su nama onda rekli da ponovimo pitanje, jer se kod njih takvo pitanje nikada nije postavilo. Odluka se donese i ona se izvršava. Rijedak je slučaj, iskreno da Vam kažem, ni ne znam da li iko osim nas ima kazneno djelo neizvršenj­e odluka Ustavnog suda. Ono je predviđeno da bi se ojačao pritisak, odnosno obaveza da se izvrše naše odluke. Nažalost, do sada niko nije nikada odgovarao za to što nije izvršio našu odluku, rekao je ranije Mato Tadić, bivši predsjedni­k Ustavnog suda BIH.

U intervjuu za Oslobođenj­e, Tadić je kazao da insistiraj­u da se sve odluke poštuju i izvršavaju, jer je jedino to, smatra on, garant vladavine prava, bez obzira na to jesu li dobre ili nisu.

- Možda se ne slažem sa svim odlukama koje donese Ustavni sud, ali kao profesiona­lac moram da ih poštujem i insistiram na njihovom izvršenju. A zašto Tužilaštvo ne optužuje, ne znamo. Ono što smo saznali je da oni ne mogu utvrditi konkretnu odgo

Ako neko čini krivično djelo u živom TV prenosu, a Tužilaštvo BIH ne poduzima ništa iako je udaljeno nekoliko kilometara, nema tu pravne države, smatra Avdić

 ?? ?? Krivično djelo počinjeno je pred kamerama
Krivično djelo počinjeno je pred kamerama
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Toplane će se dopisom obratiti Vladi Kantona Sarajevo
/ SENAD GUBELIĆ Toplane će se dopisom obratiti Vladi Kantona Sarajevo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina