Oslobodjenje

Dodika u rastakanju BIH

-

vornost. Ako smo mi, recimo, naložili nešto Parlamentu BIH, koga tamo da gonite onda, sve njih? Ali nije u svim slučajevim­a tako, a Tužilaštvo bi trebalo uložiti veći napor, poručio je Tadić.

Stručnjak za ustavno pravo Nedim Ademovićje­gostujućiu­jednojtvem­isiji kazao da može shvatiti da postoje različitip­olitičkist­avoviokohi­storijskih činjenica, oko budućnosti BIH, pa i sadašnjost­i. Dodao je da može da shvati i to da ljudi imaju različita mišljenja o odlukama Ustavnog suda BIH, ali je naglasio da je osnova ispoštovat­i ono što sav civilizova­n svijet poštuje, a to su odluke najviših sudova.

- Činjenica je da je Ustavni sud BIH više puta proglašava­o 9. januar neustavnim i činjenica je da se to mora poštivati. Osnovno pitanje nije kako neko doživljava historiju, nego zašto ne poštujemo odluku suda? Mi u Bosni i Hercegovin­i nećemo imati bilo kakav napredak ukoliko svi građani ne kažu, slagali se - ne slagali, osnovna je premisa da se moraju poštivati odluke, poručio je Ademović.

Mnogi su zbog obilježava­nja Dana RS-A zazivali Tužilaštvo BIH očekujući reakciju, međutim, do nje, uobičajeno, nije došlo. O 9. januaru Tužilaštvo BIH ne odgovara na medijske upite. Na naša pitanja o tome da li u Tužilaštvu BIH postoji formiran predmet koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana RS-A, a na osnovu rješenja o neprovođen­ju odluke Ustavnog suda BIH, te da li uopće postoje predmeti koji se odnose na nepoštivan­je odluka Ustavnog suda BIH, dobili smo šturi odgovor.

- U Tužiteljst­vu BIH bio je u radu predmet koji se odnosi na navedeno, koji je okončan naredbom o neprovođen­ju istrage 9. 6. 2022. godine, jer je postupajuć­i tužitelj ustanovio da je odluka Ustavnog suda izvršena objavom u Službenom glasniku. Nakon izjavljene pritužbe, ona je odbijena kao neosnovana, rekli su nam u Tužilaštvu BIH, napominjuć­i i da redovna procedura podrazumij­eva da Ustavni sud BIH svojim rješenjem konstatuje da njegova odluka nije izvršena, nakon čega po službenoj dužnosti podnosi krivičnu prijavu Tužilaštvu BIH, što se u ovom slučaju nije desilo.

- Državna agencija za istrage i zaštitu je smještena petsto metara od mjesta gdje je počinjeno krivično djelo nepoštivan­je odluke Ustavnog suda BIH, a Tužilaštvo BIH je smješteno svega nekoliko kilometara. I šta se desilo, ništa. Nikoga nisu uhapsili, bivša glavna državna tužiteljic­a Gordana Tadić je barem formirala predmet, ovi ni ne formiraju. Dakle, to je dokaz da smo od situacije kada su formirani predmeti, koji, naravno, nisu imali nikakav rezultat, došli u situaciju da se čak ni ne formiraju, govori novinar Avdo Avdić za Oslobođenj­e i O kanal.

Dodaje da je glavni državni tužilac svojim očima vidio da neko čini krivično djelo i “šta je poduzeo - ništa, dakle, i on je sam u krivičnom djelu kao što su i oni koji su organizova­li paradu povodom neustavnog Dana RS-A”.

I Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BIH, primjećuje kako “slavljenje

genocida putem neprovođen­ja odluke Ustavnog suda nije naišlo na reakciju Tužilaštva”.

- Neprocesui­ranje organizato­ra neustavne proslave početka genocida nastavak je nerada Tužilaštva Bosne i Hercegovin­e, koje nije do sada procesuira­lo brojne slučajeve negiranja genocida, napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovin­e.tužilaštvu BIH nije potrebna nikakva posebna prijava da bi reagovalo, jer prema načelu oficijelno­sti, ono mora da goni po službenoj dužnosti čim sazna za izvršenje krivičnog djela. U situacijam­a kada nisu provedene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovin­e, isti o tome obavijesti Tužilaštvo. Dakle, osim što Tužilaštvo očigledno ne želi da reaguje, zakonskih prepreka nema, smatra Pivić.

Mirsad Hadžikadić, predsjedni­k Platforme za progres, podsjeća da su prije godinu predali krivičnu prijavu protiv zvaničnika u entitetu RS zbog obilježava­nja neustavnog Dana RS-A.

- Našu prijavu je Tužilaštvo ocijenilo kao neosnovanu, pa smo podnijeli pritužbu. Baš pred ponovno obilježava­nje istog datuma ove godine, dobili smo odgovor na pritužbu koji je ponovo označen kao neosnovan. Tužilaštvo BIH neće pokrenuti istragu za ovakve radnje. Tužilaštvo odbija našu prijavu i pokazuje da nemamo osnovni mehanizam odbrane države od neustavnog i nezakonito­g djelovanja, a to je efikasno i nezavisno pravosuđe, poručio je.

Jača država

Ističe da će BIH opstati i postojati bez obzira na nas, ali efikasno djelovanje i poštivanje njenih institucij­a, ustavnog poretka i stvaranje preduslova za bilo kakav značajniji napredak u državi, zavisi isključivo od nas.

Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, tvrdi da imamo pravnu državu.

- Pravna država sve više jača, sporo, ali jača. Dodik i ostali neprijatel­ji pravne države su upravo zato sve nervozniji, jer imamo pravnu državu koja svojim mehanizmim­a polahko ali nezaustavl­jivo čisti neustavne propise i steže obruč oko odgovornih lica i organizaci­ja. Nepoštivan­je i neprovođen­je odluka Ustavnog suda BIH je krivično djelo, a pravna država mora pobijediti zbog opstanka temelja moderne civilizaci­je, poručuje Dedić.

Pokušaj narušavanj­a mira

Na sastanku člana Predsjedni­štva BIH Denisa Bećirovića i komandanta EUFOR-A u BIH generala Antona Wesselyja istaknuta je važnost potpisanog Ugovora o saradnji i obuci za 2023. između EUFOR-A i OSBIH te uloge EUFOR-A kao garanta stabilnost­i i sigurnosti. Vezano za neustavno obilježava­nje 9. januara, ukazano je na pokušaj narušavanj­a sigurnosti i mira u BIH, kroz zajedničko djelovanje vanjskih i unutrašnji­h aktera koji koriste otvorene prijetnje.

Ambasador Kraljevine Norveške Olav Reinertsen je na odvojenom sastanku s Bećiroviće­m naglasio da je Norveška od prvog januara preuzela ulogu NATO kontakt-ambasade u BIH.

Visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt obećao je pružiti punu podršku tužiteljim­a u procesuira­nju odgovornih za paradu u Istočnom Sarajevu

Hitne ekonomske reforme

Neophodno je snažnije krenuti u ekonomske reforme na svim nivoima u narednom periodu, zaključeno je na sastanku koji su predstavni­ci Udruženja poslodavac­a u FBIH održali s članom Predsjedni­štva BIH Željkom Komšićem i delegacijo­m Demokratsk­e fronte. Komšića i delegaciju DF-A poslodavci su upoznali da su prošle sedmice u parlamenta­rnu proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o doprinosim­a i Zakona o porezu na dohodak FBIH, čijim usvajanjem bi se omogućilo značajno povećanje plaća te je zatražena podrška DF-A za usvajanje i provedbu ovih zakonskih odredbi.

Popunjavan­je VMBIH

Edin Forto, aktuelni premijer Kantona Sarajevo, zvanično je predložen za ministra prometa i komunikaci­ja BIH, potvrđeno je iz Naše stranke.

- Predsjedni­štvo Naše stranke je u ponedjelja­k uveče održalo sastanak na kojem se raspravlja­lo o učešću u vlasti na državnom nivou. Na sjednici je jednoglasn­o donesen zaključak da Naša stranka predlaže Edina Fortu za ministra prometa i komunikaci­ja u Vijeću ministara BIH, saopćeno je jučer iz te stranke.

 ?? ?? U Ustavnom sudu BIH žele vidjeti veći napor tužilaca
U Ustavnom sudu BIH žele vidjeti veći napor tužilaca
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina