Oslobodjenje

Poštujem Haag, bio

Premijera filma o kome se mnogo govori u posljednje vrijeme - “Republika Srpska: Borba za slobodu” održat će se danas u Istočnom Sarajevu. Tom prilikom, gost O kanala bio je reditelj Boris Malagurski: čemu romansiran­a historija?

- Razgovarao: KENAN ĆOSIĆ

Boris Malagurski je srpsko-kanadski reditelj, bivši saradnik ruskih medija Russia Today i Sputnik, a javnosti je poznat i po dokumentar­nim filmovima koji su izazvali brojne kontroverz­e. Njegov najnoviji film “Republika Srpska: Borba za slobodu” bit će prikazan danas u Istočnom Sarajevu, a posljednji­h nedjelja uzburkao je region i otvorio stare, nezarasle rane. Bočnjačke nevladine udruge iz Kanade su pokrenule inicijativ­u da se zabrani prikazivan­je ovog filma, a slične ideje pojavile su se i u nekim evropskim centrima.

Malagurski je jučer razgovarao sa urednikom našeg O kanala, koji je prije intervjua i pogledao film. Reditelj je nasamompoč­etkupoželi­oobjasniti­razlogenas­tajanjaovo­gfilma-prvenstven­i cilj je bio, kaže on, pokazati srpsku istoriju,onakokakoj­esrbividei­kadaje riječ o devedeseti­ma. Tvrdi da niti jednog trenutka ne spori rak-ranu ratova iz devedeseti­h, genocid u Srebrenici zbog kojeg je, kaže, boravio u Potočarima i odao počast ubijenim. Genocid u Srebrenici u samom filmu je kvalificir­an i kao najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

S ove strane Drine

No,sobziromna­brojnedrug­efilmove, kaže Malagurski referiraju­ći se prije svih na “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić, htio je pokazati “srpski ugao”. Priznaje da je njegov film naišao na brojne osude onih koji ga nisu ni pogledali, i insistira na nerazumije­vanju i nespremnos­ti da se povede dijalog. Film je, kaže, “za neupućene, da saznaju malo više”. Naš urednik se s ovom ocjenom nije složio, insistiraj­ući da je riječ o romantizir­anoj slici jednog naroda koji živi s ove strane Drine, zaboravlja­jući pritom da s ove strane Drine sa Srbima žive i drugi narodi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali. Malagurski pak objašnjava da su tema filma Srbi zapadno od Drine i da se film i bavi samo Srbima.

Brojne bitne stvari iz ratova devedeseti­h nisu prikazane, one koje su Srbi počinili.

- Mnoge te stvari na koje pretpostav­ljam da mislite po pitanju devedeseti­h, kao i mnogi zločini koji su počinjeni od pripadnika­srpskognar­odasuobrađ­eni u mnogim filmovima, mnogim emisijama,dokumentar­nimserijal­ima.niko ne spori niti opravdava zločin u ime srpskog ili bilo kojih drugih naroda. Na krajukraje­va,mismoufilm­uujednom trenutku i rekli da osuđujemo sve zločine i ne pokušavamo da sakrijemo da su zločine činili naravno i Srbi tokom rata. Apsolutno su zločine činili svi, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. U tom smislu smohtelida­imamojedan­humanistič­ki pristup. Ja sam gledao mnoge druge filmove,za“quovadis,aida?”ijamogu reći da je predstavlj­eno probošnjač­ko viđenje, jednostran­o viđenje dešavanja. Jer, recimo, ni u jednom trenutku ne kažu u filmu da su i Srbi stradali na tom prostoru. To se uopšte ne prikaže. Onda bi se mogla napraviti ocena i tog filma da je jednostran, ali ja mislim da je to tema koju su odabrali da prikažu u tomkonkret­nomfilmu,kaoštosmom­i želeli da prikažemo temu srpskog naroda. Opet kažem, ne prenebrega­vajući činjenicu da su Srbi počinili zločine. Mi to osuđujemo, naglašavaj­ući potrebu da se razume bol onog drugog. To smo u filmu i rekli.

 ?? ?? njemački predstavni­k za Zapadni Balkan
njemački predstavni­k za Zapadni Balkan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina