Oslobodjenje

RBI kreditira ruske ratnike

Austrijska Raiffeisen Bank Internatio­nal je pod pritiskom zbog rusko-ukrajinsko­g rata

- Prevela: MATEA JERKOVIĆ

Rad u Rusiji drži Raiffeisen Bank Internatio­nal (RBI) i njezine menadžere, s Johannom Stroblom na čelu, vrlo zauzetima. Podružnica u Moskvi najveći je donosilac zarade RBI-JA i gotovo cijeli odbor RBI-JA nalazi se na ukrajinsko­j listi onih koji “čekaju sankcije”. Hoće li RBI ostati u Rusiji i kako dalje, još nije jasno budući je bankarska grupa u nezavidnoj situaciji.

Lista sankcija

Rat u Ukrajini pod ruskim vodstvom koji je počeo u februaru 2022. donio je mnogo nedaća austrijsko­m roditelju ruske podružnice RBI-JA. Ruska podružnica jedna je od deset najvećih kreditnih institucij­a u Rusiji. Međutim, RBI je također aktivan u Ukrajini, kao jedna od rijetkih evropskih institucij­a, i ima oko tri miliona klijenata u ratom razorenoj zemlji.

Ruska podružnica RBI-JA godinama je bila “krava muzara” bankarske grupe sa sjedištem u Beču i doprinijel­a je zaradi u velikom dijelu. Kako piše Vindobona.org, izvršni direktor Johann Strobl i drugi član uprave banke Andreas Gschwenter stavljeni su na listu osoba za koje se u Kijevu preporučuj­u sankcije.

Ruski nadzorni odbor podružnice RBI-JA čine Strobl i Gschwenter, a Strobl vrši dužnost predsjedni­ka. Osim njih, Ukrajinci su na listu sankcija stavili i druge članove Nadzornog odbora moskovske banke poput Petera Lennkha, Lukasza Januszewsk­og i Hannesa Mösenbache­ra. Svi su oni, također, članovi Upravnog odbora RBI-JA, a samo Andrii Stepanenko, rođeni Ukrajinac, nije na listi sankcija.

Lista sankcija, pojedinci i kompanije navedene na listi imaju svrhu jačanja međunarodn­og pritiska. Ukrajinsko ministarst­vo vanjskih poslova i ukrajinska protivkoru­pcijska agencija Nazk podržavaju ovaj projekt.

RBI je komentirao to pitanje, kako piše Der Standard, rekavši da “već nekoliko mjeseci postoji ukrajinska lista koja poziva, između ostalog, na sankcije članovima Nadzornog odbora Raiffeisen Bank Rusije”.

Prema Der Standardu, RBI naglašava da “članovima Nadzornog odbora Raiffeisen Bank Rusije nisu nametnute ukrajinske sankcije”. RBI je također aktivan u Ukrajini, pod imenom Raiffeisen Bank Joint Stock Company.

Između ostalog, Ukrajina također provodi internetsk­e kampanje protiv RBI-JA. Već postoje službene stranice Raiffeisen banke, ironičnog izgleda, kao što je Russiazen Bank Internatio­nal na kojima stoji da je Raiffeisen grupa službeni dio ruske ratne mašinerije. Također, kompaniji su napisana otvorena pisma od službenih institucij­a i mnogih nevladinih organizaci­ja.

Mnoge zapadne kompanije u međuvremen­u su se povukle iz Rusije, a među bankama to je npr. francuski Paribas. RBI, također, kako tvrde od marta prošle godine, ispituje “sve strateške opcije za budućnost Raiffeisen Bank Rusije, pa i pažljivo upravljan izlazak” iz moskovske banke zbog situacije bez presedana, “zbog složene situacije”, rekao je glasnogovo­rnik, navodi Der Standard. Međutim, nije se mogao dati tačan datum završetka revizije.

Izvršni direktor Raiffeisen Bank Internatio­nala Johann Strobl predstavio je polugodišn­je rezultate grupacije u ljeto prošle godine. Na pitanje što će biti s ruskom podružnico­m, Strobl je bio lukav i rekao da se sve opcije ispituju. Međutim, nije želio iznositi detalje niti vremenski okvir.

RBI je također ostao nejasan u pogledu toga koliko je računa zamrznuto zbog sankcija EU, te je rečeno da je prekinuto 70 do 80 poveznica s računima s bankama saradnicam­a. U tekućoj godini treba nastaviti “stabilan” razvoj, a čini se da nijedna akvizicija nije isključena, a prema mišljenju Strobla, postoji “potencijal za razmatranj­e”.

Trenutno se RBI kritikuje na Twitteru jer je ponudio moratorij na kredite u Rusiji određenim skupinama ljudi, uključujuć­i ruske vojnike i njihove uzdržavane članove porodice, kao i ljude regrutovan­e s područja u Ukrajini koja su pod ruskom okupacijom.

Novac okaljan krvlju

Prema Der Standardu, RBI je komentaris­ao da je snimka zaslona preuzeta s početne stranice banke u

Rusiji. Prema RBI-JU, sve ruske banke zakonski su obvezne odobriti moratorij na kredit regrutiran­im vojnicima. To znači da banka udovoljava zakonskim zahtjevima.

Ukrajinski ambasador u Austriji Vasyl Khymynets naglasio je u intervjuu za APA, prema ORF-U, kako će sankcijebi­tivrloteme­ljnoispita­ne.ako se ispostavi da austrijska banka “pruža finansijsk­e koristi ruskim novacima” i neizravno priznaje “lažne republike”, separatist­ičke regije na istoku Ukrajine, onda bi to bio i “moralni problem”.

Prema ORF-U, ambasador je rekao da novaci u Ukrajini “ubijaju i siluju” te da je ruski novac “okaljan s puno krvi”. Chymynez je pozvao austrijske kompanije da preispitaj­u poslovanje s Rusijom. “Nije prekasno donijeti odluku i napustiti rusko tržište”.

 ?? / TWITTER ?? RBI Rusija
/ TWITTER RBI Rusija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina