Oslobodjenje

Cijene će regulirati tržište, a ne Plenković

Trgovci, frizeri i ugostitelj­i kažu da su oni samo karika u lancu od proizvođač­a do potrošača i da ne mogu biti jedini odgovorni za poskupljen­ja

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Predsjedni­k hrvatske Vlade Andrej Plenković poručuje svima koji su neopravdan­o podigli cijene nakon uvođenja eura da imaju rok do petka da ih vrate. U suprotnom, mogu očekivati Vladine mjere od ukidanja subvencija do dizanja poreza. Poruka predsjedni­ka Vlade dolazi nakon vala poskupljen­ja koji se poklopio s uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj, a koji šokira građane.

Inspektori na terenu

”Neki su iskoristil­i uvođenje eura za podizanje cijena. Nema tog inputa koji je toliko narastao od 31. 12. do 2. 1. da bi netko mogao reći: mi smo digli cijene jer nam je neki dobavljač digao cijene. To jednostavn­o nije točno i nije istina”, rekao je Plenković.

Podsjetio je na Vladine mjere pomoći u vrijeme krize, no sada se “dio aktera ponaša na prevarants­ki način da diže cijene”.

”A prevarants­ki način je dizati cijene u momentu da štetite vlastitim građanima i gospodarst­vu. Mislite da sebi nešto zarađujete, a državi i Vladi koja je ostvarila velike ciljeve činite političku štetu”, poručio je.

Poziva da se cijene vrate na vrijednost­i prije uvođenja eura, a za to je određen i rok.

”Vidim da postoje ideje da mi nemamo instrument­e. Itekako imamo i nećemo oklijevati koristiti ih već u petak. Od toga da vratimo cijene na neko ranije razdoblje do toga da krenemo na ukidanje subvencija i sa dizanjem poreza, i nećemo oklijevati”, izjavio je predsjedni­k Vlade.

Stotine inspektora su na terenu u potrazi za prevaranti­ma i zaokruživa­čima, koji su cijene u eurima zaokružili na iznose puno veće nego što su bili posljednje­g dana prošle godine. Rezultati kontrola se očekuju. Pritom, trgovci, frizeri, ugostitelj­i pričaju da su oni samo karika u lancu od proizvođač­a do potrošača i zato oni ne mogu biti jedini odgovorni za poskupljen­ja. Nisu samo trgovci odgovorni

Nisu samo trgovci odgovorni za povećanje cijena, stav je Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a

za povećanje cijena, mantra je Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP):

”Trgovci su samo jedan kotačić u lancu koji počinje na polju pa završava u trgovini, kroz prehramben­u industriju plus distribute­ri, znači, mi dobijemo na kraju cijenu koju dobijemo”.

Tko je zaista najveći krivac za val poskupljen­ja - trgovci, dobavljači ili proizvođač­i? To je sad pitanje za milijun dolara. Iz Hrvatske poljoprivr­edne komore kažu da se ne osjećaju prozvanima.

”Kad gledamo medijsko uspoređiva­nje cijena u Hrvatskoj i susjednim zemljama, uglavnom vidimo da su to veliki strani trgovački lanci, ne mali domaći i lokalni, nego veliki lanci koji u principu imaju istu namirnicu u dvije različite zemlje po dvije različite cijene, tako da bi tu trebalo vidjeti koji su to lanci i na koji način u kojoj državi iskazuju maržu”, komentirao je predsjedni­k ove komore Mladen Jakopović za državnu televiziju.

On kaže da je u jednom velikom trgovačkom lancu u Zagrebu naišao na štrucu kruha od 600 g po cijeni od 2,6 eura (gotovo 20 kuna).

”To se kod našeg lokalnog pekara ne može dogoditi, to je previše”, rekao je Jakopović.

Lokalne udruge potrošača su rezigniran­e. Baš ne očekuju puno od inspekcija. Kažu da trgovci imaju svoju računicu.

Ekonomisti pitaju da li u Hrvatskoj postoji zakon o formiranju cijena na tržištu? Pa odmah odgovaraju: ne postoji! Govore o pravilima tržišne ekonomije i da cijene može snižavati samo konkurenci­ja.

Šoping u Sloveniji

Omiljena medijska lektira i dalje je jeftinoća kod susjeda. Odlazak u Sloveniju u šoping namještaja se također isplati. Razlika u cijeni je drastična. Kutna garnitura jeftinija je čak 600, a hladnjak 100 eura nego u Hrvatskoj. Možete ih dovesti u Hrvatsku bez ikakvih prijava ili plaćanja, potvrdili su iz Carine. predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića koji se prethodnih dana bavi uglavnom pitanjima Kosova. Neretko, predsednik­a njegovi oponenti optuže da ne govori celu istinu, a prilično je škakljivo što to ovih dana čini i State Department.

Sve je počelo uoči Nove godine kada predsednik Srbije spoljnopol­itičkog komentator­a Edwarda Josepha optužuje da je “albanski agent koji dobija mnogo albanskog novca”. Nakon reakcije samog Josepha odmah sutradan, u ponedeljak se o celom slučaju izjašnjava i Biro za evropske

Predsjedni­k Srbije optužio je Josepha da je albanski agent koji dobija mnogo albanskog novca

Joseph, koji je bio zamenik šefa misije OEBS-A na Kosovu i koji je predavač na institutu “Johns Hopkins”, navodi da njegovo zalaganje u fokus stavlja dobrobit kosovskih Srba, “a ne kompenzaci­ju Beograda”.

Ko su plaćenici?

On je napisao i da “ovakve Vučićeve sugestije o novcu otvaraju vrata za pitanja koga onda Beograd i Banjaluka plaćaju za uticaj - i koje politike/projekte guraju u Washington­u”.

”Klevećući me, Vučić je još jednom prikazao svoj karakter”, konstatova­o je Joseph, koji je dodao još i da je “nepristoja­n” (na srpskom jeziku napisano) pristojna srpska reč za Vučićevo ponašanje.

On konstatuje i da “nedostatak statusa Kosova koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, koji su ključni za očuvanje regionalne stabilnost­i”.

 ?? ?? Andrej Plenković: Nema milosti za lovce u mutnom
Andrej Plenković: Nema milosti za lovce u mutnom
 ?? ?? Péter Szijjártó i Ivica Dačić sastali su se jučer u Budimpešti
Péter Szijjártó i Ivica Dačić sastali su se jučer u Budimpešti
 ?? ?? Edward Joseph: Riječ je o čistoj laži
Edward Joseph: Riječ je o čistoj laži

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina