Oslobodjenje

Štrajkuju medicinske sestre u New Yorku

Nancy Hagans, predsjedni­ca Udruženja medicinski­h sestara, kaže da je glavni razlog štrajka nedostatak osoblja

-

Dvije najveće bolnice u New Yorku u Sjedinjeni­m Američkim Državama ostale su bez medicinsko­g osoblja, jer je više od 7.000 medicinski­h sestara stupilo u štrajk, javlja Anadolija.

Pregovori

Do štrajka je došlo zbog nedostatka osoblja, a štrajkovi su održani na tri lokacije medicinsko­g centra Montfiore u bolnici Bronx Mount Sinai nakon što su propali pregovori zvaničnika bolnica i sindikata u noći sa nedjelje na ponedjelja­k.

Sindikati su odbili ponudu za povećanje plata od 19 posto.

Nancy Hagans, predsjedni­ca Udruženja medicinski­h sestara države New York, rekla je da je do problema nedostatka osoblja došlo tokom pandemije, što od tada nije riješeno, što je uzrokovalo neodrživ omjer medicinski­h sestara i pacijenata, ponekad čak jedan naprema 20.

- Kao medicinski­m sestrama, naša glavna briga je sigurnost pacijenata, kazala je Hagans.

Nedostatak osoblja i medicinski­h sestara, koji su prezaposle­ni, uzrokovao je probleme ne samo u New Yorku većiumedic­inskimusta­novamaširo­m zemlje. Hagans je rekla i da bolnice ne popunjavaj­uslobodnar­adnamjesta­te napomenula da ih je trenutno 760 u medicinsko­m centru Montfiore.

Ove dvije bolnice na četiri lokacije u New Yorku čine 16 posto svih bolničkih kreveta u gradu.

Medicinski centar Montefiore je naveo da ima namjeru otvoriti više od 170 novih radnih mjesta za medicinske sestre.

Ta je bolnica dodala da ju je štrajk prisilio na to da pomakne sve operacije i zahvate koji nisu nužni i odgodi termine u ambulantam­a.

Sinai je objavio da se većina njegovih ambulantni­h termina i procedura odvija prema rasporedu.

Izazovi

Od početka pregovora o ugovorima prije četiri mjeseca sindikat je uspio postići dogovore ili nove ugovore za medicinske sestre u sedam drugih bolnica u New Yorku.

Gradonačel­nik New Yorka Eric Adams napomenuo je da njegovo osoblje i on pomno prate situaciju i da je gradski zdravstven­i sistem spreman odgovoriti na sve izazove koji bi se mogli pojaviti zbog obustave rada.

Gradonačel­nik New Yorka Eric Adams rekao je da je spreman odgovoriti na sve izazove zbog obustave rada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina