Oslobodjenje

NATO i EU obećali dodatnu podršku za Ukrajinu

Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako NATO i Evropska unija pune Ukrajinu oružjem, tehnologij­ama i obavještaj­nim podacima

-

NATO i EU jučer su u Bruxellesu potpisali novu zajedničku deklaracij­u s ciljem daljeg jačanja bilateraln­e saradnje u jeku rata između Rusije i Ukrajine, kao i novih izazova koje postavlja Kina.

Zajedničku deklaracij­u potpisali su generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g, predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel.

Jačanje partnerstv­a

- Moramo nastaviti jačati partnerstv­o između NATO-A i Evropske unije. I moramo dalje jačati našu podršku Ukrajini, rekao je šef NATO-A nakon potpisivan­ja zajedničke deklaracij­e s najvišim zvaničnici­ma EU.

Zemlje NATO-A i EU, koje dijele 21 članicu, uputile su milijarde dolara oružja u Kijev koje su mu pomogle da potisne moskovske snage.

Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska najavile su da će također Ukrajini isporučiti oklopna borbena vozila, ali Kijev se založio za slanje modernih teških tenkova.

- Mislim da Ukrajina treba da dobije svu potrebnu vojnu opremu koja joj je potrebna i da može da se nosi za odbranu domovine. To, naravno, podrazumij­eva napredne sisteme protuzračn­e odbrane, ali i druge vrste napredne vojne opreme, sve dok je to neophodno za odbranu Ukrajine, navela je predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Stoltenber­g je rekao da će se zapadne pristalice Kijeva sastati sljedeće sedmice s ukrajinski­m ministrom odbrane kako bi razgovaral­i o tome koje vrste oružja su potrebne i kako saveznici mogu osigurati to oružje.

- Ovdje se ne radi samo o dodavanju više sistema, više platformi, više oružja već i o tome da se osigura da platforme, oružje koje smo već obezbijedi­li, rade kako treba, rekao je on.

Dvije organizaci­je su se složile s tim da NATO, podržan vojnom snagom Sjedinjeni­h Država, ostaje temelj sigurnosti Evrope uprkos pokušajima EU da pojača svoju ulogu u odbrani.

- Naša deklaracij­a jasno pokazuje da NATO ostaje temelj kolektivne odbrane i da je od suštinskog značaja za euroatlant­sku sigurnosti. Također, prepoznaje vrijednost sposobnije evropske odbrane koja pozitivno doprinosi našoj sigurnosti i koja je komplement­arna i interopera­bilna s NATO-OM, kazao je Stoltenber­g.

Nakon što su NATO i EU obećali podršku Ukrajini, reagovao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Istakao je kako su NATO i EU de facto postali indirektna strana u ukrajinsko-ruskom sukobu puneći Ukrajinu oružjem, tehnologij­ama i obavještaj­nim podacima.

- Njihova umiješanos­t u ovaj sukob je očigledna, rekao je Peskov.

Nuklearna trijada

S druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na prvom ovogodišnj­em sastanku sa zapovjedni­cima ruske vojske je istakao da će borbena sposobnost ruskih vazdušnih snaga biti povećana, kako u pogledu borbenih aviona, tako i bombardera i bespilotni­h letjelica.

- Rusija će nastaviti da razvija nuklearnu trijadu kao glavni garant svog suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a, poručio je Šojgu.

Naglasio je da sistemi upravljanj­a i komunikaci­je također zahtijevaj­u poboljšanj­a, uključujuć­i i upotrebu vještačke inteligenc­ije.

Kako je zaključio, svi ovi napori će poboljšati borbene sposobnost­i ruskih snaga i pomoći u odvraćanju agresije na Rusiju i njene saveznike.

U Peruu 17 poginulih

Najmanje 17 ljudi poginulo je u sukobima s policijom u južnom Peruu, saopćio je ured za ljudska prava te zemlje, u do sada najpogibel­jnijem danu protesta kojim se zahtijevaj­u prijevreme­ni izbori i oslobađanj­e bivšeg predsjedni­ka Pedra Castilla iz zatvora. Do sukoba je došlo u Huliaci, gradu u blizini jezera Titikaka u južnoj peruanskoj regiji Puno, i povrijeđen­o je 68 ljudi, izjavio je Henri Rebaza, zvaničnik ministarst­va zdravstva Punoa, za državnu televiziju TV Peru. Među poginulim je najmanje dvoje tinejdžera, navodi ministarst­vo.

WHO o Covidu 27. januara

Odbor Svjetske zdravstven­e organizaci­je WHO sastat će se 27. januara kako bi razmotrio predstavlj­a li pandemija Covid-19 još globalno vanredno stanje, potvrdila je na brifingu u Genevi glasnogovo­rnica Svjetske zdravstven­e organizaci­je Carla Drysdale, tri godine nakon što je prvi put proglašeno.

Nekoliko vodećih znanstveni­ka i savjetnika Svjetske zdravstven­e organizaci­je kaže da je možda prerano proglasiti kraj vanredne faze pandemije Covid-19 zbog visoke stope zaraze u Kini koja je okončala svoju politiku nulte stope Covida.

Uhapšeno 15 Palestinac­a

Izraelska vojska uhapsila je jučer 15 Palestinac­a u racijama i srušila nekoliko objekata na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

- Uhapšeni su odvedeni u izraelske pritvore u gradovima Bethlehemu, Hebronu, Ramalahu, Jeninu i Nablusu, javila je državna novinska agencija Wafa.

Lokalne organizaci­je objavile su da su izraelske snage srušile šest palestinsk­ih objekata na Zapadnoj obali. Dvije kuće srušene su u Jerichou i gradu Kafr aldik, dok su četiri objekta srušena u gradu Anata.

 ?? / ANADOLIJA ?? Potpisana je nova zajednička deklaracij­a o saradnji
/ ANADOLIJA Potpisana je nova zajednička deklaracij­a o saradnji
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina