Oslobodjenje

SASE: Ostvaren promet od 36.744 KM

- FAHRUDIN BENDER

Na trgovanju na Sarajevsko­j berzi-burzi ostvaren je ukupan promet od 36.744 KM. U sklopu 11 transakcij­a ukupno je prometovan­o 1.788 vrijednosn­ih papira.

Na kotaciji privrednih društava trgovalo se dionicama Bosnalijek­a d. d. Sarajevo od 3.000 KM, u sklopu jedne transakcij­e prometovan­o je 100 dionica. Kurs ovog emitenta je iznosio 30 KM.

Na slobodnom tržištu - ST1 ostvaren je ukupan promet od 28.320 KM, u sklopu šest transakcij­a prometovan­o je 1.470 dionica. Najveći promet ostvaren je dionicama emitenta JP Elektropri­vreda BIH d. d. Sarajevo od 18.720 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 16 KM. Na slobodnom tržištu - ST-2 ostvaren je ukupan promet od 5.424 KM, u sklopu četiri transakcij­e prometovan­o je 218 dionica. Najveći promet ostvaren je dionicama emitenta Kompas Međugorje d. d. Međugorje od 4.680 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 30 KM.

Okašnjela zima samo je jedna u nizu nepogoda koja je pogodila poljoprivr­ednike u proteklom periodu. Niz je započet još početkom 2022. godine, zatim su krenule suše, a vrhunac su bile nedavne poplave u dijelu BIH.

U sjetvu bez novca

Poljoprivr­ednici u BIH nisu dobili ni feninga za oporavak od korone, a već ih je stigla inflacija, stigla je i jesenja sjetva za koju također nisu dobili novac, a uz kašnjenje formiranja vlasti skoro se ničemu ne nadaju ni za proljetnu sjetvu.

- Bila je ovo najgora godina iza nas i poteškoće ne prestaju, kazao nam je predsjedni­k Udruženja poljoprivr­ednika FBIH Nedžad Bićo.

No, prije nego nova vlast i dođe u priliku da učini šta korisno za domaću poljoprivr­edu, u 2023. godini

Poljoprivr­edni popis u BIH dolazi nakon dugogodišn­jeg zanemariva­nja stanja i dok se gase mnoga gazdinstva

nas čeka i dugo najavljiva­ni poljoprivr­edni popis, naravno, ako išta preživi za popisa. Inače, posljednji poljoprivr­edni popis urađen je još 1961. godine.

Popisom bi se došlo do relevantni­h činjenica i podataka, a na temelju toga, uz strategije koje su usvojene, definisali bi se akcioni planovi i politike za razvoj poljoprivr­ede u oba entiteta.

U sklopu priprema za popis poljoprivr­ede u BIH, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovin­e i Republički zavod za statistiku Republike Srpske sačinili su u oktobru prošle godine probni popis na uzorku od 200 popisnih krugova od kojih je 112 opisnih krugova u Federaciji BIH.

Podaci

Iz Federalnog zavoda za statistiku su kazali da će tokom poljoprivr­ednog popisa prikupiti podatke o zemljišnom fondu, načinu korištenja poljoprivr­ednog zemljišta, površini voćnjaka, maslinika i vinograda te broju voćnih stabala i čokota vinove loze, navodnjava­nju, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivr­edi, ostalim dohodovnim djelatnost­ima, smještaju životinja, gospodaren­ju stajskim gnojem, mehanizaci­ji, mjerama potpore ruralnom razvoju te ekološkoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i.

 ?? ?? Poljoprivr­ednici se nisu u stanju izboriti sa brojnim problemima
Poljoprivr­ednici se nisu u stanju izboriti sa brojnim problemima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina