Oslobodjenje

Šofer Tužilaštva BIH uzeo mito

Vrabac je uhapšen u sačekuši nakon što je dobio 10.000 eura od osobe kojoj je obećao bolji status u istrazi

- A. B. č.

Tridesetos­mogodišnji Mustafa Vrabac iz Sarajeva, šef vozača u Tužilaštvu BIH, uhapšen je zbog sumnje da je od jedne osobe tražio 10.000 eura da bi joj obezbijedi­o povoljniji status u okviru navodne istrage za neko krivično djelo. Kako Oslobođenj­e saznaje, Vrabac je mjesecima praćen.

Preuzimanj­e novca

- On je duže vrijeme toj osobi govorio da se protiv nje vodi istraga te da bi joj on mogao pomoći za određenu naknadu, ali i bolji status u istrazi. Sve vrijeme se predstavlj­ao da je istražitel­j Dejan. Rekao je toj osobi da će joj za 10.000 eura sve srediti, pa je i dogovorio sastanak u sarajevsko­m tržnom centru radi preuzimanj­a novca, ispričao nam je izvor blizak istrazi.

Saznajemo da je Vrabac sniman tokom spornog sastanka.

- Policija je ranije već došla do saznanja o nelegalnim radnjama šofera iz Tužilaštva, pa mu je organizova­na i sačekuša. Kada je preuzeo novac, reagovala je policija i uhapsila ga na licu mjesta s novcem koji je uzeo za mito, dodaje naš sagovornik.

Iz državnog Tužilaštva je saopćeno da se Vrabac tereti za krivično djelo primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem.

- Osumnjičen­i će biti ispitan, a o daljim mjerama će odlučiti postupajuć­i tužilac, rečeno nam je u Tužilaštvu BIH, gdje ističu da je glavni tužilac Tužilaštva BIH Milanko Kajganić naložio suspenziju i udaljenje osumnjičen­og iz Tužilaštva BIH. Prema informacij­ama sa Facebook profila Mustafa Vrabac u Tužilaštvu BIH radi od 2018, gdje stoji i to da je pohađao srednju saobraćajn­u školu.

Nezakonita postupanja

Tužilaštvo BIH i glavni tužilac pozivaju građane da prijave svako koruptivno i nezakonito postupanje, naročito ako su počinioci tih aktivnosti radnici institucij­a i agencija za provođenje zakona kako bi se nezakonita postupanja procesuira­la.

- Cilj je odstranjiv­anje korumpiran­ih radnika iz svih institucij­a, a naročito agencija za provođenje zakona, naveli su iz Tužilaštva.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Aleksandar Macan sa advokatom Duškom Tomićem u sudnici
/ DIDIER TORCHE Aleksandar Macan sa advokatom Duškom Tomićem u sudnici
 ?? ?? Lažno se predstavlj­ao da je istražilac Dejan
Lažno se predstavlj­ao da je istražilac Dejan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina