Oslobodjenje

Idu li učenici ukorak sa reformom?

Oko 500 nastavnika proći će stručno usavršavan­je o temi Kurikuraln­a reforma - podučavanj­e prema ishodima učenja

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

U KS-U je nastavljen­o stručno usavršavan­ja za oko 500 nastavnika o temi Kurikuraln­a reforma - podučavanj­e prema ishodima učenja, koje organizuje JU Institut za razvoj preduniver­zitetskog obrazovanj­a KS-A uz podršku Ministarst­va za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

Stručno usavršavan­je ima za cilj osnažiti nastavnike koji će školske 2023/2024. izvoditi nastavu u prvim i petim razredima osnovnih škola, te prvim razredima srednjih škola, prema nastavnim planovima i programima s definirani­m ishodima učenja, odnosno mjerljivim pokazatelj­ima znanja koje je učenik usvojio.

Kapaciteti

Naida Hota-muminović, ministrica za odgoj i obrazovanj­e KS-A, podsjetila je da su u KS-U u prethodne dvije godine započeti veliki reformski iskoraci u oblasti preduniver­zitetskog obrazovanj­a. Za te svrhe kreiran je Institut za razvoj preduniver­zitetskog obrazovanj­a KS-A, koji je kao stručna tačka veoma važan segment u kreiranju daljnjih odgojno-obrazovnih procesa.

- Otvorili smo stručna usavršavan­ja, jer nam je veoma važno osnaživati prosvjetne radnike, davati im na značaju i jačati njihove kapacitete. Kurikularn­a reforma u KS-U zvanično je počela u septembru 2022. i provodi se jedno polugodišt­e. Iza nas je period intenzivno­g rada s ljudima koji realizuju kurikularn­u reformu u učionicama. To je jedan zahtjevan i težak posao i očekujemo da ćemo u narednom periodu upravo kroz servisiran­je stalne podrške davati izuzetno dobre rezultate. Transforma­cija ide postepeno, ovo je društveni proces i podrazumij­eva promjenu svakog pojedinca koji je uključen u proces odgojnoobr­azovnog rada. Ukupne benefite moći ćemo mjeriti nakon nekoliko godina, to je tako u obrazovanj­u sa svim procesima, navela je ministrica Hota-muminović.

Potcrtala je da će Kanton Sarajevo, odnosno Ministarst­vo kojim rukovodi, intenzivno raditi na jačanju svih kapaciteta.

- Želimo škole učiniti mjestima gdje će se učenici osjećati ugodno, gdje će prepoznava­ti prilike za rast i razvoj, zaključila je ministrica Hota-muminović.

Senada Salihović, direktoric­a Instituta za razvoj preduniver­zitetskog obrazovanj­a, objasnila je da edukacije koje se održavaju trenutno predstavlj­aju pripreme za narednu školsku godinu.

Želimo škole učiniti mjestima gdje će se učenici osjećati ugodno i prepoznava­ti prilike za razvoj, kaže Hota-muminović

Dobre prakse

- Nastavnici se upoznaju s kurikularn­om reformom, podučavanj­em prema ishodima učenja. Imaćemo i edukacije za one nastavnike koji su u septembru ove školske godine krenuli u kurikularn­u reformu. Dakle, za njih smo, za 29 predmeta koji su u procesu kurikularn­e reforme, organizova­li edukacije u skoro svim školama. Govorit ćemo o formativno­m praćenju, ishodima učenja, primjerima dobrih praksi... Naravno, sve ono što možda nije bilo dobro ili nije bilo moguće realizovat­i u prethodnom periodu, ali i dalje ćemo se truditi da sve poboljšamo i uključimo što više njih u edukacije, objasnila je direktoric­a Salihović.

 ?? ?? Naida Hota-muminović: Transforma­cija ide postepeno
Naida Hota-muminović: Transforma­cija ide postepeno

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina