Oslobodjenje

Riccardo Muti dola

Jedan od najpoznati­jih dirigenata današnjice po treći put će gostovati u glavnom gradu BIH povodom stogodišnj­ice Sarajevske filharmoni­je

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Odavno u Narodnom pozorištu nije bila tako svečana i radosna atmosfera kao što je to bilo jučer, na posebnoj konferenci­ji za medije Sarajevske filharmoni­je. Ne računajući ostale događaje kojima je Kuća na obali domaćin, u muzičkom smislu, slobodno se može reći da je to bio dan za pamćenje.

Čelni čovjek filharmoni­je Vedran Tuce, u godini u kojoj filharmoni­ja slavi stoti rođendan, predstavio je poseban program kojim će se tokom cijele sezone obilježava­ti ovaj značajan jubilej. I zaista, program će biti vrhunski, ispunjen mnogobrojn­im nastupima sa vlastitim solistima i gostima, kao i gostujućim dirigentim­a. A sve će kulminirat­i u oktobru, dolaskom velikog italijansk­og maestra Riccarda Mutija.

Intimna atmosfera

- Tu smo s vama, svim srcem i dušom, sa sjećanjem na jedno od najvažniji­h iskustava u našem životu, glasila je poruka Cristine i Riccarda Mutija, koju je pročitala “dobra vila” Sarajeva i Ambasade Republike Italije u BIH Amela Elezović, najzaslužn­ija što je do ovog sjajnog gostovanja uopšte došlo.

Bila je to referenca na dva gostovanja maestra Mutija u Sarajevu 2009, kada je za jedan koncert klasične muzike napunjena cijela Zetra, a još se tražila i karta više. Koncertom Od Sarajeva do Sarajeva zaokružena je dvanaestog­odišnja turneja jedinstven­og projekta Ravenna festivala Putevi prijateljs­tva. Koncert je tada uživo radijski prenosio RAI UNO, a videozapis se emitirao naknadno. Uz italijansk­e muzičare, na sceni se našlo i nekoliko stotina

Mi ćemo se potruditi da što više sugrađana uživa u ovom nastupu koji će biti kruna obilježava­nja našeg velikog rođendana

članova domaćih horova iz svih dijelova Bosne i Hercegovin­e, a najmlađi među njima bio je Hor djece iz Srebrenice.

Ali, to nije prvi put da je veliki maestro bio u Sarajevu. Još 1997. je sa slavnom milanskom Scalom održao koncert u Skenderiji, pruživši na taj način moralnu podršku svim građanima Sarajeva koji su netom izašli iz opsade. Tada je bila izvedena velika Deveta simfonija Ludviga van Beethovena.

Ovaj put Muti stiže u Sarajevo povodom velikog rođendana filharmoni­je, a njegovo učešće će biti potpuno besplatno, kao poklon građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovin­e. Kako je pojasnio Tuce, maestro je insistirao na intimnijoj atmosferi, te će tako ovaj nastup, planiran za 11. oktobar, biti održan u Narodnom pozorištu, ali će se sve učiniti da putem videozidov­a što više građana ispred pozorišta može pratiti nastup slavnog dirigenta i Sarajevske filharmoni­je.

- Mi ćemo se potruditi da što više sugrađana uživa u ovom nastupu koji će biti kruna obilježava­nja našeg velikog rođendana, naglasio je Tuce.

- Od srca zahvaljuje­m Vedranu što me je od početka uključio u ovu inicijativ­u, u skladu sa tradicijom prijateljs­tva i saradnje koja povezuje italijansk­u ambasadu sa Sarajevsko­m filharmoni­jom. Želio bih reći da s velikim zadovoljst­vom mogu najaviti ovaj događaj koji će dodatno ojačati ulogu Italije kao jednog od glavnih kulturnih partnera Bosne i

 ?? ?? Slavenka Drakulić: Evropa je vjerovala da je nakon užasa Drugog svjetskog novi rat nemoguć
Slavenka Drakulić: Evropa je vjerovala da je nakon užasa Drugog svjetskog novi rat nemoguć
 ?? / NISAD SELIMOVIĆ ?? Nadir Hošić i Vedran Tuce pored novog Steinwaya
/ NISAD SELIMOVIĆ Nadir Hošić i Vedran Tuce pored novog Steinwaya

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina