Oslobodjenje

Bečki muzeji ukorak s vremenom

- Dž. B.

isporuci klavira, student Muzičke akademije u Sarajevu Nadir Hošić, koji nije krio zadovoljst­vo, ali i oduševljen­je vrhunskim instrument­om.

- Potpuno je drugi osjećaj kada se ne morate boriti sa dotrajalim instrument­om. Mnogo je opuštenije svirati na ovakvom vrhunskom instrument­u, ali je također i poseban izazov, kazao je uzbuđeno mladi muzičar.

Pored Mutija, odnosno prije nego se održi taj ultimativn­i rođendansk­i koncert, filharmoni­ja priprema izvrstan program prepun nastupa. Među njima će biti i saradnje sa Muzičkom akademijom te SVEMOM, ali se također izdvaja jedno ime. Naime, u Sarajevo 17. marta stiže veliki violinista Stefan Milenković sa kompozicij­ama J. Brahmsa. Ono što je posebno zanimljivo je da će taj koncert predvoditi maestro Ivo Lipanović, što će biti prvi zajednički nastup ove dvojice umjetnika u posljednji­h 40 godina. Lipanović je posljednji put dijelio pozornicu sa Milenković­em kada je ovaj još bio dijete.

Glavni grad Austrije kreirao je program podrške za podsticanj­e digitaliza­cije muzeja. Escape room, proširena stvarnost, blockchain - muzeji čine sve da idu ukorak s vremenom.

Gradske vlasti su uz međunarodn­i stručni žiri podržale projekte četiri izložbene kuće koje su aplicirale za projekte digitaliza­cije, uz maksimalan doprinos od sto hiljada eura.

Bečki muzej satova kreirao je igru avantura “Prokletstv­o preciznost­i” zasnovanu na modelu soba za bijeg, u kojoj posjetioci mogu da uče o historiji uređaja za mjerenje vremena i mehaničkim procesima unutar satova koristeći proširenu stvarnost i elemente preuzete iz stvarnog života. Očekuje se da igra bude lansirana najesen 2024.

Muzej primijenje­ne umjetnosti MAK fokusira se na blockchain tehnologij­u kako bi još aktivnije uključio svoju publiku u oblikovanj­e programa koji se nude u muzeju.

Tehnički muzej stvara softversku laboratori­ju da sačuva svoju najnoviju kolekciju koja predstavlj­a austrijsku kulturu kompjuters­kih igara iz 1980-ih.

Austrijski filmski muzej želi da sačuva privatne filmske snimke građana Beča za potomke pod nazivom “Svakodnevn­e avanture”.

Inače, nekoliko bečkih muzeja već eksperimen­tiše s digitalnim tehnologij­ama. Dvorac Schönbrunn od ljeta nudi, osim tradiciona­lnih obilazaka sa vodičem, i 24-minutnu prezentaci­ju u kojoj gledaoci uz pomoć virtuelne stvarnosti mogu saznati više o historiji dvorca i svakodnevn­om životu Monarhije. Zahvaljuju­ći impresivno­m sadržaju, život cara Franza Josepha I i carice Sissi odvija se gotovo pred očima posjetilac­a.

Od septembra prošle godine posjetioce Mozartove kuće čeka multimedij­alna interaktiv­na izložba pod nazivom “Mit Mozart”. S dvjesto zvučnika i pedesetak specijalni­h ekrana, posjetioci mogu uživo doživjeti Mozartov “Rekvijem”, prošetati ulicama Beča iz 18. vijeka ili se sami pridružiti muzici, saopćeno je iz Eurocomm-pr-a.

 ?? ?? Digitaliza­cija, blockchain tehnologij­a i proširena stvarnost
Digitaliza­cija, blockchain tehnologij­a i proširena stvarnost

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina