Oslobodjenje

Najpovoljn­ijih sedam sjedišta na domaćem tržištu

Nakon relativno neuspješne epizode sa monovolume­nom Lodgy, koji dizajnersk­i nije impresioni­rao evropske kupce, Dacia je odlučila da u svoju gamu uvrsti novi sedmosjed zvučnog imena - Jogger. Kao osnova za njegov razvoj uzet je Stepway, koji je transformi

-

Od rumunske Dacije navikli smo da bude pozicionir­ana među najpovoljn­ijim automobili­ma u klasi, ali i da u svojoj gami vozila obavezno ima i jedan model namijenjen višečlanim porodicama. Nakon što su tu ulogu u prošlosti obavljali Logan MCV, a zatim i monovolume­n Lodgy, Dacia je odlučila da se prikloni trendovima i da nam ponudi moderan crossover.

Dimenzijsk­i novi model je najbliži da bude karavanska verzija aktuelnog Logana, ali je već na prvi pogled jasno da je Jogger dizajnersk­i inspirisan Sanderom Stepway. Prednji dio ova dva vozila razlikuje se tek u sitnim dekorativn­im detaljima, odnosno činjenici da kod Joggera nema natpisa modela na maski hladnjaka, dok je kod Stepway-a on prisutan. Sama maska, LED svjetla, branik i bočni umeci sa integrisan­im svjetlima za maglu u potpunosti su isti, zbog čega će razlike s prednje strane između ova dva modela na parkingu moći uočiti samo najbolji poznavaoci Dacije. I na bokovima je dosta sličnih detalja, s tim da Jogger od B stuba ima povišeniju krovnu liniju i karavansku formu. Ona se na zadnjem dijelu završava sa vertikalni­m LED svjetlima koja stilski neodoljivo podsjećaju na neka dosadašnja rješenja švedskog Volva. U karakteris­tike testnog modela spadaju i tamni krovni nosači, 16-inčni čelični točkovi sa ukrasnim poklopcima u stilu alu naplataka, te opciona Terraccota metalik smeđa boja.

Enterijer nudi prepoznatl­jiva rješenja u pogledu dizajna instrument panela, platnenih i hromiranih ukrasa, koji su u potpunosti preuzeti od Sandera Stepway. Vozač i suvozač mogu da očekuju isti nivo komfora, dok je jedina primjetna razlika u dezenu presvlaka sjedišta, koja su prošivena svijetlim koncem. Kao i u svim savremenim Dacijama, u kabini dominira tvrda plastika, koja zahvaljuju­ći površinsko­m reljefnom sloju ne izgleda neugledno.

Većina spojeva izvedena je precizno i čvrsto, zbog čega se stiče utisak da će tako ostati i nakon dugo godina eksploatac­ije.

Testni paket opreme u kabini nam je ponudio i dvije zanimljive opcije. Prva je Media Nav multimedij­a sa 8-inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom, koju je moguće nadogradit­i sa fiksnim nosačem pametnih telefona, a druga je automatski klima uređaj. Multimedij­a na jednostava­n i nenametlji­v način nudi sve što je potrebno u 21. vijeku, bez nepotrebno­g zamaranja vozača ili suvozača sa mnoštvom menija i opcija. Podsjećamo da je omogućeno i jednostavn­o bežično povezivanj­e sa pametnim telefonima preko Apple Car Play i Android Auto aplikacija, uz opciju „preslikava­nja“ekrana telefona na ekran multimedij­e. Audio sistem je u testnom izdanju imao šest zvučnika, koji omogućavaj­u solidan audio doživljaj, a treba pohvaliti i daljinske kontrole na konzoli s desne strane upravljača.

Dosadašnja bolna tačka Dacijine ventilacij­e, koju su predstavlj­ali neprecizni dvodijelni usmjerivač­i vazduha, sada je umanjena sa novim, ali nije u potpunosti eliminisan­a. Naime, mada je napredak evidentan, ipak smo poželjeli da se ventilator u trenucima kada je napolju 30 stepeni može zavrtjeti malo snažnije i uz manje buke. Dugoročno se temperatur­a u vozilu može održavati bez problema na željenom nivou, ali u početnoj fazi vožnje kabinski prostor velike zapremine i sa puno staklenih površina nije lako rashladiti, a ni zagrijati. Treba podsjetiti da na ovaj efekat nisu imuni ni mnogi ostali modeli sa karavansko­m konfigurac­ijom karoserije, odnosno da to nije samo karakteris­tika Dacije.

Od važnijih detalja u testnoj opremi treba izdvojiti tempomat, zatim 3,5-inčni kolor info ekran na instrument tabli, te sistem aktivnog nadzora puta sa mogućnošću aktivnog kočenja u slučaju opasnosti. Tu su i veoma korisni zadnji parking senzori, mada bi i parking kamera bila odličan dodatak s obzirom na činjenicu da je zadnji branik izvučen, a sam automobil sa 4,55 metara i poprilično dugačak. Sva vrata su veoma široka, pa je pristup kabini lagan. Naravno, ono što je s jedne strane prednost iz perspektiv­e pristupačn­osti, s druge može biti i nedostatak, jer za otvaranje vrata zahtijeva poprilično slobodnog prostora oko vozila, što nije uvijek moguće obezbijedi­ti, pa je na skučenim gradskim parkinzima potreban dodatni oprez

Enterijer nudi prepoznatl­jiva rješenja u pogledu dizajna instrument panela, platnenih i hromiranih ukrasa

kako se u kontaktu sa drugim automobili­ma ne bi oštetio lak na njima. Ovdje treba dodati da su prethodne dvije generacije Logana karavana imale plastične odbojnike na vratima, a da je kod Joggera tu funkciju preuzela crna naljepnica. S druge strane, Jogger ima plastične obloge pragova, donjih dijelova branika i lukova točkova. Dakle, nije u pitanju štednja, već samo novi karoserijs­ki koncept.

Zahvaljuju­ći činjenici da mu je najniža tačka karoserije od podloge udaljena čak 20 centimetar­a, s Joggerom se bezbrižno možete voziti i po lošijim podlogama, do granice do koje mu to omogućava njegov prednji pogon. Povišeno vješanje omogućava još jednu prednost, a to su lagan ulazak i izlazak iz kabine. Unutrašnji prostor blisko je vezan za činjenicu da Jogger ima međuosovin­ski razmak od 2,9 metara. Da budemo precizniji, šta to znači u praksi, navešćemo da je to više nego kod aktuelne karavanske Škode Superb, odnosno tri centimetra kraće u poređenju sa Mercedes E-klasom. S obzirom na to da je enterijer preslikan iz Stepwaya, treba istaći da je iza vozača sada ponuđena raskošnija zadnja klupa sa tri punopravna sjedišta. Zahvaljuju­ći ovoj činjenici Jogger se nameće kao idealan porodični automobil, koji nudi dovoljno prostora za postavljan­je tri dječije sjedalice pozadi, a lijepo je znati i da se na naslonima prednjih sjedišta mogu dobiti i opcioni sklopivi stolići.

Još jedan Joggerov porodični kvalitet je i činjenica da se opciono nudi mogućnost kupovine modela sa trećim redom i dodatna dva sjedišta, koja omogućavaj­u da u kabinu stane čak sedam putnika. Tu je i raskošan prtljažnik čija osnovna zapremina iznosi 565 litara sa sedam, odnosno 708 litara sa pet sjedišta. Manipulaci­ja sa sjedištima trećeg reda poprilično je jednostavn­a. Treba naglasiti da ih je lakše izvaditi nego vratiti u ležišta, te pohvaliti činjenicu da su veoma lagana, pa ih i osobe sitnije građe mogu prenositi bez problema. U trećem redu najudobnij­e će sjediti osobe prosječne građe do visine od 180 cm, odnosno djeca, što je i očekivano. Dacia Jogger na domaćem tržištu startuje sa cijenom od 33.900 KM, dok je za model poput testnog sa sedam sjedišta u startu potrebno izdvojiti 38.500 KM, odnosno 40.400 KM, koliko u finalu košta sa dodatnom opremom. To nije malo, ali na tržištu odavno više nema jeftinih automobila, a rumunski sedmosjed je i sa sadašnjom cijenom najpovoljn­iji u klasi. Ako Jogger poredimo sa prethodnim Dacijinim modelima, a prije svega sa sedmosjedo­m Lodgyjem, onda treba istaći da je najveći napredak napravljen na poljima koncepta i dizajna, dok je kabinski komfor podignut na viši nivo prije svega zahvaljuju­ći novim sjedištima. Ako bismo za nečim žalili što je imao Lodgy, a nema Jogger, onda je to bez ikakve sumnje sjajni 1.5 dci dizel motor, koji bi savršeno pristajao uz crossover karakter, no i savremeni trocilinda­rski turbobenzi­nci, posebno testni koji je kombinovan sa plinskom instalacij­om, nisu bez aduta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina