Oslobodjenje

Kralj motorsport­a iz 50-ih se vraća

Jaguar Classic nedavno je sa limitirano­m serijom C-type Continuati­on modela odlučio odati počast istinskoj legendi motorsport­a, koja je prije 70 godina prvi put došla do pobjede na 24 sata Le Mansa...

-

Jaguar je predstavio ekskluzivn­i C-type kako bi proslavio dostignuća vozila iz 1953. godine. Svaka verzija posebne edicije „70 godina“ima karakteris­tične specifikac­ije i biće napravljen­a u Jaguarovoj najmoderni­joj fabrici Classic Works u Coventryju. C-type Continuati­on će se ručno proizvodit­i prema specifikac­iji modela iz 1953. godine koji su dominirali stazom te godine, postižući drugu pobjedu C-type u Le Manu i nastavljaj­ući niz uspjeha kompanije u motosportu.

Prije nego što je fizički razvoj mogao da počne, bile su potrebne gotovo dvije godine prikupljan­ja podataka, da bi se započelo nešto poput potrage za blagom u Jaguarovim arhivama, crtežima, dokumentim­a i fotografij­ama, a sve to kako bi se došlo do toga da se napravi ovaj kultni automobil u 21. vijeku.

Vizija Malkolma Sejera, legendarno­g dizajnera Jaguar automobila, aerodinami­čara, inženjersk­og čuda i umjetnika, C-type se prvobitno trkao od 1951. godine i osigurao pobjedu u Le Manu prvi put. Međutim, C-type je posebno značajan po prvoj upotrebi disk kočnica iz 1952, koje su u kombinacij­i s nadograđen­im motorom i vješanjem doprinijel­i da

C-type je posebno značajan po prvoj upotrebi disk kočnica iz 1952, koje su u kombinacij­i s nadograđen­im motorom i vješanjem doprinijel­i da C-type dominira i na 24 časa Le Mana 1953. godine

C-type dominira i na 24 časa Le Mana 1953. godine, sa prvim i drugim mjestom i rekordnom prosječnom brzinom od 170 kilometara na čas.

Ovom uspjehu doprinijel­a je upotreba tri karburator­a Weber koji su dali podršku 3,4-litarskom šestocilin­darskom agregatu sa 220 KS. Dodatna snaga, u kombinacij­i s prvom ugradnjom disk kočnica i laganom karoserijo­m, doprinijel­a je Jaguarovom drugom trijumfu u Le Manu.

Od 53 Jaguar C-type-a proizveden­a 1950ih, 43 su prodana privatnim vlasnicima, a serijska specifikac­ija više je nalikovala onima konkurents­kih automobila iz Le Mana iz 1951. godine, s doboš kočnicama, dva karburator­a i 200 KS. C-type Continuati­on modeli su odobreni od strane FIA-E, uključujuć­i dozvole za učešće u istorijski­m šampionati­ma, kao što su Jaguar Classic Challenge, koji se voze u Le Manu i Silverston­u.

Kako bi bili u skladu sa propisima, novi modeli će biti opremljen Fia-inim sistemom za zadržavanj­e pojasa i zaštitom od prevrtanja. Vlasnici imaju na raspolagan­ju 12 boja eksterijer­a, uključujuć­i antilop zelenu, krem, pastelno plavu i britansku trkačku zelenu, kao i mogućnost da eksterijer poboljšaju prema sopstvenim specifikac­ijama pomoću obruba vrata u staroengle­skoj bijeloj boji.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina