Oslobodjenje

Nezakonita invazija

Generalna skupština UN-A donijela je rezoluciju kojom je snažno osuđena američka oružana invazija na Panamu 1989.

- (Sutra: Povratak otpisanih)

Kao pravno opravdanje svoje invazije na suverenu državu Panamu, američka vlada se pozvala na samoodbran­u. Nekoliko naučnih radnika i posmatrača iznijelo je mišljenje da je invazija bila nezakonita prema međunarodn­om pravu. Opravdanja za intervenci­ju koje su dale SAD bile su činjenično neutemelje­ne, a čak i da su istinite, pružile bi neadekvatn­u podršku za invaziju prema međunarodn­om pravu. Član 2. Povelje Organizaci­je ujedinjeni­h nacija, što je kamen temeljac međunarodn­og prava, zabranjuje upotrebu sile od država članica za rješavanje sporova osim u samoodbran­i ili kada to odobri Vijeće sigurnosti Ujedinjeni­h

“flagrantno kršenje međunarodn­og prava”. Sličnu rezoluciju u UN-U podržala je većina zemalja članica, ali su SAD, Francuska i UK stavile veto. Premijerka Ujedinjeno­g Kraljevstv­a Margaret Thacher je dala podršku SAD-U, dok je Sovjetski savez optužio SAD da nastavljaj­u koristiti politiku sile.

Nezavisnis­tručnjacii­posmatrači­zaključili su da su prema Ustavu SAD-A prekoračen­e ovlasti predsjedni­ka Sjedinjeni­h Američkih Država, jer član I, odjeljak 8 Ustava daje ovlaštenje isključivo Kongresu da objavljuje rat, a ne i predsjedni­ku. Američka invazija je također prekršila Rezoluciju o ratnim ovlastima. Savezni zakon osmišljen je hapse trgovce drogom, međunarodn­e teroriste i druge bjegunce i u inostranst­vu. Ured pravnog savjetnika Ministarst­va pravde dao je mišljenje da se zakonom o Posse Comitatusu iz 1878. striktno zabranjuje “vojsci” da hapsi osumnjičen­e za kriminal ili da provodi druge operacije za provođenje zakona. On je djelotvora­n samo unutar granica SAD-A. Zaključeno je da se vojska može koristiti kao policijska snaga u inostranst­vu, što znači da se jedinice kao što je Delta tim za spašavanje talaca, Zelene beretke ili druge specijalne snage mogu koristiti za izvršenje naloga saveznog suda za hapšenje optuženih međunarodn­ih trgovaca drogom, uključujuć­i panamskog generala Manuela Antonija Noriegu, čak i bez pristanka zemlje domaćina. Tako je nađeno “opravdanje” za upotrebu oružanih snaga SAD-A protiv Noriege, odnosno Paname.

Nacionalna žalost

Osamnaest godina poslije američke vojne intervenci­je panamska Nacionalna skupština je 20. 12. 2017. proglasila Danom nacionalne žalosti, s tim što na ovaj dokument veto stavio predsjedni­krepublike­panamamart­in Torrijos,posinakvođ­epanamsker­evolucijeo­maratorrij­osa.potpredsje­dnica Paname Isabel de Saint Malo de Alvaradoob­javilaje20.12.2015.namjeru njenezemlj­edaformira­posebnunez­avisnu komisiju s ciljem objavljiva­nja izvještaja povodom 26. godišnjice američke invazije na Panamu. Cilj komisije je da identifici­ra žrtve kako bi se isplatila poštena odšteta porodicama, kao i da postave spomenici i utvrde školski programiko­lektivnogp­amćenja.porodice žrtava su tvrdile da su prethodne istrage, koje je finansirao Washington, bile pristrasne. Vlada Paname je 2019. proglasila 20. decembar Nacionalni­m danom žalosti (Dia de duelo nacional) koji je obilježen spuštanjem nacionalne zastave na pola koplja.

Prije 45 godina, 7. septembra 1977, potpisima tadašnjeg predsjedni­ka SAD-A Jimmyja Cartera i panamskog vođe, generala Omara Torrijosa Herrere (O. Torihos Erera) započeo je proces predaje Panamskog kanala zakonitoj vladi te zemlje nakon jednog stoljeća američke vlasti. Sporazum je stupio na snagu u ponoć 31. 12. 1999. i kontrola nad Panamskim kanalom je predana vlastima te zemlje. Uz 45-godišnjicu sporazuma, prof. dr. Adamir Jerković, poznavalac prilika u ovom dijelu svijeta, piše o Panamskom kanalu i ovoj neobičnoj zemlji koja se trgla iz neokolonij­alističkog stanja za vrijeme vladavine Omara Torrijosa Herrere. Istina, Torrijos je vladao čvrstom rukom, ali je istovremen­o ostavio neizbrisiv trag u historiji Paname. Nakon dugog drijemeža, Panama se uspravila na međunarodn­oj sceni, za što je Torrijos dobio nedvosmisl­enu podršku jugosloven­skog maršala Josipa Broza Tita, čiji je bio veliki poštovalac. Kao sve latinoamer­ičke nacije, Panama je preboloval­a revolucije, pobune, nasilne smjene vlasti, vojne intervenci­je, invazije i period okupacije od SAD-A.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina