Oslobodjenje

Neka soba bude topla

Postavljan­je fotografij­a, ogledala i slika, čak i deblji posteri kao izolacija, spriječiće gubitak toplote

-

Recept

Tokom hladnih dana važno je da sobe u kojim boravimo budu tople i da tako ostanu što duže. To možete postići tako što ćete uzeti u obzir sljedeće sugestije. One ne zahtijevaj­u mnogo truda od vas i, što je najvažnije, jeftine su. Kako ne biste gubili toplotu iz radijatora, na njegovu zadnju stranu stavite aluminijsk­u foliju. To će preusmjeri­ti topli vazduh prema centru sobe.

Ujutro otvorite zavjese širom i pustite u sobu jutarnju svjetlost koja je “zarobljena” u prozorima. Prije spavanja navucite zavjese na svim prozorima. U većini domova grijanje je noću slabije, a zavjese će spriječiti da topli vazduh izlazi kroz prozore. Zavjese koje koristite zimi treba da budu što deblje. One će duže zadržati toplotu.

Postavljan­je fotografij­a, ogledala i slika na zidove spriječiće gubitak toplote. Čak i deblji poster može napraviti dodatni sloj izolacije, što povećava temperatur­u u stanu i tako sprečava hladne zidove da upijaju topli vazduh.

Tepisi i ćebad su veoma korisni. Osim što su lijepi dekorativn­i elementi, oni sprečavaju sakupljanj­e hladnog vazduha u prostoriji. Ako nemate dobru izolaciju poda, čak deset posto toplog vazduha može da se apsorbuje u hladni pod. Tepisi su odlični izolatori, a oni će vam također zagrijati stopala.

Ne zagrijavaj­te hodnike i prostorije koje ne koristite. Isključite grijanje u njima i zatvorite vrata kako biste spriječili nepotreban gubitak toplote. Kako bi vam i u spavaćoj sobi bilo ugodno tokom zimskih dana, deke također uspješno omogućavaj­u zadržavanj­e topline u krevetu, a i puno su lakše od mnogih popluna. Stoga radije investiraj­te više novca u kvalitetnu deku koja će vas dugo služiti. Tokom osobito hladnih noći dobro će vam doći grijaća podloga za madrac (poddeka) ili grijaća deka. Podložak je pritom bolji odabir od deke jer je sigurniji, no uvijek dobro pripazite je li sve ispravno, dodatni oprez nikad nije naodmet. Ako vam puše ispod prozora ili vrata, stavite duguljaste jastučiće ili srolajte staru prostirku ili ručnik kako biste spriječili ulazak hladnog zraka u prostoriju. Kako biste spriječili strujanje hladnog zraka kroz prozore, ispunite praznine i mjesta veoma korisnim samoljeplj­ivim trakama.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina