Oslobodjenje

Valencia spremna da iznenadi kraljevski klub

Prvi meč polufinala Superkupa Španije, u Saudijskoj Arabiji, odigrat će Real Madrid i Valencia • Igra se i engleski i italijansk­i kup

- Pišu: JASMIN TAJIĆ i BOJAN MUSTUR J. T.

Kraljevina Saudijska Arabija će po treći put biti domaćin španskog Superkupa. Po pravilu takmičenja, nastupiće ukupno četiri tima, a to su šampion i drugoplasi­rana ekipa španske La Lige, te oba finalista Kupa kralja.

Penali

Tako su Real Madrid, Barcelona, Valencia i Real Betis učesnici ovog turnira, koji će biti održan u glavnom gradu Rijadu od danas do 15. januara 2023. godine. Sve utakmice će se igrati na stadionu King Fahd koji je kapaciteta oko 65.000 gledalaca.

Prvi meč će se igrati danas sa početkom u 22 sata po lokalnom vremenu. Sastat će se prvak Španije za sezonu 2021-22. sa rekordnih 35 titula Real Madrid, a protivnik će mu biti ekipa Valencije. Valencia je u finalu španskog Kupa, odnosno Kupa kralja koji je igran 23. aprila 2022. godine, izgubila od Real Betisa na penale rezultatom 5:4. U regularnom toku utakmice bilo je 1:1.

U drugom meču koji će se igrati narednog dana u istom intervalu snage će odmjeriti osvajač Kupa kralja za sezonu 2021-22, ekipa Real Betisa i Barcelona, koja je u La Ligi osvojila drugo mjesto. Inače, ovaj katalonski gigant trenutno je najtrofejn­iji tim u Kupu kralja, a osvojio je 31 titulu.

Pobjednici ovih mečeva će se boriti za naslov Superkupa, a ta utakmica će biti igrana 15. januara.

Real pod vodstvom Carla Ancelottij­a ulazi pomalo zabrinut u ovo takmičenje, jer je izgubio u subotu od Villarreal­a i pokazao mnogo slabosti, što nije bio slučaj kroz gotovo cijelu 2022. Ipak, sada će italijansk­i trener tražiti još veći angažman svojih zvijezda, pa možemo očekivati bolje Realovo lice u Superkupu, u kojem brani naslov od prošle godine. Luka Modrić trebao bi predvoditi tim i davati ritam njegovoj igri, a za golove će, po običaju, biti zadužen Karim Benzema, koji je zbog povrede propustio Svjetsko prvenstvo i željan je dokazati da nije slučajno osvojio Zlatnu loptu.

Real ima nekoliko povrijeđen­ih igrača, od kojih će mu najviše faliti Dani Carvajal, no najjači aduti su spremni istrčati na teren, uključujuć­i Federica Valverdea od kojeg se očekuju dolasci iz drugog plana u ofanzivi. Ancelotti se može uzdati i u svoje mlade Brazilce, Viniciusa Juniora i Rodryga, dok u veznoj liniji ima još talentovan­og Aureliena Tchouaméni­ja i iskusnog Tonija Kroosa, pa se očekuje dominacija Reala u posjedu lopte.

Što se odbrane tiče, ona je kod Reala pokazivala najviše slabosti u posljednje vrijeme, ali Thibaut Courtois trebao bi biti potpuno spreman za ovaj duel, a u kadru su i iskusni igrači poput Antonija Rüdigera i Davida Alabe, pa kraljevski klub definitivn­o može više nego što to ovih dana pokazuje.

S druge strane, Valencia je pod trenerom Gennarom Gattusom utonula u sivilo ove sezone u španskom prvenstvu i pitanje je koliko će još strpljenja uprava imati s italijansk­im stručnjako­m.

Status

Velika pobjeda protiv Reala svakako bi potpuno promijenil­a Gattusov status, no ekipa nije dobro ušla u 2023. godinu uprkos tome što u svojim redovima ima zvijezde poput Edinsona Cavanija i Justina Kluiverta.

Parovi španskog Superkupa, danas: Real Madrid - Valencia (20 sati). Sutra: Betis - Barcelona (20). Parovi osmine finala Coppa Italia, danas: Torino - Milan (21 sat). Sutra: Fiorentina - Sampdoria (18), Roma - Genoa (21). Sinoć: Inter Parma. 17. januar: Napoli - Cremonese (21). 19. januar: Atalanta - Spezia (15), Lazio - Bologna (18), Juventus - Monza (21).

Rezultati četvrtfina­la engleskog Liga kupa: Manchester United - Charlton 3:0 (Antony 21, Rashford 90, 94), Newcastle - Leicester 2:0 (Burn 60, Joelinton 72). Parovi, danas: Nottingham Forest - Wolves (20.45), Southampto­n - Manchester City (21).

PSG domaćin Angersu Derbi 18. kola francuske Ligue 1 igrat će se u Nantesu, gdje će istoimeni domaćin dočekati Lyon. Lider PSG u ovom kolu dočekuje fenjeraša Angers, dok će Marseille biti gost Troyesa.

Parovi 18. kola Ligue 1, danas u 19 sati:

AC Ajaccio - Reims, Auxerre - Toulouse, Brest - Lille, Clermont - Rennes, Nantes - Lyon. Lorient - Monaco, Nice - Montpellie­r, PSG - Angers, Strasbourg - Lens, Troyes - Marseille.

21 sat:

PSG 44, Lens 40, Marseille 36, Rennes 34, Monaco 33, Lorient 31, Lille 30, Lyon 24, Clermont 22, Reims 21, Nice 21, Toulouse 19, Troyes 18, Montpellie­r 17, Nantes 17, AC Ajaccio 15, Brest 13, Auxerre 13, Strasbourg 11, Angers 8.

Poredak:

Što se odbrane tiče, ona je kod Reala pokazivala najviše slabosti u posljednje vrijeme

Dovest ćemo šest igrača

Novi trener Sarajeva Mirza Varešanovi­ć odradio je prvi trening kao trener FK Sarajevo.

- Na prozivku su se javili svi igrači koji imaju ugovore i pozvali smo sedam igrača iz naše akademije da provedu jedan dio priprema sa nama i da vidimo kako će se odnositi prema seniorskom fudbalu, kaže Varešanovi­ć, pa nastavlja:

- Ostajemo prvu sedmicu u Sarajevu, 18. januara idemo u Međugorje. Tu bismo trebali odigrati dvije utakmice, a 31. januara idemo u Antaliju i tamo ćemo imati tri prijateljs­ke utakmice. - Pošto je otišlo šest igrača, planiramo dovesti još toliko. Jedan od njih je Ilija Martinović.

 ?? / EPA ?? Karim Benzema predvodi napad kraljeva
/ EPA Karim Benzema predvodi napad kraljeva
 ?? ?? Ekipa Širokog Brijega će pripreme obaviti u svom trening-kampu
Ekipa Širokog Brijega će pripreme obaviti u svom trening-kampu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina