Oslobodjenje

Danska ide po treće zlato

Mikkel Hansen i društvo mogu postati prva selekcija u historiji koja je tri puta uzastopno postala šampion svijeta • U grupi G favorit je Hrvatska afrički šampion

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Grupa G

HRVATSKA

Za Hrvatsku, jednu od najboljih reprezenta­cija u posljednji­h 20 godina, ovo će biti 15. nastup na Mundijalu. Do sada se Hrvatska u svojoj historiji okitila jednim zlatom, tri srebra i jednom bronzom. Posljednju medalju Hrvati su osvojili 2013. u Španiji, kada su bili bronzani. Jedino zlato Hrvatska je osvojila prije tačno 20 godina, kada je u finalu SP-A 2003. pobijedila Njemačku 34:31, a briljantnu partiju tada je pružio Mirza Džomba postigavši osam golova. Hrvatska je 1995, 2005. i 2009. osvajala srebrene medalje. Ove godine Hrvatska dolazi u dosta podmlađeno­m sastavu, ali tu je i dalje prva vedeta oveselekci­je-domagojduv­njak.kada igra Duvnjak, igra i Hrvatska, a tu je i najbolji rukometaš ex-yu u 2022. godini Luka Cindrić. Golmanske pozicije su problemi za Hrvatsku na nekoliko posljednji­h prvenstava, ali sada se nadaju da će Dominik Kuzmanović, Dino Slavić i Mate Šunjić biti na visini zadatka. Hrvatska će u grupi imati lagan zadatak, najteži rival će joj biti Egipat, ali vjerovatno i pravi ispit pred drugu fazu, u kojoj se grupa G križa sa grupom H, gdje je Danska.

Najvažniji­igrač:domagojduv­njak (srednji bek, 34).

Selektor: Hrvoje Horvat (45). Nastupi na Sp-ovima: 14 (najveći uspjeh: zlato 2003).

EGIPAT

Osmerostru­ki afrički šampion dolazi na ovaj mundijal sa zlatom oko vrata osvojenim na kontinenta­lnom šampionatu prošle godine. Najveći uspjeh Egipćana na mundijalim­a je osvojeno 4. mjesto na SP-U 2001. u Francuskoj. Prije dvije godine Egipat je bio domaćin Mundijala i uspio je da se plasira u četvrtfina­le, gdje je ispao od Danske i to nakon penala u fantastičn­oj utakmici. Na kraju je u ukupnom poretku zauzeo 7. mjesto, ali tako i najavio da neće biti lagan rival bilo kome. Desni bek Omar Yahia glavna je uzdanica ekipe Roberta Garcije Parronda, aktuelnog trenera Melsungena u Njemačkoj. Egipat bi trebao da se plasira u narednu fazu, ali prolazak u četvrtfina­le ovaj put će biti jako težak.

Najvažniji igrač: Omar Yahia (desni bek, 25).

Selektor: Roberto Garcia Parrondo (42).

Nastupi na Sp-ovima: 16 (najveći uspjeh: 4. mjesto 2001. godine). MAROKO

Marokanci će po sedmi put u historiji nastupiti na Mundijalu. Nakon pauze od 17 godina vratili su se na SP prije dvije godine, ali nisu impresioni­rali, osvojivši tek 29. mjesto. Najveći uspjeh im je 17. mjesto. Ekipu s klupe predvodi Noureddine Bouhaddiou­i, a najveće zvijezde tima su dva igrača francuskog Tremblaya - Reida Rezzouki (lijevo krilo) i Nassim Fougani (desni bek). Maroko bi trebao proći grupu, jer je rival SAD, ali sve više od toga bila bi senzacija neviđenih razmjera.

Najvažniji igrač: Nassim Fougani (desni bek, 20).

Selektor:noureddine­bouhaddiou­i (62).

Nastupi na Sp-ovima: 6 (najveći uspjeh: 17. mjesto 1999).

SAD

Sjedinjene Američke Države dolaze na ovaj mundijal kao autsajderi, a toga su i same svjesne. Odlučili su Amerikanci da se posvete rukometu, ali za velike rezultate trebat će vremena. Doveli su za selektora Šveđanina Roberta Hedina, nekada slavnog igrača, koji ima dva srebra sa olimpijada, jednu bronzu za SP-A i zlato sa Eura, ali kao igrač. Amerikanci su dosada nastupali na šest mundijala, te pet puta završavali kao posljednje­plasirani, a 1995. su osvojili 21. mjesto od 24 ekipe. Prije toga su četiri puta bili 16. od isto toliko ekipa. Interesant­no je da jedini igrač iz Premijer lige BIH na ovom mundijalu nastupa upravo za SAD, a to je Amar Amitović, član Krivaje.

Najvažniji igrač: Domagoj Sršen (pivot, 35).

Selektor: Robert Hedin (56). Nastupi na Sp-ovima: 6 (najveći uspjesi: četiri puta 16. mjesto).

Grupa H

DANSKA

Najjača rukometna sila posljednji­h godina u lovu je na treći uzastopni svjetski naslov, što nije pošlo za rukom niti jednoj muškoj reprezenta­ciji u 85 godina dugoj historiji svjetskih prvenstava. Selektor Nikolaj Jacobsen pokušat će s Dancima ispisati zlatne stranice svjetskog rukometa, ali s malom brigom, budući da na posljednja dva velika takmičenja

Osmerostru­ki

Egipat dolazi na Mundijal sa zlatom oko vrata osvojenim na kontinenta­lnom šampionatu prošle godine

Danska nije uspjela doći do zlata (olimpijsko srebro 2021, evropska bronza 2022). Međutim, ove medalje pokazuju da su branioci naslova pri vrhu i najveći favoriti za osvajanje novog zlata ako se pita mnoge stručnjake. No, valja uzeti u obzir da je jedan od najboljih rukometaša ikada Mikkel Hansen zašao u 36. godinu, dok je iza njegovog 11 godina mlađega nasljednik­a Mathiasa Gidsela period obilježen povredama zbog čega je pravo pitanje u kakvoj će formi biti na predstojeć­em mundijalu. Danska je na nevjerovat­nom nizu od čak 19 uzastopnih utakmica bez poraza na svjetskim prvenstvim­a te bi taj niz morao narasti za barem još tri utakmice. Vidimo li ih ponovo na svjetskom tronu? Jaki su, spremni otići do samoga kraja, ali vidjet ćemo.

Najvažniji igrač: Niklas Landin (golman, 34).

Selektor: Nikolaj Jacobsen (51). Nastupi na Sp-ovima: 24 (najveći uspjeh: zlato 2019, 2021)

BELGIJA

Slavlje nad Slovačkom u revanšu doigravanj­a za Svjetsko prvenstvo (31:26) najveća je pobjeda u historiji belgijske rukometne reprezenta­cije, pobjeda koja joj je donijela prvu svjetsku smotru. Junak tog duela bio je golman Jef Lettens s 18 odbranjeni­h udaraca. Očito je da i Belgijanci rastu u muškom rukometu. Mogli bi biti neugodni protivnici svima u grupi, s jako dobrim igračima poput srednjeg beka Arbera Qerimija i njegovog partnera na desnoj strani slavnog imena - Kobea Seerasa. Koliko god se čini da su kvalitetom blizu Bahreina i nisu daleko od Tunisa, manjak iskustva mogao bi učiniti svoje.

Najvažniji igrač:

(srednji vanjski, 32).

Selektor: Yerime Sylla (53). Nastupi na Sp-ovima: 0. BAHREIN

Na islandski pogon reprezenta­cija Bahreina grabi značajnim koracima proteklih godina. Selektori Gudmundsso­n, Sigfusson i trenutni Aron Kristjanss­on napravili su veliki posao u populariza­ciji ovog sporta u ovoj otočnoj zemlji. Posebno posljednji od navedenog trojca, koji je na Olimpijski­m igrama u Tokiju izborio historijsk­o četvrtfina­le s Bahreinom, do kojeg je namučio neke mnogo bolje reprezenta­cije (Švedska 31:32, Portugal 25:26). Koliko su ozbiljni, pokazuje činjenica da su uoči Svjetskog prvenstva sedmicu proveli na pripremama u Španiji odigravši tri pripremne utakmice.

Najvažniji igrač: Husain al-sayyad (srednji vanjski, 34).

Selektor: Aron Kristjanss­on (50). Nastupi na Sp-ovima: 4 (najveći uspjeh: 20. mjesto 2019).

TUNIS

Nakon čak 24 uzastopna afrička prvenstva na kojima su osvojili medalju, veliki niz Tunižana došao je svome kraju prošlog ljeta u Egiptu. Nakon debakla na kontinenta­lnoj smotri, kako su to opisali tuniški mediji, došlo je do smjene na selektorsk­oj klupi - Samija al-saidija zamijenio je poznati bivši francuski rukometaš i dugogodišn­ji trener Dunkerquea, svjetski prvak iz 1995. i 2001. Patrick Cazal. Nije naodmet spomenuti kako mu je pomoćnik Wissem Hmam, najbolji strijelac SP-A 2005. na kojem je Tunis stigao do polufinala pred svojim navijačima. Dojam je da su jači pojedinci oni na klupi, nego na terenu. No, Tunižani će se pokušati iskupiti za slabiji period koji je, barem se tako nadaju, iza njih.

Najvažniji igrač: Jihed Jaballah (pivot, 33).

Selektor: Patrick Cazal (51). Nastupi na Sp-ovima: 15 (najveći uspjeh: 4. mjesto 2005).

Arber Qerimi

 ?? / EPA ?? Iako je u 36. godini, Hansen i dalje briljira
/ EPA Iako je u 36. godini, Hansen i dalje briljira
 ?? / EPA ?? Ako igra Domagoj Duvnjak, igra i Hrvatska
/ EPA Ako igra Domagoj Duvnjak, igra i Hrvatska

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina