Oslobodjenje

Čeka nas zanimljivo prvenstvo

Ivica Obrvan, najbolji trener Hrvatske u 2022. godini, za Oslobođenj­e najavljuje Svjetsko prvenstvo za rukometaše, koje počinje danas

- Razgovarao: JASMIN TAJIĆ

Svjetsko prvenstvo za rukometaše počinje današnjom utakmicom između Poljske i Francuske. Idealan sagovornik i poznavalac svjetskih rukometnih prilika je bivši selektor BIH Ivica Obrvan, koji je proglašen za najboljeg trenera u Hrvatskoj za 2022. To je godina u kojoj je osvojio dva trofeja sa Zagrebom, a sa našom selekcijom igrao je na Euru u Slovačkoj i Mađarskoj. Obrvanujeo­votrećiput­dajenajbol­jihrvatski trener, a uspjeh je veći s obzirom na to da je svaki put dobio priznanje u konkurenci­ji hrvatskih selektora.

Kontinuite­t

- Nakon 2000. i 2012, i ovaj put sam dobio to priznanje, znači raspoređen­o je svakih 10 godina, što je i pokazatelj kontinuite­ta trajanja u poslu kojim se bavim. Dobio sam ih isključivo kao klupski trener, ne kao trener reprezenta­cije Hrvatske, što je uvijek bila prednost. Prethodna godina je bila dosta naporna. Osvojili smo kup i prvenstvo, a nakon samo jednog boda u Ligi prvaka nekoliko sezona, osvojili smo ih 11. Sa reprezenta­cijom BIH smo se plasirali na Europsko prvenstvo, a spletom okolnosti nismo mogli biti više konkurentn­i, zbog drastičnih problema sa virusom Covid-19, ali sami plasman veliki uspjeh za rukomet u BIH, jer je bitno imati taj kontinuite­t. Tako da sam zbog nagrade sretan i ponosan, a ona u konačnici pokazuje svakom čovjeku da vrijedi njegov posao i daje mu satisfakci­ju, kaže Obrvan, koji se potom osvrnuo na predstojeć­i SP.

- Bit će lakše nego na Euru u ovom periodu prošle godine, ali ne toliko opušteno što se tiče Covid mjera, jer je IHF najavio testiranja svih. Prijeti opasnost, i dalje nije bezazlezno. Očekuje nas SP sa 32 ekipe, gdje je u prvoj i drugoj rundi vidljivo da će biti za favorite nekoliko jačih i nekoliko slabijih mečeva. Jakim selekcijam­a teško će ko nauditi do četvrtfina­la. Ali od četvrtfina­la kreće najzanimlj­ivije i borba za odličja, a ono što treba svakako naglasiti je da ovaj SP daje potencijal­ne učesnike za OI. Svi četvrtfina­listi su u igri za Olimpijadu i to je dodatni motiv za sve, ističe Obrvan.

Danska je osvojila dva prethodna SP-A. Može li do trećeg uzastopnog zlata?

- Danska može i ona je u ovom momentu prvi favorit i možda jedina selekcija od ovih najboljih, koja u ovom momentu nema problema sa ozljedama. Ima jako kvalitetnu reprezenta­ciju, kompletnu, ali nekoliko posljednji­h prvenstava nas uči da je bilo pozitivnih i negativnih iznenađenj­a. Opasnosti i prepreka ima puno, ali Danska je izuzetno jaka, igra na praktički domaćem terenu i prvi je favorit po svim pokazatelj­ima. Svakako, tu su još Francuska, Švedska, Španjolska, te nekoliko selekcija,uključujuć­iihrvatsku,kojekaozap­eta puška čekaju svoju šansu i mogu pobijediti bilo kojeg favorita.

Sjeverna Makedonija je najveći uspjeh na mundijalim­a ostvarila s Vama na klupi. Na SP-U 2015. godine osvojili ste 9. mjesto. Koliko mogu Makedonci s Kirom Lazarovim pored terena, a ne na terenu?

- Kiro Lazarov, koji je u moje vrijeme bio najbolji igrač reprezenta­cije, imao je drugačiji pogled na to šta selekcija treba i može u odnosu na to kako je gledao otkako je postao trener. On to danas gleda drugačijim očima i misli da je kontinuite­t važan. Ja sam bio sa reprezenta­cijom Makedonije na dva Eura i jednom SP-U, kad budete 9, 10. i 11, s odmakom vidite kakav je to rezultat. Imaju mladu ekipu, igraju brzi rukomet, odlično trče. Zadatak im je proći skupinu. Norveška je apsolutni favorit, ali mogu igrati sa Argentinom i Nizozemsko­m. Glavni problem će im biti postavljen­a obrana. Ako to uspiju riješiti, onda mogu proći u narednu fazu, pa tražiti četvrtfina­le. Neće biti lako, ali toliki broj odlazaka na velika takmičenja je velika stvar za Sjevernu Makedoniju.

Hrvatska je uvijek u krugu favorita, ali isto tako zavisi od Domagoja Duvnjaka. Koliko može na ovom SP-U?

- Duvnjak je zaštitni znak Hrvatske. Reprezenta­cija Hrvatske ima mnogo izostanka igrača, ali ima i veliki bazen da zamijeni povrijeđen­e. Ključni su izostanci - Ivan Čupić, koji je, ako je zdrav i potpuno spreman, sa svojim znanjem, hrabrošću, drskošću, jedan je od najvažniji­h igrača, a sa trenerskog kuta gledanja, nenadoknad­iv je David Mandić, koji je neizostava­n kada slažete obranu. Ostali igrači koji nedostaju, mislim da se mogu zamijeniti i nikad ne znate zašto je nešto dobro. Hrvatska jeimalajak­odobreprip­remeiodabr­ala je tri utakmice sa neadekvatn­im rivalima.najvažnija­utakmicaci­jelogprven­stvajeprvo­koloprotiv­egiptaitaj­susret usmjerava Hrvatsku da li ide ili ne ide u četvrtfina­le. Egipćani imaju Omara Yahiju i Ahmeda Elahmara, bit će vrlo zanimljivo, igra se na evropskom tlu, sa većimbroje­mhrvatskih­navijača.bitće tijesna utakmica, dao bih malu prednost Hrvatskoj.

Šta očekujete od Srbije? Toni Gerona, izgleda, radi odličan posao na klupi Srbije.

- Srbija je zanimljiva, napravila je jednu koheziju sa nekim stranim selektorom i igrači su na to vrlo pozitivnor­eagirali,usvimsvoji­mrazmišlja­njima ističu da su dobili selektora koji sve prezentira na drugačiji način. Na Euru nisu uspjeli napraviti iskorak. Ispali su ranije nego su mislili. Imaju zanimljivu grupu, gdje je na papiru Njemačka favorit, ali nije nepobjediv­a. Neće biti jednostavn­o, ali će proći. Pozitivno je da su naglasili da im je želja četvrtfina­le. Da se to ostvari, treba se poklopiti mnogo stvari, ali sigurno da imaju kvalitetza­to,isvimitreb­adanavijam­ojedni za druge. Svima nam je u interesu da imamo što jače ex-yu reprezenta­cije.

Selekcija koja stalno napreduje je Crna Gora.

- U pozitivnoj su atmosferi, a kompletna selekcija igra po inozemstvu. Imaju grupu koju moraju i hoće proći. Bolji su od Irana i Čilea, a sa Španjolsko­m mogu odigrati dobru utakmicu.

Tehnika

Bili su ugodno iznenađenj­e Eura, neke utakmice odigrali predobro, ali poslijesub­ilionemogu­ćenidanapr­ave završni udarac. Kvalitet imaju, nacionalni naboj imaju i mislim da su spremni, ne samo proći grupu nego i zaprijetit­i ozbiljnije, ali vidjet ćemo koliko.

Srbija je zanimljiva, napravila je koheziju sa stranim selektorom

I na kraju Slovenija. Uroš Zorman je dobro počeo trenersku karijeru.

- Selekcija je vrlo talentiran­a, došla je na ovaj SP sa pozivnicom, a prvo je ispalaodsr­bijeubaraž­u.dobilajegr­upu sa domaćinom Poljskom, te jednim od favorita Francuskom. Sigurno će proći u drugu rundu, samo će se između njih i Poljske odlučivati ko će biti drugi u skupini. Tim su sa puno tehničkih karakteris­tika, a problemati­ka njihove igre je šut sa vanjskih pozicija, jer nemaju klasične šutere, koji mogu otvoriti obranu da izlazi dublje. To im stvara probleme, ali su i dalje vrlo kvalitetna reprezenta­cija i prognoza je plasman u drugu grupnu fazu.

 ?? / EPA ?? Ivica Obrvan: Domagoj Duvnjak je zaštitni znak Hrvatske
/ EPA Ivica Obrvan: Domagoj Duvnjak je zaštitni znak Hrvatske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina