Oslobodjenje

NES bi da zavadi druge i nastavi vladati

Ove sedmice, na poziv krajiškog regionalno­g odbora NES-A, trebaju se okončati zvanični pregovori za formiranje većine u Unsko-sanskom kantonu

- Vahidin MUJAGIĆ FAHRUDIN Bender

- Po tom zakonu mi smo već dobili neku sumu, četiri miliona i 900, očekujemo narednih nekoliko dana i dodatnu tranšu. Tako da idemo paralelno, to nam je pravac kojim rješavamo dug, a pokušat ćemo namiriti sredstva i iz drugih izvora. Također nam je cilj da hitno rješavamo problem zastarjele opreme, kaže za O kanal Emir Softić, predsjedni­k Upravnog odbora UKC-A Tuzla.

A u rješavanje problema zastarjele opreme u najvećoj zdravstven­oj ustanovi u TK-U uključila se kantonalna prema njima, dva mjeseca čekam nalaz. To je katastrofa”; “Dobro, dobro, gore je dobro. Šta ćeš, kako nam je, tako nam je”; “Ne valja niko, svi hoće pare, zadržavaju narod i samo govore dođi sutra, dođi prekosutra”...

Da bi smanjili nezadovolj­stvo građana, iz UKC-A ih uvjeravaju da će u narednom periodu pacijenti imati sve zdravstven­e usluge.

Edukacija kadra

- Više nećemo sebi dozvoliti, a već je to svedeno na minimum, da ne postoji procedura koju ne radi UKC, a radi neka druga ustanova, da li privatna ili javna. To nam je prioritet, da se sve usluge mogu dobiti unutar naše ustanove, obećava Igor Hudić, medicinski direktor UKC-A Tuzla.

Evidentan problem odlaska stručnog kadra u zemlje EU ili privatne ustanove unutar kantona UKC Tuzla želi prevazići uvođenjem novih pristupa u edukaciji mladih ljekara.

Pred drugi krug pregovora za većinu u Unsko-sanskom kantonu stvara se dojam da je rješenje mnogo bliže nego što ono u stvarnosti jeste.

- Spinuju se naslovi da je NES u Krajini izabrao osmorku i slijedi lov na samo još jednu ruku (16 je većina od 30 zastupnika u Skupštini USKA, op. a), a to nije istina. Ne da nemaju 15, nego upitno je da li imaju i 13 zagarantov­anih glasova, kazuje nam naš izvor koji učestvuje u pregovorim­a.

Kome šta odgovara

Dakle, NES ima osam zastupnika, te računa još na tri glasa iz SDP-A i jedan iz SBIH od sigurnih. U prvom krugu razgovara, uz njih su učestvoval­i i članovi osmorke iz Nip-a (koji ima dvoje) i Naše stranke (koja ima jednog poslanika). Međutim, oni su istovremen­o u koaliciji zvanoj Blok B3 sa Pomakom (koji ima tri poslanika), a koji nisu pozvani na pregovore o većini.

Prošireni pregovori nastaviće se sutra, međutim, najave iz NES-A kako im nedostaje samo još jedna ruka unose zabunu među pregovarač­e koji se međusobno sumnjiče ko je pristao tajno biti podrška NES-U prije ikakvih zvaničnih dogovora.

- Razgovori sa našim blokom tek treba da se dese. Oni su imali pregovore u okviru osmorke, gdje su bile i naše kolege iz NIP i NS-A, ali koji su iznijeli stav da se mi držimo potpisanog sporazuma i da nastupamo zajedno. Eto, spominje se nastavak pregovora za petak, ali mi u Pomaku još nismo obaviješte­ni o tome. A što se tiče njihovih najava, da im treba samo još jedna ruka, pa to je oduvijek takvo stanje sa njima. Njima odgovara ovaj sistem, jer mogu biti u tehničkom mandatu koliko god hoće, kazao nam je Zikrija Duraković, zastupnik iz Pomaka.

On nam je još jednom potvrdio da Pomak ide u paketu zajedno sa Ns-om i Nip-om, da se čvrsto drže

Kao i u drugim zdravstven­im ustanovama širom BIH, pacijenti se najviše žale na duge liste čekanja, ali i neljubazno osoblje

Čak i ako bi dobili podršku Fronte,

NES, SBIH i SDP moraju naći još jednu ruku ili će stari saziv Vlade ostati u tehničkom mandatu

kao blok i da nema nikakve sumnje u jedinstvo.

- Bile su neke interne stvari unutar Nip-a, ali je sve to prevaziđen­o i ni u jednom momentu nije dovedeno u pitanje naše zajedničko funkcionis­anje. Očekujem da će do kraja sedmice biti poziv i mi smo spremni učestvovat­i u pregovorim­a, ali opet ponavljam, samo zajedno i kao blok, naglasio je Duraković.

Nezvanično, vladajućoj stranci NES ne odgovara postojanje ovog bloka, jer nije u stanju stvari završiti samo unutar osmorke. Uz to, manje učesnika u vlasti značilo bi i veću komociju za njihove lojalne partnere. Šest zastupnika Bloka B3 ne može se zanemariti, a oni imaju moć da biraju kome će dati vlast u Kantonu.

- Oni ne mogu računati na naše zastupnike, mogu o tome samo spinovati koliko god žele. Mi blok razbiti nećemo, poruka je koju šalje Halil Bajramović, predsjedni­k krajiškog ogranka Nip-a.

Najave da im za većinu nedostaje samo jedna ruka smatra mogućim samo ako su uspjeli pridobiti tri zastupnika DF-A.

Uslovi su poznati

- Ali, ne vjerujem u to. Zapravo, nastoji se prikazati lažna utrka o tome ko će prije, DF ili Pomak, ući u vlast. Međutim, to su nestvarne priče, nema ništa od razbijanja bloka. Bolje im je da se prihvate ispunjavan­ja našeg uslova koji smo im postavili, kazao nam je Bajramović.

Naime, radi se o tome da su članovi osmorke na svim nivoima insistiral­i da se u vlast biraju samo oni kadrovi koji za sobom nemaju optužnice ili otvorene istrage za kriminal i korupciju. Po sistemu principije­lnosti, NIP isto traži od NES-A u USK-U.

- Pregovori se nastavljaj­u u petak, a dok se ne dogovorimo, oni ne mogu računati na naših šest glasova, izričiti su iz Bloka B3, u kojem su zastupnici Nip-a, Pomaka i Naše stranke.

 ?? ?? Skupština još nema izabrana radna tijela ni rukovodstv­o
Skupština još nema izabrana radna tijela ni rukovodstv­o
 ?? / Miren ALJIĆ ?? UKC Tuzla najviše duguje dobavljači­ma
/ Miren ALJIĆ UKC Tuzla najviše duguje dobavljači­ma
 ?? ?? Dajana Čolić: Deset miliona KM od Vlade
Dajana Čolić: Deset miliona KM od Vlade

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina