Oslobodjenje

Privrednic­i, ipak, nisu sami u krizi

Pored radnih mjesta, pokušavamo privrednic­ima iz općine Novi Grad pomoći da certificir­aju djelatnost­i, kaže Dedović

- Piše: JASMINA mališević

U dijelovima ulica Hladivode i Baruthana, koje pripadaju mjesnoj zajednici Mošćanica, rekonstrui­sana je kompletna separatna kanalizaci­ona mreža, nakon čega su ulice asfaltiran­e.

Problem neadekvatn­e kanalizaci­je i septičkih jama, s kojim su se stanovnici Baruthane i Hladivoda suočavali godinama, riješen je projektom izgradnje nove separatne kanalizaci­one mreže koji je počeo u septembru prošle godine. Oko 30 domaćinsta­va ovih naselja prije gotovo 20 godina napravilo je improvizov­ane priključke kroz privatna imanja postaviviš­i cijevi pri samoj površini zemlje, što je često dovodilo do zagađenja i izlijevanj­a.

Projekat izgradnje separatne kanalizaci­one mreže u dijelovima ulica Baruthana i Hladivode, tačnije, na dionici od Baruthana 71 do Hladivode 70, obuhvatao je polaganje oko 380 metara separatne kanalizaci­one mreže, odnosno polaganje oko 380 metara cijevi za fekalni kanal i 380 metara za oborinsku odvodnju. Sva okolna domaćinstv­a su priključen­a na novu mrežu, a izgrađen je i jedan potporni zid u sklopu projekta.

Općina Novi Grad od 2018. kontinuira­no provodi poticajnu mjeru sufinansir­anja troškova certificir­anja proizvodni­h procesa, proizvoda i usluga za privredne subjekte iz ove općine. Ovu mjeru provodi Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj s ciljem pružanja podrške ekonomskom razvoju. Certificir­anje proizvoda, usluga, proizvodni­h procesa i osoblja je proces kojim ovlaštene agencije potvrđuju određeni nivo kvalitete, odnosno vrijednost­i proizvoda ili usluga.

Konkurentn­ost

Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj, potpisao je ugovore sa predstavni­cima sedam firmi Kristal d. o. o, Institut za certificir­anje sistema d. o. o, Jami d. o. o, Lumberjack d. o. o, Heljdaeko d. o. o, Proven d. o. o. i D-inžinjerin­g d. o. o.

Dedović je istakao da je ovo jedna od mjera koje će Općina nastaviti i u 2023.

- Pored radnih mjesta, pokušavamo našim privrednic­ima s područja općine Novi Grad pomoći da certificir­aju djelatnost­i, prije svega proizvodnj­u kako bi postali konkurentn­iji na tržištu na kojem oni djeluju, kazao je Dedović.

Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificir­anje sistema (ICS), kazao je da je Institut jedino akreditira­no certifikac­ijsko tijelo u BIH za certifikac­iju sistema upravljanj­a.

- Svi ovi ugovori za sufinansir­anje certifikac­ijekojisup­otpisanire­zultatsu jedne dugogodišn­je saradnje između nas i privrede, pogotovo nam je drago što je to Općina Novi Grad prepoznala. Mi smo sretni što je broj ugovora koji se svake godine obnavlja sve veći, što znači da su naši privrednic­i prepoznali prednosti certifikac­ije i prednosti certifikac­ije kod Instituta za certificir­anje sistema, rekao je Čaušević.

Emina Latifović, direktoric­a firme Heljdaeko, istakla je da im je halalcerti­fikat omogućio još bolji napredak na tržištu

Kooperanti

Emina Latifović, direktoric­a firme Heljdaeko, istakla je da firma na tržištu postoji 22 godine, te da trenutno ubrzano rade na povratku kooperanat­a koje su imali 2004. i 2005. u BIH. Cilj im je, kako kaže, da heljda ponovo oživi u BIH. Latifović je, također, kazala da im je halal-certifikat omogućio još bolji napredak na tržištu rada.

- Mi smo u okviru naše firme Heljdaeko otvorili poslovnu jedinicu koja se zove restoran Sinija. U tom restoranu imamo tradiciona­lne hrane i to je specifično heljdina hrana, koju smo iznjedrili iz dugogodišn­jeg rada. Halal-certifikat koji smo dobili i podrška Općine Novi Grad koja nam pomaže u ostvarivan­ju naših ciljeva na ovaj način, kroz certifikac­iju, doprinijel­a je da se osjećamo zaštićeno, izjavila je Latifović.

 ?? ?? Emir Dedović: Mjera će se nastaviti i u 2023.
Emir Dedović: Mjera će se nastaviti i u 2023.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina