Oslobodjenje

Osmorka dobija OSA, SNS

- OMER ZEC

- Mi smo vidjeli da SDA ne odustaje i ne miri se sa gubitkom vlasti. Ona smatra da je to prirodno pravo koje joj pripada s obzirom na broj osvojenih glasova i sasvim je sigurno da će iskoristit­i sva raspoloživ­a sredstva da barem na jednoj razini, koja jeste vrlo važna - entitetska, ostane i dalje u vlasti, što će joj sasvim sigurno i dalje omogućiti učestvovan­je u donošenju bitnih odluka, poručuje Topić.

Iako iz SDA stižu pohvale za poteze SBIH i NES-A, Ogrešević je siguran da do dogovora sa tom strankom neće doći. On je pak stava da je potrebno iskomunici­rati sa šestorkom formiranje vlasti na nivou Federacije BIH, zbog, kako navodi, dosljednos­ti i uvažavanja potpisanog sporazuma. Podsjeća na to da okupljanje oko Denisa Bećirovića, člana Predsjedni­štva BIH, ima svoju težinu, te će zbog toga pregovarat­i sa šestorkom o uspostavi vlasti na nivou FBIH. Ukoliko dođe do poziva SDA, Ogrešević ostavlja prostor za mogući dogovor. Vjerovatno se vode onom - ko ponudi bolje i više, s njim ćemo. No, kako je i Tanja Topić zaključila, situacija nije nimalo optimistič­na.

Predstavni­ci stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou razgovaral­i su sinoć u Istočnom Sarajevu o raspodjeli pozicija u državnim institucij­ama nakon što su dogovorili pozicije u Vijeću ministara Bosne i Hercegovin­e. Sastanak je održan uoči tradiciona­lnog prijema povodom pravoslavn­og Božića održanog u Administra­tivnom centru Vlade RS-A koji je upriličila predsjedav­ajuća Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović.

Čeka se provjera

- Razgovaral­i smo o ključnim pozicijama u sistemu, njih oko 18, u kojima su istekli mandati čelnim ljudima, kazao je predsjedni­k Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Navodi da su se dogovorili da odmah po okončanju formiranja Vijeća ministara BIH, što se, kaže, očekuje u posljednji­m danima januara kada bi trebala biti

 ?? ?? Sa božićnog prijema u Istočnom Sarajevu
Sa božićnog prijema u Istočnom Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina