Oslobodjenje

D-u ide SIPA, a HDZ-U GP

Prije božićnog prijema u Istočnom Sarajevu koalicioni partneri na državnom nivou održali su sastanak na kojem su razgovaral­i o raspodjeli pozicija u državnim institucij­ama

- EDIN BARIMAC

sjednica Predstavni­čkog doma PS-A, krenu u brzu implementa­ciju i na čelo institucij­a dovedu stručne ljude.

Govoreći o pozicijama koje su pripale strankama osmorke, Konaković je izdvojio OSA i Direkciju za koordinaci­ju policijski­h tijela.

- OBA će pripasti Bošnjacima, SIPA Srbima, a granična služba Hrvatima, izjavio je predsjedni­k SNSD-A Milorad Dodik nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, na sastanku je potvrđen dogovor o ministrima i zamjenicim­a u Vijeću ministara BIH.

- Sada čekamo provjeru. Biće zakazana sjednica Parlamenta BIH, rekao je Dodik.

Obraćajući se zvanicama na prijemu, Cvijanović je poručila da su mir i ljubav temeljne poruke Božića, ali i univerzaln­e i neprolazne vrijednost­i na kojima počivaju društvene zajednice i ljudska civilizaci­ja u cjelini.

- Njihovo odsustvo uzrok je mnogih nesporazum­a, konflikata i ratova, od kojih nekima, nažalost, svjedočimo i danas, istakla je Cvijanović.

Naglasila je da ne postoji veća dužnost,individual­naikolekti­vna,svjetovna i vjerska, od očuvanja mira u međunarodn­im i međuljudsk­im odnosima.

- Utoliko je neophodno da i mi u BIH razgovaram­o i vodimo dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevn­icu. Da jedni druge uvažavamo, poštujemo različitos­t identiteta i interesa, tražeći one zajedničke na osnovu kojih ćemo graditi bolju i uspješniju budućnost, kazala je Cvijanović.

Dodala je da su neophodni mir i stabilnost, kao i uređeniji odnosi na nivou BIH.

BIH je moguća

- Nismo protiv ustavne BIH kakvu je predvidio Dejtonski mirovni sporazum. Legalisti smo i smatramo da bez punog uvažavanja Ustava, najvišeg pravnog i političkog akta, pravna država ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Zbog toga mislimo da BIH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava, a zatim i jedni druge. Ne želimo da živimo u zemlji blokada i opstrukcij­a, već u zemlji u kojoj će svaki narod i svaki entitet moći iskazati svoj puni kapacitet i svoju sposobnost da napreduje, naglasila je Cvijanović.

Predložena Duška Jurišić

Na jučer održanoj sjednici Predsjedni­štva Naše stranke jednoglasn­o je podržan prijedlog Duške Jurišić za zamjenicu ministra ljudskih prava i izbjeglica. “Izuzetno nam je važno da je Duška Jurišić prepoznala odluku NS-A da u ovom odlučujuće­m i izazovnom periodu kandidujem­o i imenujemo dokazane borce za BIH. Duška Jurišić je oličenje profesiona­lnosti, integritet­a i hrabrosti. Lično me raduje što gospođa Jurišić i ja činimo naš tim u Vijeću ministara”, poručio je Edin Forto, predsjedni­k stranke.

Niko nema pravo da blokira ekonomski razvoj, energetsku stabilnost i nova radna mjesta, kazala je Cvijanović

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina