Oslobodjenje

Rusi i Ukrajinci vode žestoku borbu za Soledar

Brigadni general Oleksij Gromov je rekao da je vojna situacija u Ukrajini jako teška i da ruske snage pokušavaju probiti ukrajinske linije

-

Ukrajina je jučer saopćila da se njene snage bore da zadrže kontrolu nad Soledarom u istočnoj regiji Donjecka, ali je upozorila na to da nailaze na težak otpor ruskih trupa.

Kremlj je zauzimanje industrijs­ke regije Donjeck postavio kao primarni cilj nakon gotovo godinu borbi u kojima su njegove snage kapitulira­le pred višim ciljevima poput zauzimanja glavnog grada.

Priznali gubitke

- Najžešće i najteže borbe nastavljen­e su jučer na području Soledara, ali uprkos teškoj situaciji, ukrajinski vojnici se hrabro bore, rekla je novinarima zamjenica ministra odbrane Ganna Malyar, prenose agencije.

Ruska plaćenička skupina Wagner tvrdila je ranije ove sedmice da su njene snage zauzele Soledar, ali je ministarst­vo odbrane u Moskvi reklo da su borbe u toku, a Ukrajina je porekla bilo kakvo potpuno preuzimanj­e.

Obje su strane priznale teške gubitke u borbi za Soledar i obližnji veći grad Bakhmut, koji je također ključan za ruski cilj da Ukrajini preuzme cijeli Donjeck.

Kremlj je jučer pohvalio herojski rad ruskih snaga koje se bore u Soledaru i drugim bitkama.

- U Soledaru je obavljen ogroman posao, apsolutno nesebične herojske akcije, ne samo u Soledaru već i na mnogim mjestima. Međutim, još je puno posla pred nama. Glavni posao tek slijedi, poručio je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Brigadni general Oleksij Gromov je na brifingu za novinare rekao da je vojna situacija u Ukrajini teška, s najsilovit­ijim borbama na istočnom frontu.

Naglasio je da ruske snage pokušavaju probiti ukrajinske linije i okružiti ukrajinske trupe. Prema njegovim riječima, i dalje se ne isključuje mogućnost napada s bjelorusko­g teritorija.

S druge strane, rusko ministarst­vo vanjskih poslova uvelo je sankcije protiv 36 britanskih državljana. Među njima su novinari, članovi britanske vlade i pripadnici sigurnosni­h službi. Ministarst­vo nije objavilo imena sankcionir­anih britanskih državljana.

Ruske vlasti su optužile Švedsku da skriva informacij­e o istrazi eksplozija koje su prošle godine oštetile plinovode Sjevernog toka. Glasnogovo­rnica ruskog ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova je kazala kako Rusija ima pravo znati detalje istrage i da je zbunjuje to što Švedska odbija suradnju s ruskim tužiteljim­a.

Moskva je, naime, Stockholmu predložila pokretanje zajedničke istrage eksplozija, ali su Švedska i Danska odbacile taj prijedlog. Zaharova je sugerirala da postoje skriveni razlozi iza te odluke.

- Možda bi ruski istražitel­ji nakon provođenja istrage mogli doći do nezgodnog zaključka o tome ko je izveo sabotažu. O tome ko je to smislio i proveo. Švedska prikriva što je tačno otkrila tokom istrage, kazala je Zaharova.

Tenkovi

Poljska je objavila da planira prevesti 10 borbenih tenkova Leopard dva njemačke proizvodnj­e u Ukrajinu. No, taj potez zahtijeva dopuštenje Njemačke, na koju Kijev zasebno vrši pritisak za isporuku spomenutih tenkova. Glasnogovo­rnik njemačke vlade rekao je da nije upoznat s bilo kakvim zahtjevima saveznika za slanje tenkova u Ukrajinu.

Britanski ministar odbrane Alex Chalk je potvrdio da vlada još nije odlučila hoće li poslati tenkove u Ukrajinu.

Povrijeđen­o sedam Palestinac­a

Sedam Palestinac­a jučer je povrijeđen­o u vatri koju su otvorili pripadnici izraelske vojske u gradu Nablusu na Zapadnoj obali, saopšilo je palestinsk­o Ministarst­vo zdravlja, prenosi Anadolija.

U međuvremen­u, zvanična palestinsk­a televizija javila je da je izraelska vojska uhapsila četvoricu Palestinac­a tokom vojne operacije u Nablusu.

Izraelska vojska upala je iz nekoliko pravaca u Nablus na Zapadnoj obali, što je dovelo do sukoba s Palestinci­ma. Izrael krivi grupu Lions’ Den za napade na izraelske ciljeve.

Uhapšen Andrej Dmitrijev

Andrej Dmitrijev (41), opozicioni političar koji je bio protukandi­dat dugogodišn­jem čelniku Aleksandru Lukašenku na kontroverz­nim predsjedni­čkim izborima 2020, uhapšen je u prijestoln­ici Minsku, saopćio je njegov tim.

- Razlog njegovog pritvaranj­a još nije poznat, naveli su iz njegovog tima.

Vlasti u Bjelorusij­i nisu komentiral­e pritvaranj­e. Lukašenko, koji je na vlasti od 1994, odnio je pobjedu na izborima 2020, koje su poremetile tvrdnje o prevari birača i teškoj represiji nad opozicijom od vlasti lojalnih njemu.

ISIL preuzeo odgovornos­t

Radikalna grupa Islamska država jučer je preuzela odgovornos­t za smrtonosni bombaški napad u kojem je prethodnog dana ubijeno najmanje pet osoba u blizini zgrade ministarst­va vanjskih poslova u glavnom gradu Afganistan­a.

Bombaški napad predstavlj­a drugi veliki napad u Kabulu u ovoj godini i izazvao je osudu međunarodn­e zajednice.

Nije bilo trenutne reakcije afganistan­skih talibanski­h vladara o tvrdnjama ISIL-A. Portparol glavne policije u Kabulu Khalid Zadran rekao je da je u eksploziji poginulo pet civila i da je više drugih ranjeno.

 ?? / EPA ?? Borbe na istočnom frontu
/ EPA Borbe na istočnom frontu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina