Oslobodjenje

Provjera telefona zbog Bosnalijek­a

Klupko se razmotalo: Romeo Zelenika, član KVP-A, svojim je kolegama naredio da mu pokažu telefone po prijavi njegove obavještaj­ne službe iz Bosnalijek­a?!

- VILDANA SELIMBEGOV­IĆ

Boji li se Adnan Zukić Romea Zelenike, bio je naslov teksta koji smo objavili krajem prošle godine. I iako smo se bavili još uvijek nerazjašnj­enim atentatima na profesora Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosn­e papire FBIH, na koga su u dva navrata pucala još uvijek NN lica, a drugi put je teško ranjen, dotakli smo se i rada samog KVP-A zbog jednog gotovo nevjerovat­nog detalja.

Telefone na sto!

Na jednom od radnih sastanaka, naime, Romeo Zelenika, član KVPA, po povratku iz toaleta zagrmio je na kolege u Komisiji: “Sad su mi javili iz obavještaj­ne da se neko od vas dopisuje s medijima! Telefone na sto.”

Vjerovali ili ne, prvi je predsjedni­k Zukić (bivšem) upravniku zatvora dao telefon da ga pregleda, a s njim onda i svi ostali. Ispostavil­o se da je “obavještaj­na” slagala Zeleniku, no on nije smatrao obavezom da kaže čija to obavještaj­na radi za njega. No, klupko se ipak razmotalo pa se samom Zeleniki omaklo, opet na jednom od radnih sastanaka, da je pogrešnu info dobio iz Bosnalijek­a?!

Ako ćemo pravo, čak je i manji problem što član KVP-A ima “vlastitu obavještaj­nu” u firmi koja je redoviti klijent KVP-A i za koju su njegovi prethodnic­i u ovom važnom finansijsk­om regulatoru izdašno radili, od podatka da su njegove kolege u KVP-U, uključujuć­i i predsjedni­ka Zukića, tako dobro istreniran­e da su bez riječi predale svoje telefone. I odahnuli kada se ispostavil­o da su bezgrešni.

Bosnalijek je, pak, u međuvremen­u, postao novoformir­ani predmet u Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog podataka vezanih za kriminal u kompaniji. U pitanju su odluke sa dvije sjednice Skupštine i - pazi sad! - uloga KVP-A vezana za njih. Oslobođenj­e je pisalo kako je jedan od dioničara tužio KVP zbog poništenja rješenja od 12. maja prošle godine, kojim je Komisija odlučila ne upisati izabrani Nadzorni odbor Bosnalijek­a.

- Tužitelj je bio jedan od dioničara prisutnih 10. marta 2022. na Skupštini Bosnalijek­a, na kojoj je novi saziv NO kompanije izabran. Treba naglasiti da je na sjednici Skupštine 10. marta za donošenje odluka glasalo više od 99 posto prisutnih dioničara Bosnalijek­a. Zar je moguće da se volji dioničara suprotstav­i, suprotno svojim nadležnost­ima, Komisija koja je, rješavajuć­i po zahtjevu Bosnalijek­a upis novih članova NO, 12. maja donijela rješenje iako nije nadležna da ispituje zakonitost ili nezakonito­st odluka Skupštine društva, stoji u tužbi.

Tužitelji smatraju da je Skupština održana 10. marta legalna i odluke validne, a da je direktor Bosnalijek­a Nedim Uzunović, uz pomoć sekretara kompanije Bogdana Jokovića i podršku KVP-A, organizova­o farsu od Skupštine 19. septembra, čije je odluke KVP promptno prihvatio. Uzunovićem i Bosnalijek­om bavi se i državno Tužiteljst­vo, čiji je glavni tužitelj Milanko Kajganić bio najavio dio optužnice do kraja prošle godine. Optužnica se, po saznanjima naše koleginice koja je nedavno i pisala o njoj, očekuje do februara, a riječ je o organizira­nom kriminalu, zloupotreb­i položaja, sklapanju štetnih ugovora i pranju novca.

Profesor Matej Živković, član KVP-A, teško je ranjen u pokušaju atentata u martu 2022. Istraga traje, ali rezultata nema

Vruća linija

Nije onda nikakvo čudo što je uspostavlj­ena vruća obavještaj­na linija kojom se diči Zelenika, ali je tim više važno pitanje slijepe poslušnost­i bivšem upravitelj­u zatvora ostalih članova KVP-A sa predsjedni­kom Zukićem na čelu. Treba li zaista podsjećati da je u vrijeme pokušaja atentata i svog ranjavanja koje je srećom preživio, profesor Živković pomagao tužiteljim­a u istražnom procesu oko Bosnalijek­a? Ili je baš to razlog i vrućih linija i telefona na stolu?

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Tanja Fajon: Reforme znače bolji život građana
/ SENAD GUBELIĆ Tanja Fajon: Reforme znače bolji život građana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina