Oslobodjenje

Ne nazire se kraj pregovar

Predstavni­ci stranaka osmorke održali su u petak sastanak, a učesnici razgovora nisu saopštili da je postignut dogovor o uspostavi vlasti i podjeli resora na nivou FBIH

-

U prostorija­ma SDP-A u Sarajevu stranke osmorke u petak su održale redovni radni sastanak. Elmedin Konaković (NIP) i Edin Forto (Naša stranka) su za N1 komentaris­ali formiranje vlasti na državnom nivou, raspodjelu ministarsk­ih pozicija na funkcije državnih agencija i formiranje vlasti u Federaciji BIH. No, ono što lideri nisu rekli novinarima jeste da je dogovorena i raspodjela resora na federalnom nivou.

Balans u brojevima

Na pitanje da li su poznata sva imena za ministarsk­e pozicije koje se odnose na sigurnosne agencije, Konaković je kazao:

- Nijedno se ime ne zna. Napravili smo prvi draft sa HDZ-OM i SNSDOM sinoć i vratili balans u brojevima. Sada unutar koalicije kreću razgovori. O imenima nema riječi, sve su spekulacij­e iz medija, kazao je.

O formiranju vlasti u Federaciji BIH Konaković kaže da će, s obzirom na to da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda, podržati prijedlog te stranke za predsjedni­ka/potpredsje­dnika FBIH. To će biti Refik Lendo.

- Federacija ima zaplet zbog izmjena Izbornog zakona visokog predstavni­ka. Osmorka ostaje u punom kapacitetu na tom nivou (na državnom su NES i SBIH napustili koaliciju, op. a). Očekujemo sastanke sa HDZ-OM i tom koalicijom, kako bismo preciziral­i detalje i uspostavil­i vlast. SDA je opredijelj­ena za blokade, a mi za funkcionis­anje i nadam se da će razum prevladati. Ne zagovaram da blokiramo njihov izbor, iako su te ruke pokradene i tu apelujem na Tužilaštvo. Formalno je tamo

Ne pada mi na pamet govoriti bilo kome šta mora da misli.

Svi imaju pravo na mišljenje, ističe Forto

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina