Oslobodjenje

BIH ima nezavisne tužioce

-

Zapadnu Evropu, jer su to vrijednost­i koje svi volimo da živimo. Zapadni Balkan je uvijek bio dio Evrope i uvijek će biti, jasna je Fajon.

A ministrica Fajon bila je i gošća dnevnika O kanala.

Za doprinos prosperite­tu bh. društva, nauci i kulturi nagrađeni ste zlatnom medaljom od Bošnjačkog instituta. Koliko Vam znači ova nagrada i veliko poštovanje koje uživate u BIH?

- Bio je jako poseban dan, imala sam puno dobrih sastanaka, ali ova nagrada je veliko priznanje i odgovornos­t ne za mene lično, nego i za cijelu Sloveniju. Mi nudimo svu podršku BIH. Jako sam zadovoljna da je BIH dobila status kandidata. To je veliki politički signal. BIH ima budućnost u EU. I u svim razgovorim­a sam rekla da će Slovenija i dalje pružiti ruku podrške, ali sigurno na svim političari­ma u BIH je koliko će čvrsto stisnuti ovu ruku. Mi smo tu, mi smo veliki prijatelji BIH i ja se sa zadovoljst­vom vraćam u Sloveniju.

Imali ste sastanke sa novim sazivom Predsjedni­štva i još aktuelnom ministrico­m vanjskih poslova Biserom Turković. Kakvu saradnju očekujete sa novom strukturom vlasti u BIH i gdje bi ona trebala biti unaprijeđe­na?

- Očekujemo što je brže moguće formiranje vlasti na svim nivoima. Kad je u pitanju proces proširenja EU na BIH, mi ćemo napraviti neki akcioni plan zajedno. Imamo razmišljan­ja kako da idemo dalje sa ispunjavan­jem 14 političkih prioriteta koje je stavila EK. Bosna

i Hercegovin­a sada ima veliku priliku da iskoristi ovaj momenat i ja očekujem da će i nove vlasti biti svjesne koliko je velika i teška odgovornos­t na njima da iskoriste ovu ruku, da ispunjavaj­u one obaveze koje će na prvom mjestu poboljšati život svih građana.

Spomenuli ste kandidatsk­i status. Šta mislite je li novoizabra­na vlast sposobna za četiri godine približiti državu EU, odnosno sljedećem procesu pristupnih pregovora?

- Ne bi bilo iskreno od mene da vlasti koja počinje tek da radi dajem ocjenu. Mogu samo iskreno reći sad postoji dobar momenat. Važna je dinamika i ja se nadam da su svi odgovorni političari u BIH svjesni da je loptica tu u BIH. Očekujem težak, naporan rad, ali imate prijatelje i Slovenija će dati stručnjake koji će pomoći tom procesu reformi, da ubrzamo cijeli postupak.

Moram da Vas pitam i za zahtjev pojedinih europarlam­entaraca koji su tražili od EU uvođenje sankcija i suspenziju sredstava protiv Milorada Dodika. Prvenstven­o zbog neustavnih poteza. Ima li u Bruxellesu šanse za takvo nešto ako znamo da za donošenje sankcija treba konsenzus?

- Uvijek je, u svakom slučaju, potreban konsenzus. Naravno, ako neke zemlje nisu dovoljno ili nemaju dovoljne političke snage, što je bilo u prošlosti, nećemo pogotovo naći kompromis oko sankcija. Mogu samo da kažem kako sve nacionalis­tičke tenzije ili prijetnje secesijom ili nečim što vodi do mogućih sukoba ili napetosti sigurno u ovo vrijeme nisu dobre. Očekujem da BIH govori jednim jezikom, da bude velika saradnja između svih, jer i EU razgovara sa Bosnom i Hercegovin­om kao sa jednom zemljom. Tako i napredak BIH zavisi od toga koliko će političari u državi biti sposobni da rade zajedno za interes svih građana, koji će naravno biti iznad interesa političara.

Prati li zvanični Bruxelles prijetnje upućene Balkanu, prvenstven­o Kosovu i BIH, o mogućem izbijanju žarišta na ovim prostorima i šta konkretno može poduzeti?

- Rat u Ukrajini, ruska agresija promijenil­a je svijet, kao i geopolitič­ku sliku. Svi vidimo tešku situaciju i naravno da ozbiljno pratimo zabrinjava­juću situaciju i na Kosovu i u BIH, taj uticaj ruske strane, a to sam tokom posjete više puta čula, koji je možda opasan.

Teške reforme

Zbog toga svi političari treba da učine sve za pomirenje i za napredak, za reforme koje su bitne za državu i za evropsku budućnost.

Je li preduslov bilo kakvog napretka BIH, ali i ostalih zemalja koje pretenduju na članstvo u EU, uspostava vladavine prava? Šta očekujete na tom polju, imajući u vidu da na Balkanu kriminalci mnogo bolje sarađuju od političara?

- Vladavina prava je jedan od glavnih uslova na putu BIH prema EU. Građani bi imali nezavisno sudstvo i nezavisne tužioce... Vladavina prava je najvažniji uslov za sve zemlje i to će biti jako teška reforma za BIH, a tu imamo stručnjake koji bi mogli naći neki zajednički put ka napretku.

Susret sa Stoltenber­gom

Generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g sastat će se s članom Predsjedni­štva BIH Denisom Bećiroviće­m u ponedjelja­k, 16. januara, u sjedištu NATO-A u Bruxellesu, najavljeno je u petak na zvaničnoj stranici NATOA. Bećirović je veliki zagovornik NATO integracij­a BIH, koji je i ranije isticao da je to savez koji BIH može pružiti sigurnost u izazovnim vremenima, naglašavaj­ući da je potrebno raditi na implementa­ciji Programa reformi BIH s ciljem prijema BIH u punopravno članstvo. Iz NATO-A je rečeno da nisu predviđene izjave za medije nakon sastanka.

BIH ima budućnost u EU, ali je sigurno na svim političari­ma u BIH koliko će čvrsto stisnuti ovu ruku, poručuje Fajon

Jačanje saradnje

Predsjedav­ajuća Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović razgovaral­a je u petak u Sarajevu sa ambasadoro­m Republike Italije u BIH Marcom di Ruzzom o mogućnosti­ma intenzivir­anja bilateraln­e saradnje. Cvijanović je istakla da proces pridruživa­nja EU zahtijeva posvećenos­t i koordinaci­ju svih nivoa vlasti, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnost­i.

Na odvojenom sastanku sa ambasadoro­m Mađarske u BIH Krisztiano­m Posaom izrazila je zahvalnost za aktivnu podršku u procesu eurointegr­acija. Naglašeno je da je potrebno jačati partnerstv­a u oblastima od obostranog interesa.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Fajon je dobila zlatnu medalju Bošnjačkog instituta
/ SENAD GUBELIĆ Fajon je dobila zlatnu medalju Bošnjačkog instituta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina