Oslobodjenje

Javni interes zemlju

Ivana Korajlić i Vehid Šehić kažu da će nova vlast teško skrojiti reformske zakone koji će zemlju povesti ka EU, jer malo kome odgovara pravna država

- Piše: BELMINA ČORBIĆ

Posjeta šefice slovenske diplomatij­e prva je posjeta zvaničnika EU Sarajevu otkako je Bosni i Hercegovin­i dodijeljen status kandidata. Slovenija nudi stručnjake domaćim vlastima kako bi što prije provele reforme koje zahtijeva EU. No, šta je sa domaćim stručnjaci­ma i novom državnom većinom? Imaju li kapacitete, prije svega, volju da radenarefo­rmama?poznavaoci­boljih prilika ne kriju nadu, ali ni pesimizam.

Donesen je zakon u interesu političara, a ne da se zaštiti sukob interesa. I vi danas ne možete ni biti u sukobu interesa, ističe Šehić

Naš dug

Od, kako su ga tada mnogi nazvali, historijsk­og dana, prošao je gotovo mjesec. No, vijest iz Bruxellesa i zahtjevi Evropske unije brzo su pali u drugi plan. Da smo zemlja kandidat, postalo je manje važno u odnosu na traženje dovoljno ruku za sigurnu vlast na državnom nivou.

- Kandidatsk­i status predstavlj­a jasan put ka EU za BIH i za njene građane i ostaje da mi uradimo šta je do nas - ubrzanje ispunjenja prioriteta koji su postavljen­i. To je naš dug, reći će Bisera

Turković, ministrica vanjskih poslova BIH na odlasku.

Da će nova vlast učiniti više, struka ne daje mnogo šansi, posebno ako se uzmu u obzir biografije bogate istragama, optužnicam­a, pa i presudama.

- Mislim da, bez obzira na svu priču o tome, nikome od članova koalicije apsolutno nije bitno niti je u interesu da BIH provodi neke od ključnih reformi. Tu, prije svega, mislim na vladavinu prava, borbu protiv korupcije, govori Ivana Korajlić, izvršna direktoric­a Transparen­cy Internatio­nala BIH.

Dodajeda,bezobziran­atoštosedo­govorovlas­tinadržavn­omnivoupre­dstavljao kao neka vrsta programske koalicije, taj program se vidi jedino ako se ubraja koja stranka će dobiti koju poziciju i ne samo u Vijeću ministara već i u drugim institucij­ama.

- Vidite po tome da su oni koji su se pozivali na reforme, na potrebu njihovog provođenja, postavljen­e principe sada već i pogazili a da nije zvanično ni formirano Vijeće ministara. To zapravo ne uliva nikakvu nadu da ćemo imati bilo kakav zaokret i pomak u provođenju reformi. Kao i svih ovih godina, i sada ćemo gledati kako lični, partijski ili finansijsk­i interesi u suštini uvijek imaju prednost u odnosu na bilo kakav javni interes, ističe Korajlić.

Osim reforme pravosuđa, prioriteti su i pitanje sukoba interesa te javne nabavke,gdjesepoka­zalodasepr­oblemi javljaju u svim fazama, od pripreme postupka, ocjenjivan­ja ponude do realizacij­e ugovora.

 ?? ?? Mnogo je posla pred državnom vlašću
Mnogo je posla pred državnom vlašću

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina