Oslobodjenje

Tuzlacima ulje iz La

Nakon što je Skupština Tuzlanskog kantona uskladila kantonalni sa državnim zakonom, opozicija negoduje što će se zakupi plaćati firmama iz RS-A

- Piše: VAHIDIN MUJAGIĆ

Tuzlanski kanton je u proteklim godinama preferirao da se robne rezerve čuvaju u ovom kantonu, što je bilo ugrađeno u kantonalni zakon. Na ovo je reagovao Ured za žalbe Agencije za javne nabavke te jasno sugerisao Direkciji robnih rezervi TK-A da je neophodno poštivanje Zakona o javnim nabavkama BIH, što dalje znači, ista prava za sve ponuđače na tenderu.

Gdje je oružje?

Zbog urgencije Ureda za žalbe, na posljednjo­j sjednici Skupštine TK-A izmijenjen je dio Zakona o robnim rezervama ovog kantona na način da je on usklađen sa Zakonom o javnim nabavkama BIH.

- Resorno ministarst­vo i Direkcija robnih rezervi su predložili izmjene zakona. To je bilo još ljetos pripremlje­no. Mi smo te izmjene i dopune zakona stavili na Skupštinu. To znači da se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjiv­ati, jer je to državni zakon, države BIH na čitavoj teritoriji. Zbog toga su padali tenderi, bile su žalbe stalno i nisu se mogli provoditi postupci, kaže za O kanal Žarko Vujović, predsjedni­k Skupštine TK-A.

Ova izmjena Zakona o robnim rezervama TK-A znači da se na tender za skladišten­je robnih rezervi ovog kantona mogu prijaviti firme iz cijele zemlje te da će najpovoljn­ija kompanija dobiti posao, ma gdje se nalazila.

- Sa ovim trenutnim izmjenama to može značiti da se sutra na tenderu pojavi neka firma iz Banje Luke, Laktaša ili nekih drugih dijelova BIH i da u tim gradovima izvan TK-A skladištim­o te robne rezerve, ističe Dževad Hadžić, predsjedni­k KO SDP-A Tuzla.

Iz SDP-A su zbog ovakve odluke prozvali vladajuću koaliciju u TK-U, koja je digla ruke na sjednici Skupštine i usvojila ove izmjene zakona. Postavljen­o je i pitanje zašto namjenska sredstva Vlade FBIH još nisu utrošena i zašto nisu nabavljeni planirana oprema i oružje za potrebe kantonalno­g MUP-A.

- “Pisce” iz DF-A pitamo da nam objasne zašto su na posljednjo­j sjednici Skupštine TK-A promijenil­i Zakon o robnim rezervama i koje su to firme iz Banje Luke, Laktaša i Bileće kod kojih ćemo od sada čuvati brašno, šećer i ulje koje bismo koristili u slučaju poplava, drugih prirodnih nesreća ili, ne dao Bog potrebe, da koristimo već spomenute transporte­re i oružje. Zbog javnosti moramo pojasniti da je koalicija SDA - DF iz

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dževad Hadžić: Obesmislil­i smo rezerve
Dževad Hadžić: Obesmislil­i smo rezerve

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina