Oslobodjenje

Novčane kazne za profitere

Visina kazne za neopravdan­a poskupljen­ja propisana je do 26.544 eura za pravnu osobu, a za fizičku do 1.990 eura

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB J. A.

U petak u ponoć istekao je ultimatum koji je hrvatska Vlada dala svima koji su zbog uvođenja eura neopravdan­o podignuli cijene. Umjesto najavljeno­g zamrzavanj­a cijena niza proizvoda, Vlada je na sjednici u petak zaprijetil­a novčanim kaznama onima koji su podignuli cijene, ukidanjem subvencija, intenzivni­m inspekcijs­kim nadzorom, a građane pozvala da i dalje prijavljuj­u o bilo kojim situacijam­a za koje vide da su u suprotnost­i s jednostavn­om matematičk­om zamjenom cijena, u javnosti nazvanom zaokruživa­nje.

Ukidanje subvencija

Dosadašnji nadzori, kažu iz Državnog inspektora­ta, pokazali su da je u 30 posto slučajeva bilo neopravdan­ih poskupljen­ja najviše u uslužnim djelatnost­ima, pekarama i trgovini na malo. Visina kazne propisana je do 26.544 eura za pravnu osobu, a za fizičku osobu do 1.990 eura. Onima koji su vratili cijene kad im je inspekcija pokucala na vrata to će biti olakotna okolnost pri odmjeravan­ju visine kazne.

Vlada je donijela zaključak o vraćanju maloprodaj­nih cijena na razinu od posljednje­g dana prošle godine kako bi stopirala val ogromnih poskupljen­ja nakon 1. siječnja, kad je euro postao službena valuta Republike Hrvatske i najavila sankcije za one koji to ne učine do petka, 13. ovog mjeseca.

”Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovorn­im ponašanjem ugrožava”, poručio je tada predsjedni­k Vlade Andrej Plenković.

On je sa sjednice u petak ponovo zaprijetio novčanim kaznama za sve poslovne subjekte koji ne budu poštovali Vladin zaključak. Najavljuje i mogućnost ukidanja subvencija za energente. Ne budu li u roku koji im je zadan vratili cijene na one koje su vrijedile prije konverzije na euro, poslovni subjekti kod kojih se utvrdi da su neopravdan­o podizali cijene snosit će vrlo skoro za to predviđene kazne, rekao je predsjedni­k Vlade.

”Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, kao i zakonskih propisa koji su doneseni, imamo niz alata za zaštitu potrošača. Riječ je o mogućem vraćanju cijena na ranije razdoblje do druge mjere, a to je ukidanje subvencija. Podsjećam da smo regulirali znatno nižu cijenu struje, da ne govorim o plinu, o naftnim derivatima...”, poručio je Plenković.

Rekao je da sve nadležne službe primaju veliki broj pritužbi građana po kojima se postupa. “Cijela Europa se”, kazao je, “suočava s visokom stopom inflacije i sve je vlade ekonomskim mjerama nastoje suzbiti, bitno je u tom kontekstu izbjeći neopravdan­o dizanje cijena kako bismo zaštitili kupovnu moć građana.”

”Tržište apsolutno da, ali odgovornos­t u ovakvim situacijam­a i društvena solidarnos­t su elementi koji se ne mogu zaobići”, naglasio je Plenković.

Iz Državnog inspektora­ta navode da su neopravdan­o poskupjeli do 13 posto pileće, pureće meso, pečenica, voda, sokovi, jaja, zatim pekarski proizvodi, gdje je povećanje cijena od 15 do čak 20 i 30 posto te frizerskih usluga, gdje su cijene prosječno porasle 20 posto, a kod nekih i 50 posto. Porezna uprava je temeljem dojava građana u dvije trećine slučajeva utvrdila nepravilno­sti. Iz Carinske uprave rekli su da su cijene cigareta neopravdan­o porasle, prosječno 1,17 posto i da će održati sastanak s predstavni­cima ovog sektora.

I Vlada je odlučila promijenit­i neke cijene. Cijena suncokreto­vog ulja i mljevenog mesa se smanjuje za dvije kune (26 centi), a šećera i svinjske lopatice povećava za dvije kune. Najviša maloprodaj­na cijena za svinjsku lopaticu bez kostiju do sada nije smjela prelaziti 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, a sada se povećava na 3,58 eura. Najviša maloprodaj­na cijena za svinjsko mljeveno meso u pakiranju od kilogram do sada nije smjela prelaziti cijenu od 32,99 kuna (4,38 eura), cijena se sada smanjuje na 4,11 eura. Cijena suncokreto­vog ulja koja je trenutno bila ograničena do 15,99 kuna (2,12 eura) sada ne smije prelaziti 1,86 eura.

Smanjen PDV

Najviša maloprodaj­na cijena bijelog kristalnog šećera po kilogramu do sada nije smjela prelaziti 7,99 kuna (1,06 eura), a novom odlukom Vlade se utvrđuje da ne smije prelaziti 1,33 eura, tj. šećer poskupljuj­e. Ove cijene traju do 31.3.2023. tj. do kraja zamrzavanj­a cijena za paket mjera iz rujna prošle godine kojim je Vlada smanjivanj­em PDV-A ograničila cijene devet proizvoda, među ostalim, ulja, brašna, šećera, svinjskog, pilećeg i miješanog mljevenog mesa i mlijeka.

”Bilo kakav oblik formalnog ili neformalno­g priznanja nezavisnos­ti Kosova i ustupanje članstva u UN-U su crvene linije preko kojih Beograd neće preći”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić savetniku američkog State Department­a Dereku Cholletu na sastanku u Beogradu. Ovo saznajemo dan nakon što je Chollet napustio Beograd i to od predsednik­a lično, vidno raspoložen­og da podeli nešto više informacij­a sa sastanka iz zatvorenih vrata.

”Ukazali smo na ono što smo već dostavili sastavljač­ima tog pismena u našem pejperu, šta su naše crvene linije. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalno­g priznanja nezavisnos­ti ili ustupanja članstva u UN-U, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaram­o, a to je sastavni deo tog plana. O svemu ostalom, a ne kažem da je dobro, možemo da razgovaram­o”, kazao je Vučić prethodno rekavši da je sa Cholletom pregovarao o nemačko-francuskom

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore u petak je utvrdio listu od 27 prijavljen­ih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda na osnovu javnog poziva od 25. decembra, javila je Anadolija.

Najviša sudska instanca u Crnoj Gori od 13. septembra prošle godine je bez kvoruma. Iz Delegacije Evropske unije i diplomatsk­ih misija država članica EU u Crnoj Gori ranije su saopštili da je hitno potrebno imenovanje sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i vrhovnog državnog tužioca kako bi se obezbjedil­o pravilno i efikasno funkcionis­anje institucij­a Crne Gore. predlogu za rešenje kosovskog problema.

A to je ono na čemu je Amerikanac insistirao i pre dolaska na Balkan podsećajuć­i konstantno obe strane na to da postoje sporazumi koji su već potpisani te ih valja poštovati.

Vučić navodi da je zahvalan Washington­u što insistira na provođenju Briselskog sporazuma, uključujuć­i formiranje Zajednice srpskih opština uz ocenu da je “nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva sopstvene pravne akte”.

”Kad insistirat­e na tome da nešto mora biti u skladu sa, kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovaral­i, o čemu smo pregovaral­i? Valjda smo vodili pregovore zato što znamo da to nije moguće postići u skladu sa pravnim aktima jedne, druge ili treće strane”, kazao je predsednik Srbije govoreći o činjenici da je Ustavni sud proglasio formiranje ZSO-A neustavnim.

Na sjednici Ustavnog odbora saopšteno je da su se na posljednji javni poziv prijavili Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić i Snežana Jonica. Prijave su podnijeli i Fadil Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović. Na javni poziv prijavili su se i Faruk Resulbegov­ić, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica i Blagota Mitrić.

Iz Carinske uprave rekli su da su cijene cigareta neopravdan­o porasle - prosječno 1,17 posto

 ?? / ANADOLIJA ?? Građani su pozvani da prijavljuj­u zaokruživa­nje cijena
/ ANADOLIJA Građani su pozvani da prijavljuj­u zaokruživa­nje cijena
 ?? / EPA ?? Aleksandar Vučić: Ukazali smo na naše crvene linije
/ EPA Aleksandar Vučić: Ukazali smo na naše crvene linije
 ?? / ANADOLIJA ?? Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je listu
/ ANADOLIJA Ustavni odbor Skupštine Crne Gore utvrdio je listu
 ?? ?? Andrej Plenković:
Tržište, ali i društvena odgovornos­t
Andrej Plenković: Tržište, ali i društvena odgovornos­t

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina