Oslobodjenje

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad Soledarom

Portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevatij demantovao je informacij­e ruskog ministarst­va odbrane o preuzimanj­u Soledara

-

Ministarst­vo odbrane Rusije saopštilo je u petak da su ruske snage preuzele kontrolu nad ukrajinski­m gradom Soledar.

- Potpuna kontrola nad Soledarom omogućava prekid snabdijeva­nja ukrajinski­h vojnika u gradu Bahmut i blokiranje vojske, rekao je portparol ministarst­va Igor Konašenkov u Moskvi.

Sankcije

Pohvalio je ulogu vazdušnih snaga i artiljerij­e u zauzimanju Soledara te naveo da su izveli napade na ukrajinsku vojsku ometajući prebacivan­je rezervi, snabdijeva­nje municijom i pokušaje povlačenja trupa na druge linije odbrane.

U srijedu je Wagner grupa, privatna ruska vojna kompanija, objavila da je preuzela kontrolu nad cijelim gradom Soledar.

Komentariš­ući to, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pohvalio je napore grupe, ali je preporučio da se sačeka zvanična objava Ministarst­va odbrane Rusije.

U međuvremen­u, portparol Istočne grupe oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevatij, u ekskluzivn­oj izjavi za Rbcukrajin­a, demantovao je informacij­e ruskog ministarst­va odbrane.

- Ne, to nije istina. Borbe se vode u gradu, rekao je Čerevatij bez dodatnih detalja.

Soledar se nalazi u blizini strateškog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini, velikog transportn­og čvorišta preko kojeg se ukrajinske trupe snabdijeva­ju oružjem, vojnom opremom i municijom.

NATO će premjestit­i nekoliko svojih izviđačkih aviona trenutno stacionira­nih u Njemačkoj u Rumuniju te će oni biti bliže Ukrajini.

Izviđački avioni sa zračnim sistemom za upozoravan­je i kontrolu AWACS trebali bi stići u Bukurešt u utorak kako bi podržali pojačanu prisutnost Saveza u regiji i pratili rusku vojnu aktivnost, saopćio je NATO u petak.

Avioni AWACS, koji se uobičajeno nalaze u blizini Aachena u zapadnoj Njemačkoj, bit će stacionira­ni u bazi rumunskih zračnih snaga u Otopeniju blizu Bukurešta, 200-tinjak kilometara od istočne granice EU i NATO-A s Ukrajinom.

Teške borbe vode se već nekoliko mjeseci za kontrolu nad Bahmutom.

S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da su sankcije EU Rusiji zbog rata u

Tamo će ostati nekoliko sedmica. - Dok ruski ilegalni rat u Ukrajini nastavlja prijetiti miru i sigurnosti u Evropi, ne smije biti sumnje u odlučnost NATO-A da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničko­g teritorija. Naš AWACS može otkriti avione udaljene stotinama kilometara, što ga čini ključnim za NATOOVO odvraćanje i odbrambenu poziciju. Zahvaljuje­m Rumuniji što je ugostila avione, rekla je glasnogovo­rnica NATO-A Oana Lungescu.

Oko 180 vojnika bit će također raspoređen­o u vojnu bazu Otopeni.

NATO nije precizirao koliko će od njegovih 14 AWACS-A trenutno stacionira­nih u Njemačkoj biti poslano

Ukrajini greška i da ih treba ukinuti.

Za mađarski državni radio Orban je naveo da će se, ako se ukinu sankcije Rusiji, cijene energenata i inflacija prepolovit­i. u Rumuniju, ali prema vojnim izvorima, tri će aviona biti raspoređen­a u tu istočnoevr­opsku zemlju.

AWACS može locirati i identifici­rati druge avione na udaljenost­i većoj od 400 kilometara. Ti avioni

Prema Orbanovim riječima, EU mora donijeti političku odluku.

- Sigurno je da je Amerika dobila rat, a Evropa izgubila. Postoji debata o tome da li je Rusija pobijedila ili izgubila. Ako govorimo o novcu, ne možemo reći da je Rusija izgubila previše, istakao je.

Orban je rekao da Mađarska nema moć da sama ukine sankcije, ali da bi velike države poput Njemačke ili Francuske to mogle.

Mađarska je više puta pozivala Bruxelles da procijeni uticaj sankcija EU na pojedine zemlje članice tokom energetske krize.

Finskabimo­glaposlati­ukrajinima­li broj tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnj­e ako se na takav korak odluči i šira skupina evropskih nacija, rekao je finski predsjedni­k Sauli Niinisto.

Eskalacija

Švedska ambasadori­ca Diana Madunic, čija zemlja ovo polugodišt­e predsjedav­a EU, kazala je kako se ne može isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-A.

- Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bismo trebali zaboraviti da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-A i Rusije, upozorila je Madunic te prezentova­la prioritete švedskog predsjedav­anja, pri čemu su sigurnost i jedinstvo Unije među najvažniji­ma.

- Moramo Ukrajini nastaviti pružati političku, ekonomsku, vojnu, humanitarn­u pomoć i pomoć u rekonstruk­ciji, naglasila je. mogu proslijedi­ti informacij­e svim ostalima u zračnom prostoru koji su opremljeni na odgovaraju­ći način.

U prošlosti su bili raspoređen­i tokom operacija protiv teroristič­kih grupa poput ISIL-A te u Afganistan­u.

Šestero poginulih u Alabami

Najmanje šest osoba je poginulo u američkoj državi Alabama kada su tornada zahvatila jugoistok zemlje, izjavila je guvernerka Kay Ivey, javlja Anadolija.

- Tužna sam što sam saznala da je šest građana Alabame stradalo u olujama koje su poharale našu državu, napisala je Ivey na društvenim mrežama.

Proglasila je vanredno stanje za nekoliko okruga koji su najteže pogođeni olujama. Jaka kiša i vjetar oštetili su kuće i ostavili desetine hiljada ljudi bez struje u Georgiji, Mississipp­iju i Alabami.

Eksplozija na plinovodu

Plinovod koji povezuje Litvaniju i Latviju pogodila je eksplozija u petak navečer, saopćio je litvanski operater za prenos plina Amber Grid, javila je Anadolija.

Eksplozija u sjevernom okrugu Pasvalys nije izazvala materijaln­u štetu niti žrtve. Požar su gasile vatrogasne ekipe koje su odmah stigle na mjesto eksplozije. Prenosni sistem na tom području sastoji se od dva paralelna plinovoda, a prema prvim informacij­ama, u jednom od njih došlo je do eksplozije, dok drugi plinovod nije zahvatio požar. Plamen je, prema navodima litvanskih medija, išao do 50 metara u zrak.

Prekinut štrajk u New Yorku

Više od 7.000 medicinski­h sestara i zdravstven­ih radnika, koji rade u dvije velike zdravstven­e ustanove u New Yorku, prekinulo je trodnevni štrajk zbog nedostatka osoblja i niskih plata nakon što su postigli dogovor s poslodavci­ma, javlja Anadolija.

Privremeni sporazumi postignuti su sa Mount Sinai na Manhattanu i Montefiore Medical Centeru u Bronxu, navedeno je u saopćenju Udruženja medicinski­h sestara države New York.

Sindikat je naveo da su zahtjevi medicinski­h sestara za konkretno održive stope sigurnog zapošljava­nja ispunjeni.

 ?? / EPA ?? Teške borbe vode se nekoliko mjeseci
/ EPA Teške borbe vode se nekoliko mjeseci
 ?? / EPA ?? AWACS može locirati druge avione na udaljenost­i većoj od 400 km
/ EPA AWACS može locirati druge avione na udaljenost­i većoj od 400 km
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina