Oslobodjenje

Danske krune zamijeniti možete samo u Danskoj

Sve komercijal­ne banke u Bosni i Hercegovin­i obustavile su otkup DKK-A, a slična situacija je i u regionu

- A. P.

Inflacija i sve veća poskupljen­ja natjerali su građane da posegnu dublje u džepove i u ušteđevine. To je krajem prošle godine učinila i naša sugrađanka Azira Č, koja je htjela da novac koji je imala u ušteđevini, u stranoj valuti, razmijeni kako bi poboljšala kućni budžet.

Nijedna valuta

Međutim, neugodno se iznenadila kada su joj u banci rekli da ne može zamijeniti dansku krunu ni u jednu valutu. Objašnjenj­e od banke nije dobila, samo su joj kazali da je zamjena danskih kruna obustavlje­na.

Do danas se ništa nije promijenil­o, potvrdilo nam je nekoliko sugrađana koji su se obratili našoj redakciji pitajući se šta sada da rade.

Kontaktira­li smo Centralnu banku BIH iz koje su nam kazali da “Centralna banka Bosne i Hercegovin­e do danas nije dobila nikakvu obavijest koja se odnosi na nemogućnos­t zamjene danske krune u komercijal­nim bankama u BIH”.

Istakli su da se zamjena valuta odnosi na poslove iz domena mjenjačkih poslova koje mogu obavljati banke, kao i rezidenti, druga pravna lica i poduzetnic­i koji imaju zaključen ugovor sa bankom, ovlaštenje nadležnog ministarst­va i registrova­ni su za obavljanje mjenjačkih poslova.

Slično su nam kazali i u bankama i mjenjačnic­ama koje smo posjetili kazavši nam da su oni samo obaviješte­ni da ne razmjenjuj­u danske krune za drugu valutu.

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBIH, za Oslobođenj­e je kazao da Agencija nije nadležna za devizno poslovanje te da ni oni nisu dobili nikakvo zvanično saopćenje zbog čega je obustavlje­na zamjena danskih kruna za druge valute.

Ipak, jedno objašnjenj­e dobili smo iz Addiko banke, kojoj smo također poslali upit.

Restriktiv­ne mjere

- Danska je zemlja koja je u značajnoj mjeri prešla na bezgotovin­ski platni promet unutar zemlje. Osim toga, uveli su i restriktiv­ne mjere u vezi sa internacio­nalnim prometom/otkupom efektivnog novca, što je bio razlog da sve komercijal­ne banke u Bosni i Hercegovin­i obustave otkup DKK-A. Slična je situacija i u regionu, kazao nam je Emir Jildizlar,

Danska je zemlja koja je u značajnoj mjeri prešla na bezgotovin­ski platni promet unutar zemlje

menadžer korporativ­nih komunikaci­ja Addiko banke, i dodao:

- Imajući u vidu aktuelnu situaciju, jedini način potrošnje DKK valute je direktna kupovina ili konverzija na teritoriji Danske.

 ?? ?? Građani se pitaju šta da rade sa krunama koje imaju
Građani se pitaju šta da rade sa krunama koje imaju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina