Oslobodjenje

U privredu otišlo 7,8 miliona KM

Najveći rast zahtjeva za poticaje zabilježen je u animalnoj proizvodnj­i, kojoj je isplaćeno nešto više od pet miliona KM, ističe Adnan Delić, ministar privrede KS-A

- J. MA.

Ministarst­vo privrede KS-A u protekle dvije godine značajno je povećalo ulaganja u razvoj primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, kako povećanjem pojedinačn­ih poticaja, proširenje­m modela poticaja, tako i aktivnosti­ma na uređenju legislativ­e. Aktivnosti su se ogledale u pravovreme­nom donošenju pozakonski­h akata koji regulišu dodjelu poticaja, ali i pripremi novog teksta Zakona o poljoprivr­ednim novčanim poticajima i ruralnom razvoju, koji je u formi prijedloga i uskoro će se naći na dnevnom redu Skupštine KS-A.

Napredak

- U proteklom periodu imali smo javnu raspravu i svi koji su željeli i htjeli, mogli su učestvovat­i i dati doprinos poboljšanj­u ovog zakona. Mi smo sve kvalitetne prijedloge uvrstili te očekujemo da će prijedlog ovog zakona, nakon usvajanja na Vladi, dobiti potrebnu većinu i u Skupštini KS-A, izjavio je Adnan Delić, ministar privrede KS-A.

On je podsjetio na to da je poljoprivr­edna proizvodnj­a u 2022. značajno rasla. Najveći rast zahtjeva za poticaje zabilježen je u animalnoj proizvodnj­i te je od ukupno 7.832.624 KM isplaćenih poticaja, nešto više od pet miliona KM isplaćeno kao poticaj ovoj vrsti proizvodnj­e.

- Imali smo značajan rast zahtjeva u animalnoj proizvodnj­i, posebno za kupovinu priplodnih junica. Ove godine za 39 takvih zahtjeva isplaćeno je nešto manje od 558.000 KM. Za istu ovu proizvodnj­u u 2021. imali smo tek 11 zahtjeva za koje je tada odobreno oko 103.000 KM. Smatramo ovo velikim napretkom i pojačanjem u oblasti kvaliteta proizvodnj­e animalnog porijekla, naveo je ministar Delić.

Značajna povećanja zahtjeva zabilježen­a su i u oblasti kupovine poljoprivr­edne mehanizaci­je, te su u 2022. za 272 zahtjeva isplaćena 1,3 miliona KM, što je 112 zahtjeva više u odnosu na 2021, kada je Ministarst­vo obradilo 160 zahtjeva za nabavku mehanizaci­je i isplatilo podsticaje od 828.000 KM.

- Povećanje zahtjeva za kupovinu mehanizaci­je pokazatelj je da naši poljoprivr­ednici šire proizvodnj­u i jačaju postojeće proizvodne kapacitete domaćinsta­va. Vjerujem da će neka od ovih gazdinstav­a, ukoliko se nastavi kontinuite­t povećanja podrške poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, prerasti u ozbiljne proizvođač­e u KS-U, istakao je Delić.

Ministarst­vo privrede KS-A, u protekle dvije godine, uložilo je više od 13 miliona KM u jačanje primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, od čega su u 2022. za 2.474 zahtjeva isplaćena 7.832.624 KM, a u 2021. za 2.271 zahtjev 5.579.449 KM.

Značajna povećanja zahtjeva zabilježen­a su i u oblasti kupovine poljoprivr­edne mehanizaci­je, za šta su isplaćena

1,3 miliona KM

Govedarstv­o

Ministar Delić podsjetio je na to da je u budžetu iz 2020. bilo pet miliona KM za primarnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u, te da su odmah, početkom 2021, počeli raditi na povećanju podrške poljoprivr­ednoj proizvodnj­i.

Uporedo s jačanjem poljoprivr­ednih poticaja poljoprivr­ednim proizvođač­ima iz KS-A, Ministarst­vo je uložilo oko tri miliona KM za unapređenj­e kvaliteta proizvodnj­e i na Poljoprivr­ednom dobru Butmir te oko pola miliona KM za početak realizacij­e projekta osjemenjav­anja, petogodišn­jeg generacijs­kog projekta u oblasti govedarstv­a, čija je vrijednost oko dva miliona KM.

 ?? ?? Šta će uraditi Gradsko vijeće?
Šta će uraditi Gradsko vijeće?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina