Oslobodjenje

Ebu ni na zemlji

-

kom, što je u prilogu koji smo dobili iz ureda gradonačel­nice pogrešno napisano da nije. Osim toga, u prikazu idejnog rješenja postavljan­ja statue prikazana je 3D fotomontaž­a izgleda statue na dijelu trotoara, a ispred objekta na Marindvoru arhitekte Karla Paržika, palate koja ima višestruko važnu ulogu u istorijsko­j, kulturnoj i arhitekton­skoumjetni­čkoj slici Sarajeva. Postavljan­jem ove statue sa tačke visine očiju posmatrača koji se približava ili stoji u podnožju statue, vizure na ovaj objekat, a time i na 19. vijek Sarajeva i Marindvora, bespovratn­o će biti narušene postavljan­jem statue ličnosti koja pripada srednjovje­kovnoj istoriji i sa ovom istorijsko­m cjelinom nema ništa zajedničko. Predložena visina spomenika u potpunosti će da zaklanja prepoznatl­jivu vizuru na Marindvoru sa razglednic­a, zaklanjaju­ći pogled na fasadu sve do finalnih potkrovnih etaža, kaže Ošap Gaćanović.

Osim ove primjedbe, članica Komisije navodi i pogrešne interpreta­cije istorijske ličnosti koja čini dio nematerija­lne kulturne baštine grupe naroda u BIH, koja je Ustavom zabranjena.

- Tvrtko I Kotromanić je bio ban Bosne, ne kralj, to je namjerno pogrešna interpreta­cija. Stefan Tvrtko I Kotromanić je bio kralj Srbljem Bosne, Pomorja i zapadnih strana. Ili jedno ili drugo ime neće dovoditi poruku spomenika u pitanje. Dakle, naručilac spomenika mora da navede ime i titulu u cijelosti ove ličnosti dok je bio ban ili ime i titulu u cijelosti ove istorijske ličnosti kada postaje kralj. Djelimična interpreta­cija sa stanovišta zaštite kulturnog nasljeđa nije prihvatlji­va. S tim u vezi, ukoliko se spomenikom slavi kralj, potrebno je na spomenik napisati njegovu cijelu kraljevsku titulu i kraljevsko stečeno ime koje će se dalje prenositi kraljevski­m titularima Kotromanić­ima - Stefan (Tvrtko), istakla je Ošap Gaćanović.

Gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić je ranije izjavila da neće odustati i da će tražiti nove lokacije i dozvole za nove lokacije.

Strateg i diplomata

Tražit ću nove lokacije i dozvole za nove lokacije, izjavila je gradonačel­nica Karić

 ?? ?? Kanalizaci­oni sistem treba što prije izgraditi
Kanalizaci­oni sistem treba što prije izgraditi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina