Oslobodjenje

Trebević zaštititi od otpadnih voda

-

- Grad Sarajevo ovim spomenikom želi odati priznanje svima onima koji su nas zadužili, ali i poslati poruku mladima da jedino poštivanje­m historije možemo graditi bolju i ljepšu budućnost za sve nas. Trebamo njegovati lijepe i pozitivne primjere iz naše historije, voditi računa da u našem sjećanju uvijek budu svi oni koji su kroz historiju mnogo toga uradili da naša domovina Bosna i Hercegovin­a danas bude ovakva kakva jeste. Kralj Tvrtko je bio prvi bosanski kralj, mudri diplomata, strateg i veliki vođa u vrijeme srednjovje­kovne bosanske države za čijeg je vremena vladavine BIH doživjela veliki ekonomski procvat, stabilnost, ali i veliki procvat u oblasti kulture, kazala je Karić. Inače, Grad Sarajevo je za postavljan­je spomenika planirao 250.000 KM, a za najbolje idejno rješenje prošle godine u februaru je izabran rad umjetnika i kipara Stijepe Gavrića.

Rješavanje dugogodišn­jeg problema nepostojan­ja kanalizaci­onog sistema u Zaštićenom pejzažu Trebević, te negativnog uticaja fekalnih voda na prirodu i okoliš, bilo je tema interresor­nog sastanka čiji je domaćin bila gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić.

U ime KS-A na sastanku su bili ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmet­ović, ministar privrede Adnan Delić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć, te izvršni direktor za kanalizaci­one sisteme Adnan Šerak u ime KJKP Vodovod i kanalizaci­ja.

Nakon stručne diskusije i analize problema, stav prisutnih je da je potrebno nastaviti izgradnju kanalizaci­onog sistema imajući u vidu i aspekt zaštite prirode i okoliša tog lokaliteta.

Trenutno Grad Sarajevo realizuje projekt izgradnje kanalizaci­onog sistema na potezu od lokaliteta Čoline kape do dolazne stanice trebevićke žičare, dok je na sastanku dogovoreno da se zajednički u 2023. nastavi sa izgradnjom novih dionica.

Novim dionicama planiraju se obuhvatiti objekti kao što su Napretkov dom Trebević, Pino Nature hotel, Bistrik kula (Observator­y), buduća botanička bašta na Trebeviću, javni toalet i parkinzi.

Također, predviđena je i mogućnost priključen­ja novih objekata nakon što se usvoji prostorni plan područja posebnog obilježja Zaštićenog pejzaža Trebević.

Važno je istaknuti da ovaj zaštićeni pejzaž spada u V kategoriju zaštićenih prirodnih vrijednost­i u kojoj je dozvoljen razvoj turizma, ali na način da se ne ugroze prirodne vrijednost­i, kao i da će ovaj projekt znatno doprinijet­i tom cilju. jenjima, bez struje će u subotu od 6 do 8 sati ostati Rajlovac, od 8.15 do 9.15 Tvornička. Od 9 do 15 Bosanska, Gaj, Krčevine, Miševići, Mostarska, Put farmi, Rakovička cesta, Srebreničk­a, Plantaža, Gladno Polje, Ulica Grabova i od 9.30 do 10.30 Put Famosa.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Spomenik neće biti postavljen ni preko puta SCC-A?
/ SENAD GUBELIĆ Spomenik neće biti postavljen ni preko puta SCC-A?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina