Oslobodjenje

Kakanjac ukrao sef sa 184.000 KM

Nevzudin Hrustić je nakon istrage optužen za krivično djelo krađa iz Pavlović banke

- A. B. č. A. B. č.

Milan Matković, kojeg Tužilaštvo BIH skupa sa još nekoliko osoba tereti za trgovinu narkoticim­a, u petak je u Državnom zatvoru u Vojkovićim­a stupio u štrajk glađu zbog povrede njihovih ljudskih prava, saznaje Oslobođenj­e.

Stalni pritisci

- Osim njega, u štrajk glađu su stupili ostali osumnjičen­i iz njegove grupe jer smatraju da nemaju pravo na nepristras­no suđenje i vođenje istrage zbog stalnih pritisaka, kako od medija, tako i od različitih visokih dužnosnika, uključujuć­i i međunarodn­e dužnosnike koji su vezani za BIH. Smatraju da su već nepunih šest mjeseci neosnovano u pritvoru zbog navedenih pritisaka, što je posebno izraženo u njihovom predmetu, kaže izvor blizak istrazi koja se vodi protiv Matkovića i njegovih saradnika koji su uhapšeni nakon dešifrovan­ja poruka iz aplikacije Sky. Matković je, kaže naš izvor, sebi nanio povrede.

- On je sebi zašio usta i to tako što je provukao feder od hemijske olovke kroz gornju usnu. Dat mu je antibiotik da ne dođe do infekcije, dodaje naš izvor. Kontaktira­li smo advokate koji zastupaju Matkovića u ovom krivičnom predmetu, advokaticu Lejlu Čović i advokata Jasmina Alikadića, koji su nam potvrdili ove navode.

- Upoznati smo da su naši branjenici stupili u štrajk glađu u pritvorsko­j jedinici, kao i da je došlo do samopovređ­ivanja osumnjičen­og Matkovića. Nažalost, nismo iznenađeni ovakvim postupanje­m naših branjenika, imajući u vidu kontinuira­ne pritiske na postupak u ovom krivičnom predmetu, uključujuć­i stalne neistine, objavljiva­nje službenih dokumenata u medijima, direktne pritiske međunarodn­ih zvaničnika na Tužilaštvo BIH i Sud BIH, što ima izuzetno negativnu konotaciju u ovom postupku. Učinit ćemo sve da zaštitimo njihova ljudska prava i iskoristit­i sve moguće pravne lijekove kako pred domaćim, tako i pred međunarodn­im sudovima u cilju pravičnost­i ovog postupka, koji se, u najmanju ruku, mora tretirati u skladu sa zakonom i bez bilo kakvih pritisaka izvan pravosudni­h institucij­a, jasni su Čović i Alikadić.

Milan Matković, Saša Ratković, Dragan Supić, Tomislav Vidaković i Vladica Rakić se terete da su od početka 2020. do polovine juna 2021. organizova­li i postali pripadnici grupe koja je djelovala na području BIH, Srbije, Austrije, Hrvatske, Slovačke, Švicarske, Španije, Belgije, Nizozemske, te država Južne Amerike (Argentina, Brazil, Kolumbija, Bolivija, Peru, Surinam, Dominikans­ka Republika), na način da su Matković i Ratković organizova­li grupu kojoj su pristupili ostali osumnjičen­i.

Igla i konac

Pored šverca droge, terete se za šverc oružja i vojne opreme te proizvoda dvojne upotrebe, kao i pranje novca. Matković se tereti i za pripremanj­e ubistva. Njega su organi gonjenja označili kao jednog od najvećih narkobosov­a.

- Sky se čita i sve se vidi, pa i ubistva, napisao je Matković u jednoj od poruka na Sky aplikaciji kada je shvatio da je otkriven. On je i 2009. godine, kada je bio pritvoren u KPZU Zenica, zašio sebi usta, rekavši da je to učinio u znak protesta zbog psihološko­g iživljavan­ja zatvorskog osoblja na njemu. Tada je usta zašio iglom i koncem.

Pedesetjed­nogodišnji Kakanjac Nevzudin Hrustić optužen je za krivično djelo teška krađa, odnosno da je ukrao 184.000 KM iz Pavlović Internatio­nal Bank a. d. u Han-pijesku. Novac se nalazio u sefu teškom 250 kilograma koji je optuženi zajedno sa još nepoznatim saradnicim­a iznio iz banke.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, provala se desila 14. maja 2015. u Ulici Srpske vojske u Han-pijesku. Optuženi je sa više nepoznatih osoba onesposobi­o alarm na vanjskom zidu objekta, a onda su se pomoću ljestvi popeli do električni­h i telekomuni­kacionih kablova koje su presjekli. Potom su provalili ulazna vrata i ušli u poslovnicu Pavlović banke.

- Izvršili su premetačin­u, a potom su demontiral­i metalnu kasu, težine oko 250 kilograma, u kojoj se nalazilo oko 184.000 KM. Kasu su iznijeli iz objekta i natovarili u nepoznato vozilo i odvezli, stoji u optužnici. Provalu u Pavlović Internatio­nal banku snimile su nadzorne kamere i na snimcima se vidi da je pljačka trajala 22 minuta. Sef je, kako se vidi na snimcima, bio fiksiran za pod i lopovi su ga izvalili iz ležišta, a potom su pokušali da ga isijeku odgovaraju­ćim alatom. Kada u tome nisu uspjeli, sef su kroz balkon izbacili u obližnji potok, da bi ga potom natovarili i odvezli sa sobom. Inače, Pavlović banka u Han-pijesku nalazi se svega 100 metara od Policijske stanice. Podsjetimo da Hrustić ima policijski dosje i povezivan je sa serijom pljački u BIH i Srbiji.

 ?? / ILUSTRACIJ­A ?? Milan Matković je uhapšen u julu prošle godine
/ ILUSTRACIJ­A Milan Matković je uhapšen u julu prošle godine
 ?? ?? Optužnicu je podiglo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu
Optužnicu je podiglo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina