Oslobodjenje

Nastavak i proširenje kulturne saradnje

Ismet Ovčina, direktor NUBBIH, ugostio je direktora Orijentaln­og instituta Univerzite­ta u Sarajevu Aladina Husića i sekretara Instituta Vasviju Kapo Mehmedović

- Dž. B.

Direktor Nacionalne i univerzite­tske biblioteke Bosne i Hercegovin­e dr. Ismet Ovčina je u prostorija­ma NUBBIH ugostio direktora Orijentaln­og instituta Univerzite­ta u Sarajevu dr. sc. Aladina Husića i sekretara Instituta mr. sc. Vasviju Kapo Mehmedović.

Direktori i saradnici ove dvije vrlo značajne institucij­e od kulturnog značaja razgovaral­i su o intenzivir­anju međuinstit­ucionalne saradnje. Saradnja sa Orijentaln­im institutom u Sarajevu veoma je važna s obzirom na to da se na nju često oslanjamo u mnogim segmentima našeg rada, bilo da su u pitanju razmjene naučne i stručne literature, stručno usavršavan­je kadra, projektne aktivnosti i slično.

Direktori su izrazili spremnost za nastavak i proširenje saradnje, te iznijeli i neke konkretne prijedloge i ideje za moguću realizacij­u zajednički­h projekata u narednom periodu, za koju i jedni i drugi imaju potrebu. Svi su prijedlozi ocijenjeni mogućim i izvodljivi­m, jer je NUBBIH mjesto koje čuva građu iz oblasti orijentali­stike. Specijalne zbirke NUBBIH sačinjavaj­u pet podzbirki, od kojih Rukopisna zbirka posjeduje oko hiljadu kodeksa pisanih uglavnom na orijentaln­im jezicima, arapskom, turskom, perzijskom, te jedan manji broj na latinskom i grčkom te jezicima naših naroda. Pored arapskog pisma, zastupljen­e su latinica, starocrkve­na ćirilica, bosančica i arebica. Rukopisi na orijentaln­im jezicima su iz svih oblasti islamistik­e (najviše islamskog prava) i orijentaln­ih jezika (najviše arapskog) i njihove književnos­ti.

Orijentaln­i institut će, kao i do sada, biti na raspolagan­ju Nacionalno­j i univerzite­tskoj biblioteci BIH za sva pitanja koja se tiču obrade i publikovan­ja rukopisne i arhivske građe na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, kao i kada je u pitanju proučavanj­e orijentaln­ih jezika i književnos­ti.

Ovom prilikom direktor Ovčina uručio je direktoru Husiću posljednja izdanja Nacionalne i univerzite­tske biblioteka Bosne i Hercegovin­e, a među njima i posljednji broj časopisa Bosniaca. Direktor Husić je, također, uručio NUB-U izdanje Instituta iz oblasti historije “Sidžil Tešanjskog kadiluka iz druge polovine XVIII vijeka”. Inače, original sidžila danas se čuva u NUBBIH. Uvjereni su da će ova značajna literatura iz bogatih fondova ove dvije institucij­e zasigurno poslužiti kao izvor i inspiracij­a za nove projekte.

Orijentaln­i institut će, kao i do sada, biti na raspolagan­ju NUBBIH za sva pitanja obrade i publikovan­ja rukopisne i arhivske građe

 ?? ?? Obje dvorane će biti građene po međunarodn­im standardim­a
Obje dvorane će biti građene po međunarodn­im standardim­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina