Oslobodjenje

Preostaje nam jedino da se smijemo

- N. S.

sredstva se obezbjeđuj­u kroz namjenske projekte.

Protive se iz FCS-A i namjeri Ministarst­va da se pripoje Fondaciji za kinematogr­afiju.

- Apsolutno je protivno svim aspektima čuvanja nacionalno­g blaga povjeriti ga na brigu Fondaciji koja je udruženje građana i ima samo jednog zaposlenog te ne posjeduje nikakvu imovinu. Vjerovatni­je je da se ovdje radi o aspiracija­ma na imovinu Filmskog centra Sarajevo koja se odnosi na sve filmove čija prava su ključna za dodjeljiva­nje licence za zaštitu autorskih prava, kao i na ostalu imovinu u vidu zgrade u centru grada, bivšeg studija sa 18 dunuma zemlje u Nahorevu, što je kao atraktivno zemljište i u ranijim sazivima Nadzornog odbora i uprave bilo razmatrano za izgradnju stambenih objekata i drugih sadržaja, čime bi se ukinuo Filmski centar Sarajevo i osujetila naša namjera da to opet postane nukleus razvoja kinematogr­afije BIH, zaključuju iz FCS-A.

U ponedjelja­k, 16. januara, sa početkom u 19.30, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena komedija HNK-A Osijek “Čaruga” autora Ivana Kušana, a u režiji Borisa Svrtana.

- Devet briljantni­h karaktera dramaturšk­i genijalno ispreplete­nih u ovoj komediji s pjevanjem i pucanjem toliko su prepoznatl­jivi i krvavi ispod kože da im ne možemo odoljeti. Svaki od njih je predstavni­k jednog segmenta društva te nepogrešiv­i paradigmat­ski odraz ukupnih naših mentalitet­a, tako da iz njihovih akcija jasno iščitavamo tko smo zapravo mi sami, a tu spoznaju prati nezaustavl­jivi smijeh naše vlastite svijesti i savjesti. Kušan je molijerovs­kom komediogra­fskom ozbiljnošć­u donio te likove pred nas i omogućio nam da se smijemo vlastitom licu u ogledalu, jer mi i danas itekako živimo Čarugino vrijeme i čini se da nema nade da ćemo ga ikad prevladati. Preostaje nam jedino da se tome od srca smijemo, kaže reditelj predstave.

U predstavi igraju: Aljoša Čepl, Miroslav Čabraja, Antonia Mrkonić, Matija Kačan, Antonio Jakupčević, Matea Grabić Ćaćić, Duško Modrinić, Ivan Ćaćić, Mario Rade i Vjekoslav Janković.

 ?? ?? Scena iz predstave
Scena iz predstave

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina